Oavgjort i derbyt på Skytteholm

2019.04.22, kl 16:43
AIK fick trots ett stort spelövertag nöja sig med 1-1 hemma mot Hammarby IF FF inför 1 066 åskådare på Skytteholms IP. AIK:s mittfältare Elsa Törnblom stod för kvitteringen i hemmapremiären av Elitettan.

AIK inledde derbymatchen mot Hammarby IF FF mycket piggt och flög fram på planen. I den femte minuten fick Therese Simonsson ett skottläge till höger i straffområdet, men bollen gick utanför. Minuten därefter fick Wilma Ljung Klingwall ett skottläge på mittplan, men distansskottet gick strax över ribban. Det kom efter AIK:s fartfyllda inledning som något av en chock då Astrid Larsson fick skottläge från vänsterkanten och bollen passerade Lovisa Koss efter en märklig studs och Hammarby var i ledning. AIK tappade initiativet efter baklängesmålet och spelet blev jämnare, men i den 17:e minuten kom hemmalagets första skott på mål efter en snabb spelvändning där Nicole Odelberg Modin spelade ut bollen till Therese Simonsson på vänsterkanten och hon klev in i planen och avslutade rakt på målvakten Jonna Andersson.

I den 27:e minuten stal Elsa Törnblom bollen av en motståndare och avancerade några meter innan hon sköt ett vasst skott som gick strax utanför den högra stolpen. Sex minuter senare slog matchens lirare i den första halvleken, Therese Simonsson, in bollen från högerkanten och Jonna Andersson fick problem och tappade bollen, men en medspelare kunde rensa undan den. I den 36:e minuten slarvade AIK i defensiven och Hammarby kom fram i ett farligt skottläge som lagkapten Matilda Rosqvist dock täckte till en resultatlös vänsterhörna. Två minuter därefter stal Therese Simonsson bollen från en försvarare och avancerade ensam mot flera motståndare innan hon från högerkanten av straffområdet avslutade med ett markskott som nästan gick innanför den bortre stolpen.

Med fem minuter kvar av halvleken tog sig Therese Simonsson ner på vänstersidan av straffområdet och slog ett inlägg som gick rakt på en försvarares hand, men domaren friade och bollen studsade ut till en vänsterhörna. I efterdyningarna till hörnan slog mittbacken Eva Nyström ett hårt inlägg från högerkanten som nådde Nicole Odelberg Modin, men hon lyckades inte hålla ner bollen som seglade strax utanför målet. 0-1 i paus efter en halvlek där AIK inledde oerhört bra fram tills baklängesmålet och var även det klart bättre laget under den avslutande kvarten. I inledningen av den andra halvleken blev det lite av parodi då en Hammarbyledare beslöt sig för att helt sonika springa över hela planen i samband med en AIK-hörna.

I den femte minuten av den andra akten sköt Emilia Larsson ett distansskott som passerade Lovisa Koss, men gick precis ovanför ribban på AIK-målet och många trodde t o m att bollen gick i mål, så nära var det. I den 51:a minuten fick lagkapten Emma Jansson skottläge i AIK:s straffområde, men det första avslutet täcktes av Eva Nyström och returen sköt hon på Lovisa Koss. Elsa Törnblom avancerade i den 52:a minuten och sköt ett mycket bra skott som Jonna Andersson gjorde en bra räddning på vid sin vänstra stolpe. I den 56:e minuten var det nära kvittering efter att Matilda Rosqvist slagit en frispark från mittplan på högerkanten. Bollen studsade förbi målvakten och var på väg mot mål då en försvarare på mållinjen lyckades nicka bort bollen.

I den 79:e minuten kom det efterlängtade AIK-målet efter att Elsa Törnblom brutit fram och skjutit ett hårt skott som borrade sig in i nätet. Stort jubel bland merparten av de 1 066 åskådarna på Skytteholms IP. AIK fick blodad tand efter målet och i den 83:e minuten bröt Therese Simonsson fram till höger i straffområdet och spelade snett, inåt, bakåt till inhopparen Rebecca Rulander som sköt direkt, men Jonna Andersson räddade. Returen gick till Johanna Lindell som slog in bollen i mål, men AIK-spelaren vinkades felaktigt av för offside då hon var en meter onside. Matchen var riktigt bra och slutade 1-1.