Oavgjort i genrepet

2021.04.04, kl 17:03
AIK fick nöja sig med 1–1 (1–1) i genrepet mot Gif Sundsvall på Friends Arena. Gnaget svarade för en bra första halvlek som borde resulterat i en större ledning efter Saku Ylätupas tidiga ledningsmål, men i slutminuterna av halvleken kvitterade den före detta AIK-spelaren Pontus Engblom från straffpunkten.

Annons:

Genrep inför den allsvenska starten stod på programmet och Gif Sundsvall stod för motståndet på Friends Arena som för första gången denna försäsong hade öppet tak. Våren hade kopplat ett starkt grepp över Solna denna påskhelg, solen sken och det var elva plusgrader i luften då domaren Farouk Nehdi från Huddinge blåste igång matchen, som även var AIK:s första för året på naturgräs. I AIK gjorde Alexander Milošević comeback efter två års frånvaro och han bildade mittbackspar med Sotirios Papagiannopoulos. Duon flankerades av Mikael Lustig samt Eric Kahl framför målvakten Budimir Janošević som var tillbaka mellan stolparna efter att senast ha suttit på bänken borta mot Örebro SK (3–2). I motståndarlaget startade den före detta AIK-spelaren Robert Lundström, som för två månader sedan återvände till hemstaden Sundsvall efter tre år i den svarta AIK-tröjan där han bland annat vann SM-guld 2018. Senast AIK och Giffarna möttes i ett genrep var för tolv år sedan då Gnaget vann med 4–1 på Råsunda fotbollstadion i Solna efter bland annat två mål och en målgivande passning av argentinaren Mauro Iván Óbolo. En spelare i dagens matchtrupper spelade även i den nämnda matchen för tolv år sedan, Gif Sundsvalls nu 29-årige lagkapten Pontus Engblom som då spelade i AIK och byttes in i slutminuterna.

Linus Hallenius gjorde avspark och bortalaget anföll mot den södra läktaren i den första halvleken. AIK stressades inledningsvis av ett högt spelande bortalag, men backlinjen spelade lugnt. I den femte matchminuten tog sig lagkaptenen Sebastian Larsson fram längs högersidan och slog en perfekt avvägd passning till Saku Ylätupa i höger innerposition. Finländaren petade till bollen och avslutade med vänsterfoten från strafflinjen och bollen satt precis innanför den högra stolproten och det var 1–0 för AIK. Två minuter senare bjöds Bojan Radulovic på bollen av motståndarna och avslutet från högersidan av straffområdet slickade den bortre, vänstra stolproten och det var nära 2–0. Innan tio minuter var spelade tvingades bortalagets återvändare Linus Hallenius lämna planen efter en skada och han ersattes av Johan Bengtsson.

I den 13:e matchminuten slog Mikael Lustig en fin crossboll till Nicolás Stefanelli som tog sig förbi Robert Lundström i vänsterdelen av straffområdet och sånär överlistade Davor Blažević med ett snabbt skott ur dålig vinkel. Två minuter senare fick Pontus Engblom ett inlägg från vänsterkanten som han nickade mot den närmaste, högra stolpen. Budimir Janošević fick lite problem, men stoppade bollen stående inne i målet. Det var annars ett klart grepp för AIK under de inledande 20 minuterna och man bjöd för tredje matchen i rad på ett vägvinnande spel. I den 25:e matchminuten tog sig Saku Ylätupa in i straffområdet på högersidan och spelade fram Nicolás Stefanelli som avslutade direkt, men Davor Blažević räddade. AIK behöll trycket då Bojan Radulovic fiskade upp bollen och spelade bak till Eric Kahl vars inlägg vid den bortre, högra stolpen nickades ner av Saku Ylätupa. Bollen nådde Mikael Lustig som med en känslig konstspark försökte chippa bollen över Davor Blažević som dock styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna.

Efter en halvtimmes spel laddade Bojan Radulovic från distans och tvingade bortamålvakten till en bra räddning. Den efterföljande AIK-hörnan från vänster slogs av Sebastian Larsson vars serve gick till den bortre stolpen där Nabil Bahoui mötte med pannan och avslutet gick strax utanför den vänstra stolpen. En oerhört fartfylld och välspelad första halvtimme av AIK. Bortalaget hade lite mer boll under den avslutande kvarten, men skapade inget förrän matchklockan passerat 42 minuters spel. Jesper Carström bröt fram centralt och frispelade inhopparen Johan Bengtsson som drogs i vänsterarmen av mittbacken Sotirios Papagiannopoulos och domaren signalerade för en klar straffspark. Pontus Engblom klev fram och rullade efter marken in bollen lite till höger då AIK-målvakten kastade sig mot det andra hörnet. 1–1 vilket nästan kändes chockartat efter en halvlek där AIK borde lett med två, tre mål.

Inför den andra halvleken valde chefstränaren Bartosz Grzelak att ersätta Eric Kahl med Erick Otieno då AIK:s nummer 29 inte spelat sedan cupderbyt mot Hammarby (2–3) den 7 mars 2021. Bojan Radulovic fick i den 47:e matchminuten en fin passning av Saku Ylätupa och slog in bollen i mål, men målet dömdes helt riktigt bort för offside. Annars var inledningen av den andra halvleken mer låst och inte alls lika chansrik som den första akten. Efter en timmes spel genomförde AIK tre spelarbyten då Sebastian Larsson, Alexander Milošević och Nabil Bahoui lämnade planen till förmån för Ebenezer Ofori, Yasin Ayari och Tom Strannegård. Mikael Lustig klev in i mittförsvaret och Ayari tog, som i bortamötet med ÖSK, platsen som högerback.

AIK kunde fått ett 2–1-mål godkänt i den 65:e matchminuten då Bojan Radulovic avslutade från strafflinjen och placerade iskallt in bollen i det vänstra hörnet. Målet vinkades dock bort för offside då Saku Ylätupa befunnit sig i skottlinjen, men målvakten hade aldrig tagit det välplacerade skottet då finländaren inte skymde honom. I den 72:a matchminuten genomförde AIK ytterligare två byten då Bojan Radulovic och Saku Ylätupa ersattes av Henok Goitom och Erik Ring. I samma minut var Pontus Engblom nära att ge Giffarna ledningen då han från nära håll nickade Dennis Olssons frispark mot mål, men Budimir Janošević kunde fånga bollen i famnen. Med nio minuter kvar av ordinarie tid var det dags för AIK:s sista byte då Stefan Silva ersatte Bilal Hussein.

Det började mer och mer kännas som om genrepet skulle sluta oavgjort då de riktigt heta målchanserna lyst med sin frånvaro i den andra halvleken. I den 89:e matchminuten kom dock den stora chansen för AIK då Erick Otieno måttade ett inlägg från vänsterkanten som skar genom straffområdet och nådde en dykande Nicolás Stefanelli vid den bortre stolpen och hans språngskalle gick i högerstolpen. Så nära AIK-ledning… Med sekunder kvar av stopptiden tilldömdes AIK en frispark i bra läge, men Stefan Silvas avslut gick rakt i muren och matchen slutade 1–1.

AIK:s nästa match spelas måndagen den 12 april 2021 i den allsvenska premiären då nykomlingarna Degerfors IF gästar Friends Arena i Solna. Det blir AIK:s 93:e säsong i Allsvenskan som startades 1924/1925.