Oavgjort i Marbella efter två straffmål

2020.02.15, kl 18:44
Det blev 1-1 mellan AIK och FK Rostov i Marbella efter att båda lagen svarat för ett straffmål. FK Rostov tog ledningen i den 56:e matchminuten, men AIK kvitterade genom Jasir Asani med dryga kvarten kvar.

Tävlingssäsongen närmar sig - köp årskort och stöd AIK på plats:

DSC_4229

AIK-elvan i matchen mot Rostov.

AIK ställdes under träningslägrets näst sista dag i Marbella mot ryska FK Rostov på La Quinta football fields. Solen sken och temperaturen visade 17 °C då den spanska domaren Guillermo Paradas efter några minuters försening blåste igång matchen. Möjligtvis berodde förseningen på att båda lagen spelade i snarlika färger, AIK i svart och FK Rostov i mörk lila vilket gjorde det besvärligt för alla inblandade. AIK ställde upp med Bilal Hussein på mittfältets högerposition samt Panajotis Dimitriadis i backlinjen efter ett sent återbud från Daniel Granli. I den fjärde matchminuten fick Sebastian Larsson ett bra frisparksläge efter att Jasir Asani gjorts ner. Avslutet blev bra, men målvakten Sergei Pesyakov sträckte ut och räddade till en resultatlös vänsterhörna. Strax därefter fick AIK:s målvakt en överraskning då planvattningen bredvid målet helt plötsligt drog igång under några sekunder.

I den tolfte matchminuten var det nära ett överraskande ledningsmål för FK Rostov efter ett distansskott som höll på att överrumpla Jakob Haugaard, men efter en okonventionell räddning på mållinjen studsade bollen ut till en högerhörna. Tre minuter senare var det dags för FK Rostovs andra hörna, denna från vänster, och två avslut i straffområdet täcktes av Sebastian Larsson och Panajotis Dimitriadis. I den 26:e matchminuten tilldömdes AIK en ny frispark i bra läge, denna gång efter att Henok Goitom tagits hårt i ryggen. Sebastian Larsson försökte sig på en snabb fräckis, men Sergei Pesyakov var vaken och fångade in bollen. AIK hade i den första halvleken svårt att skapa något kreativt spel på offensiv planhalva och motståndarna hade lite mer boll på AIK:s planhalva. Det blev heller inte mycket flytande spel i den första halvleken då domaren hade en förkärlek till att blåsa i sin visselpipa vilket omöjliggjorde längre spelsekvenser.

I den 28:e matchminuten slog FK Rostov ett inlägg från högerkanten som sånär nådde en frispringande Eldor Shomurodov, men han nådde inte bollen som rann ut till inspark. Med drygt fem minuter kvar av halvleken lämnade Enoch Kofi Adu planen efter att ha fått omvårdnad och han ersattes av Felix Michel. Med drygt två minuter kvar av halvleken fick FK Rostov ett skottläge till höger i straffområdet, men ett bra försvarsarbete av Erick Otieno gjorde att motståndaren inte kom till avslut. Inför den andra halvleken bytte ryssarna matchtröja och kom till spel i en vit version vilket underlättade för samtliga. Efter tio minuters spel av den andra halvleken lyfte FK Rostov in en högerhörna i AIK:s straffområde. Bollen nickades vidare av Maksim Osipenko och nådde Dmitri Chistyakov till vänster som fick ett bra skottläge, men drogs ned av Bilal Hussein. Domaren tvekade inte utan signalerade för en straffspark. Eldor Shomurodov klev fram och satte bollen vid den högra stolproten medan AIK-målvakten gick åt andra hållet.

Tre minuter senare drev Evgeni Chernov fram mot AIK:s straffområde och avslutade centralt, men bollen touchade Per Karlsson och landade i famnen på AIK-målvakten. Tre minuter senare hamnade Jakob Haugaard i problem då han missade att ta ned en höjdboll, men motståndaren som var på plats lyckades inte få in bollen i AIK-målet. I den 67:e matchminuten genomförde AIK fyra spelarbyten. I den 68:e matchminuten fick Pavel Mamajev ett skottläge, och avslutade med ett distansskott som gick knappt två meter över det högra krysset. AIK hade under den kommande kvarten sin klart bästa period i matchen och i den 73:e matchminuten drogs Jasir Asani ned av Ivelin Popov i straffområdet och domaren signalerade återigen för en straffspark. Jasir Asani tog hand om straffen och sköt den hårt åt höger, men Sergei Pesyakov räddade. Domaren bedömde dock att spelare varit inne i straffområdet för snabbt och straffsparken fick slås om. Jasir Asani tog hand om den igen och satte bollen högt centralt. Direkt efter målet byttes målskytten och Saku Ylätupa ut och ersattes av Johan Blomberg och Stefan Silva. I den 75:e matchminuten kom Suffian Kalokoh fram i ett skottläge och avslutade från distans. Målvakten fick lite problem med markskottet, men kunde rädda vid sin högra stolpe.

Fem minuter senare kom AIK i sitt bästa anfall under matchen då Heradi Rashidi fick bollen på högerkanten och avancerade mot straffområdet. Men en perfekt passning lyfte han bollen mot Stefan Silva i den bortre delen av straffområdet, men han fick inte en ren träff på volleyavslutet och bollen kunde enkelt plockas ned av målvakten. Under de avslutande minuterna kom FK Rostov tillbaka igen och med drygt fem minuter kvar kom inhopparen Danil Proshlyakov igenom på högersidan och vräkte iväg ett skott som gick några meter över målet. En minut senare kom inhopparen Aleksandr Saplinov igenom på samma ställe och avslutade med ett markskott som gick strax utanför den vänstra stolpen. I den 88:e matchminuten klackade Suffian Kalokoh från högersidan fram Johan Blomberg i straffområdet, men hans avslut täcktes av en försvarare till en resultatlös hörna. Efter 90 minuters spel blåste domaren av matchen.