Karol Mets i EM-kval

2019.03.22, kl 11:30
Under torsdagskvällen spelade AIK:s nyförvärv Karol Mets sin 53:e A-landskamp för sitt Estland då de mötte Nordirland i EM-kvalet.

Lagen möttes senast i kvalet till Europamästerskapet i Polen och Ukraina 2012 och då vann Estland bägge mötena efter 2–1 i Belfast och 4–1 i Tallinn. Gårdagens match var den första i grupp C i EM-kvalet där övriga lag är Tyskland, Holland och Vitryssland. Matchen spelades på Windsor Park i Belfast inför 18 176 åskådare och Karol Mets spelade från start i tröja nummer 18 med lagkaptensbindeln på armen under förbundskapten Martin Reims ledning.

Efter en mållös första halvlek tog hemmanationen ledningen i den 56:e minuten genom Aberdeens Niall McGinn. I den 75:e minuten gick George Saville omkull i offensivt straffområde efter en duell med Karol Mets och domaren Ivan Bebek från Kroatien pekade på straffpunkten. Lagkaptenen Steven Davis från Rangers FC i Glasgow satte den efterföljande straffsparken bakom målvakten Sergei Lepmets och fastställde därmed slutresultatet till 2–0.

Estlands nästa match i EM-kvalet spelas den 8 juni 2019 då man tar emot Nordirland hemma på A. Le Coq Arena i Tallinn. Tisdagen den 26 mars möts Estland och Gibraltar i en träningslandskamp på Victoria Stadium i Gibraltar. Arenan är välkänd i AIK-historien då det var där som AIK mötte Europa FC den 21 juli 2016 i den andra kvalomgången i Uefa Europa League 2016/17. AIK vann med 1–0 efter mål av Eero Markkanen i den andra halvleken och Gnaget avancerade till den tredje kvalomgången efter sammanlagt 2–0.