Oavgjort i träningsmatchen

2022.07.12, kl 19:04
Det blev 1–1 (0–0) i tisdagens träningsmatch mellan AIK och Västerås SK FK på Spånga IP. Gästerna tog ledningen i den andra halvleken, men Tom Strannegård kvitterade då han slog en frispark direkt i mål.

För andra gången denna sommar var det dags för AIK att spela en träningsmatch på gemytliga Spånga IP och Stockholm bjöd på högsommarväder då AIK och Västerås SK FK tågade in på planen för match. VSK låg inför matchen på tolfte plats i Superettan. AIK kom till spel utan de spelare som startade den allsvenska bortamatchen mot IF Elfsborg (2–2) i söndags. Startelvan bestod av Budimir Janošević (K), Josafat Mendes, Collins Sichenje, Ahmad Faqah, Rasmus Bonde, Calvin Kabuye, Tom Strannegård, Jesper Ceesay, Erik Ring, John Guidetti och Henry Atola. På bänken satt P19-spelarna Salim Nkubiri, Daniel Henareh, Victor Andersson och Marcus Valgma. Nabil Bahoui skulle ha startat matchen, men tvingades lämna återbud efter uppvärmningen. Temperaturen var 25 grader då domaren Marcus Holmberg satte pipan i munnen och det skulle bli en grad varmare under spelets gång då solen stekte spelarna. Calvin Kabuye satte bollen i rullning för AIK som spelade i det ordinarie hemmastället. VSK hade sin grönvitrandiga tröja, vita shorts och vita strumpor.

AIK inledde piggt och tog tag i spelet direkt inför de 569 åskådarna på plats. I den femte matchminuten lyfte Jesper Ceesay från mittcirkeln fram bollen mot straffområdet där den via Calvin Kabuye hittade fram till en helt ren John Guidetti vars närskott räddades av målvakten Daniel Svensson och på returen var Henry Atola nära att måla, men hans avslut räddades på mållinjen av Pedro Ribeiro innan målvakten fångade in bollen. I den tionde matchminuten kom Joe Mendes fram längs högerkanten och slog ett inlägg som nickades över mål av Calvin Kabuye. Efter en pigg inledning kom Västerås SK FK in i matchen, men det var en fördel för AIK med ett relativt stort bollinnehav under stora delar av halvleken. I den 21:a matchminuten var det dags för en vattenpaus med anledning av värmen och domaren blåste av spelet i samband med en skada på en VSK-spelare.

AIK spelade med bra fart på kanterna med Calvin Kabuye och Joe Mendes till höger och Erik Ring samt Rasmus Bonde till vänster. I den 34:e matchminuten satte Tom Strannegård full fart centralt från egen planhalva och spelade ut bollen till John Guidetti till höger i straffområdet. AIK-forwarden vände bort Jakob Lindahl och chippade bollen i ovansidan av ribban. Efter 40 minuters spel drog Rasmus Bonde på sig matchens första gula kort efter en duell på mittplanen. Fyra och en halv minuters stopptid adderades till de första 45 minuterna innan det var dags för halvtidsvila. AIK genomförde ett byte inför den andra halvleken då John Guidetti ersattes av Victor Andersson. Bortalagets Miguel Sandberg satte igång spelet i den andra akten. Efter knappt två minuters spel drog Collins Sichenje på sig ett gult kort efter att ha klippt ner framrusande provspelaren Ibrahim Fofana strax utanför eget straffområde. Frisparken togs om hand av Daniel Ask och Budimir Janošević parerade det hårda skottet och returen nickade Ibrahim Fofana över målet. VSK behöll greppet och hade ytterligare ett skott på mål genom Ibrahim Fofana innan man i den 49:e matchminuten tog ledningen. Daniel Ask tog sig fram på vänsterkanten och hittade in till Miguel Sandberg i straffområdet, och han tog emot bollen och avslutade med vänsterfoten. Bollen gick igenom AIK-målvakten och det var 1–0 till VSK efter 48:39.

Efter exakt 55 minuters spel fick Ibrahim Fofana syna det gula kortet efter att han satt armbågen i ryggen på Tom Strannegård. 138 sekunder senare drog VSK-spelaren återigen ned Tom Strannegård med ett andra gula kort som resultat och det var slutspelat för honom. AIK jagade, med en man mer på planen, en kvittering och den skulle inte dröja alltför länge. I den 67:e matchminuten spelades Calvin Kabuye fram av Tom Strannegård och tog sig in i straffområdet där han tacklades omkull av Viktor Steen. Förseelsen skedde en meter in i straffområdet, men domaren valde att döma frispark för AIK en decimeter utanför straffområdet. Tom Strannegård klev fram och slog till med vänsterfoten och bollen gick i en perfekt båge över muren och in vid den högra stolpen. Ett elegant frisparksmål av AIK-mittfältaren och 1–1 efter 67:27. Det blev direkt efter målet en ny vattenpaus och då spelet drog igång igen i den 71:a matchminuten så hade AIK två nya spelare på planen efter att Salim Nkubiri och Marcus Valgma ersatt Calvin Kabuye och Ahmad Faqa. AIK jagade segern under slutminuterna, men fick inte riktigt till de avgörande lägena. VSK kunde spela av de sista minuterna då spelet tappade all rytm efter fem frisparkar för bortalaget under stopptidsminuterna. Efter 94:54 blåste domaren av matchen. Högst spelarbetyg till Erik Ring, Tom Strannegård och Victor Andersson.