Ny uddamålsförlust för AIK

2020.08.06, kl 22:49
AIK förlorade med 1–2 hemma mot IF Elfsborg i en match som man inledde starkt, men gästerna kopplade greppet om de tre poängen med två gjorda mål innan pausvilan. Lagkaptenen Henok Goitom reducerade i den 89:e matchminuten, men målet kom för sent för att hemmalaget skulle få med sig en poäng.

Före avspark fick Per Karlsson en matchtröja med siffran 400 på ryggen av sportchefen Henrik Jurelius för att uppmärksamma milstolpen som AIK-backen noterade i söndags på Guldfågeln Arena i Kalmar. AIK jagade sitt första mål under nye chefstränaren Bartosz Grzelak och det var ytterst nära att det kom omgående i hemmamötet med fjärdeplacerade IF Elfsborg. I den tredje matchminuten slog Sebastian Larsson matchens första hörna. Högerhörnan slogs efter marken och nådde Paulos Abraham som med en fin löpning skaffade sig ett fritt skottläge centralt i straffområdet. AIK-forwarden avlossade skottet direkt och via en försvarare lyckades målvakten Tim Rönning med en stor del tur rädda bollen på mållinjen innan en lagkamrat rensade bort returen till en ny högerhörna som denna gång blev resultatlös.

I den sjätte matchminuten fick AIK:s lagkapten Henok Goitom bollen till vänster på mittplanen och vände upp mot motståndarmålet och blev samtidigt totalt kapad längs fotlederna av Joseph Okumu som kom in med sträckta ben. Domaren valde det gula kortet till bortalagets mittback som säkerligen pustade ut då han såg färgen på kortet då det mycket väl kunde ha varit ett direkt rött kort. AIK inledde matchen piggt och var laget som kontrollerade spelet. Under den första kvarten hade man 5–0 i hörnor och man kom i anfallsförsök efter anfallsförsök på ett sätt som var länge sedan. I den trettonde matchminuten etablerade IF Elfsborg första gången ett litet tryck mot AIK och man höll i anfallet i över en minut. Fem minuter senare anföll AIK längs högerkanten och Daniel Granli slog in ett inlägg som rensades bort av försvaret till Simon Olsson som lyckades vända bort Bilal Hussein utanför eget straffområde och satte sedan fart mot offensivt straffområde. På AIK:s planhalva försökte han hitta ut till Rasmus Alm på högerkanten, men Karol Mets bröt uppspelet innan han i andraläget sköt bollen på Per Frick som fick med sig bollen in på högersidan av straffområdet. Elfsborgs nummer 17 avlossade ett hårt och välplacerat skott som gick in i den bortre gaveln och 1–0 till bortalaget var ett faktum.

I den 21:a matchminuten nickade Rasmus Alm fram bollen till Jesper Karlsson som kom in i ett liknande läge som Per Frick några minuter tidigare. Han lade bollen till rätta för vänsterfoten och försökte skruva in bollen i det vänstra hörnet, men AIK:s målvakt Jakob Haugaard räddade. Det var nu bortalaget som hade tagit över taktpinnen och förde spelet. I den 31:a matchminuten spelade Daniel Granli fram bollen mot straffområdet och via Paulos Abraham hamnade den hos Henok Goitom som kraftfullt bröt sig in i straffområdet. Leo Väisänen, lillebror till AIK-bekante Sauli, hängde sig fast med bägge händerna runt AIK-kaptenens högerarm och täckte tack vare det avslutet, men domaren valde att fria. AIK hade nu återigen en bra period i matchen, men i den 39:e matchminuten kom en ny kalldusch för Gnaget. Per Frick mötte ett uppspel på mittlinjen och drog med sig Per Karlsson upp i planen. Bollen gick bak till Sivert Nilsson som passade framåt till Simon Olsson som omgående hittade ut till Jesper Karlsson i helt fritt läge på vänsterkanten. Bortaspelaren tog sig ensam in i straffområdet och kunde enkelt sätta bollen till höger om Jakob Haugaard. 2–0 till Elfsborg som därmed hade ett klart grepp om de tre poängen. IF Elfsborg kontrollerade slutminuterna av den första halvleken, men AIK kunde freda sig.

Inför den andra halvleken ersattes Heradi Rashidi av Felix Michel. I den 57:e matchminuten sköt 2–0-skytten Jesper Karlsson en frispark från 29 meter och avslutet gick en dryg meter utanför den vänstra stolpen. Två minuter senare gjorde Bartosz Grzelak ett dubbelbyte då Stefan Silva och Eric Kahl ersatte Nabil Bahoui och Rasmus Lindkvist. AIK hade dock fortsatt svårt att skapa några riktiga reduceringschanser och tiden började rinna ut. I den 70:e matchminuten lyfte Paulos Abraham in ett inlägg från högerkanten som nådde Henok Goitom vars nick gick rakt på Tim Rönning och AIK noterade sitt första avslut på mål sedan den 31:a matchminuten.

I den 87:e matchminuten lyfte Bilal Hussein från vänsterkanten av mittplanen in bollen i offensivt straffområde och Felix Michel nickskarvade bollen vidare till Paulos Abraham i fritt läge till höger. Abraham avslutade direkt med ett lågt skott mot den närmaste stolpen och Tim Rönning fick med en benparad bollen till en resultatlös högerhörna. Strax därefter lämnade Bilal Hussein planen och ersattes av Panajotis Dimitriadis. I den 89:e matchminuten spelade Panos ut bollen till Karol Mets på vänsterkanten och hans inlägg nickskarvades av Stefan Silva till Henok Goitom som tog emot bollen på bröstet, nickade i andraläget och snurrade runt innan han med en högervolley placerade in bollen i det vänstra hörnet och det var 1–2. Ett riktigt konstmål av Henok Goitom som därmed gjorde sitt 91:a tävlingsmål för AIK.

AIK försökte forcera fram en kvittering, men Elfsborg spelade rutinerat och drog ner på tempot och dödade tid när tillfälle gavs under de fem stopptidsminuterna. I den sista av dessa lyfte Karol Mets från egen planhalva upp bollen mot offensivt straffområde och via en nicktouch av Stefan Silva hamnade bollen hos Per Karlsson i fritt läge till höger i straffområdet. Målvakten Tim Rönning kom ut och stressade AIK-backen och bollen rann ut till en inspark. AIK lyckades få in bollen i Elfsborgs straffområde ytterligare en gång, men utan att komma till något avslut och strax därefter ljöd domarens signal för full tid.