Mållöst mot IK Sirius FK

2023.04.29, kl 19:41
Det allsvenska mötet mellan AIK och IK Sirius FK slutade mållöst inför 23 502 åskådare på Friends Arena i Solna. AIK hade två fina möjligheter i den andra halvleken, men Viktor Fischers och Omar Farajs avslut gick inte i nät.

Efter en svag inledning av Allsvenskan och endast tre av tolv möjliga poäng ställdes AIK på lördagseftermiddagen mot IK Sirius FK inför 23 502 åskådare på Friends Arena i Solna. AIK saknade skadade Sotirios Papagiannopoulos och Elias Durmaz, där den sistnämnde klev av planen under fredagens träningspass. John Guidetti var tillbaka i startelvan för första gången i en allsvensk match sedan epilogen hemma mot IF Elfsborg (01) den 6 november 2022. Chefstränaren Andreas Brännström ställde upp med följande startelva i vad som såg ut som en 5-3-2-uppställning; Kristoffer Nordfeldt, Rui Modesto, Robin Tihi, Alexander Milošević (K), Jetmir Haliti, Erick Otieno, Abdussalam Magashy, Aboubakar Keita, Bilal Hussein, John Guidetti och Alexander Fesshaie. På bänken satt Viktor Fischer, Omar Faraj, Axel Björnström, Vincent Thill, Abdihakin Ali, Zachary Elbouzedi, Budimir Janošević och Taha Ayari.

Tisdagen den 2 maj 2023 är det tio år sedan Ivan Turina avled och inför samt under det allsvenska mötet med IK Sirius FK uppmärksammades minnet av kroaten som mellan 2010 och 2013 vaktade AIK-målet. Efter en tyst minut med båda lagens spelare i mittcirkeln sparkade Alexander Fesshaie klockan 15:01 igång matchen efter domaren Fredrik Klittes signal, och AIK anföll för andra hemmamatchen i rad mot den södra läktaren i den första halvleken, vilket måste benämnas som ett trendbrott. Det var gästerna som inledde något mer offensivt och man skapade två vänsterhörnor under de två första minuterna, båda dock resultatlösa. I den sjunde matchminuten tog sig Tashreeq Matthews fram längs vänsterkanten innan han släppte bollen till Magnus Kaastrup som löpte fram centralt. Bollen spelades sedan ut till André Alsanati till höger i AIK:s straffområde och han hittade fram till Melker Heier, som smög in bakom ryggen på Aboubakar Keita, och ur ett farligt läge vid den högra stolpen slog hål i luften innan bollen rensades bort av Rui Modesto. Fyra minuter senare fälldes John Guidetti en bit utanför bortalagets straffområde och Bilal Hussein tog hand om frisparken som lyftes förbi alla spelare och bollen rann ut till inspark medan servaren med en uppsträckt arm bad om ursäkt till lagkamraterna.

Efter en knapp kvarts spel slog Kristoffer Nordfeldt en boll rakt på islänningen Aron Bjarnason som i andraläget hittade fram till Magnus Kaastrup utanför straffområdet och han tog sig fram en bit innan han avslutade med ett skott efter matchen som AIK-målvakten räddade enkelt. I den 17:e matchminuten skapade AIK sin första hörna och Bilal Hussein lyfte in bollen från höger, men hörnsparken blev resultatlös. Minuten därefter blåstes spelet av då Aron Bjarnason satte sig ner på planen för vård. Bår kallades in på planen och minuterna rullade på, men efter tre minuters avbrott valde islänningen till slut att resa sig upp och gå av planen, lagom till när Malcolm Jeng stod redo för att komma in i spel. Publiken tände till för första gången under matchen och visslade spelaren av planen.

IK Sirius FK hade mest boll i vad som var en otroligt chansfattig första halvlek där AIK kändes oerhört passiva och hade svårt att närma sig bortalagets straffområde. I den 35:e matchminuten skapade dock AIK ett avslut som rönte uppmärksamhet då Erick Otieno från sin vänsterkant tog sig in i straffområdet och avslutade högt mot mål. Målvakten Jakob Tånnander tippade bollen till ännu en resultatlös högerhörna. I den 39:e matchminuten blev frustrationen högst påtaglig från läktarplats gällande bristen på anfallsspel av AIK, och strax därefter lämnade hundratals personer sina platser för att bege sig till barer och kiosker för större underhållning. AIK:s enda offensiv i den första akten kom i princip från de båda wingbackarna Rui Modesto och Erick Otieno. Fjärdedomaren Tess Olofsson signalerade efter 45 minuters spel för fyra stopptidsminuter, efter bland annat skadan på Aron Bjarnason. Inbytte Malcolm Jeng satte sig helt plötsligt ner i eget straffområde vilket fick domaren att lägga till ytterligare en stopptidsminut och då kom ett jätteläge för AIK.

Med sekunder kvar av stopptiden slog Bilal Hussein ut en frispark till framrusande Rui Modesto på högerkanten och hans inlägg nådde Alexander Milošević och AIK-kaptenen nickade mot mål. Jakob Tånnander räddade vid mållinjen och returen studsade i målgården upp på lagkaptenen Marcus Klingenberg Mathisens utsträckta högerarm innan Daniel Stensson rensade bort bollen till en högerhörna. Domaren slog direkt ut med armarna och bjöd nästan på ett litet glatt flin à la den brasilianske domaren Carlos Simon i VM 2006, då han i Sveriges åttondelsfinal mot Tyskland (0–2) visade det röda kortet till mittbacken Teddy Lučić. AIK-spelarna var i upplösningstillstånd då armen var i en onaturlig position precis framför mållinjen och touchade bollen inte bara en gång utan två gånger. Det blev dock ingen straffspark för hemmalaget och man hann inte heller slå hörnan innan signalen för pausvila ljöd. Publiken buade högljutt när aktörerna lämnade planen, men det var inte hemmaspelarna som buropen riktades till utan till rättskiparen.

Inför den andra halvleken valde båda lagen att genomföra ett byte. I AIK ersattes Alexander Fesshaie av Viktor Fischer. Den danske stjärnan var nära att spräcka nollan i den 48:e matchminuten efter att Bilal Hussein från en central mittfältsposition spelade ut bollen till Rui Modesto på högerkanten. Portugisen slog in en fin boll mot målgården som hittade Viktor Fischer i perfekt position och från cirka fem meter från mål slog han till direkt. Avslutet gick till vänster om målvakten Jakob Tånnander som dock lyckades med matchens räddning då han med en fotparad förhindrade ett givet ledningsmål för AIK och bollen gick istället till en resultatlös vänsterhörna. Ännu ett jätteläge för Gnaget… I den 63:e matchminuten drog Jetmir Haliti på sig ett gult kort efter att han vid sidlinjen mellan bänkarna missat bollen och därefter varit tvungen att dra ner framrusande inhopparen Edi Sylisufaj. Tre minuter senare genomförde AIK två byten då Axel Björnström och Omar Faraj ersatte Abdussalam Magashy och John Guidetti.

I den 67:e matchminuten var det för första gången denna match dags för ”Kom igen, Gnaget” och i samma minut chippade Rui Modesto från högersidan av straffområdet in bollen centralt där Bilal Hussein försökte sig på en bicicleta som studsade fram mot Omar Faraj innan försvaret kunde rensa bort bollen. Två minuter senare slog Axel Björnström ett inspel från högersidan av straffområdet och passningen tog på en motståndare innan den studsade fram till Viktor Fischer som avslutade, men utanför den vänstra stolpen. Inhopparna Axel Björnström och Viktor Fischer gav definitivt välbehövlig fart och energi under den andra halvleken, men var det för sent efter den saktfärdiga första akten? AIK svarade dock för en klart godkänd andra halvlek med mer energi och en välbehövlig beslutsamhet att jaga ett ledningsmål. Gästerna var inte ofarliga och i den 79:e matchminuten tog sig inhopparen August Ljungberg in centralt från högerkanten och fram till ett fint skottläge. Avslutet gick mot det vänstra krysset där Kristoffer Nordfeldt räddade elegant i vad som kan kallas en TV-räddning.

Med tre ordinarie minuter kvar genomförde AIK sitt sista byte då Bilal Hussein lämnade planen till förmån för Jimmy Durmaz och bytet höll på att ge Gnaget tre välbehövliga poäng. Den 34-årige mittfältaren var, liksom senast mot IFK Värnamo (01) aktiv i spelet och sökte hela tiden offensiva passningar in i straffområdet. Med 20 sekunder kvar av ordinarie tid slog Jimmy Durmaz in en boll mot den högra delen av målgården där Omar Faraj kom inlöpande, men nicken gick precis över ribban. Hela Friends Arena vrålade av frustration tillsammans med AIK-spelarna. Fem stopptidsminuter annonserades och närmast mål var Rui Modesto som i den 94:e matchminuten sköt över ribban. Strax efter slutsignalen så vrålades återigen den numer klassiska ramsan ”Vi vill se AIK” från läktarplats. Fyra inspelade poäng efter fem spelade omgångar måste betecknas som en stor missräkning för Gnaget.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll