Oavgjort i tungt prestigemöte

2021.05.13, kl 22:58
Det allsvenska mötet mellan AIK och Malmö FF slutade 1–1 efter att Gnaget kommit tillbaka från ett 0–1-underläge i paus och kvitterat genom den trogne målskytten självmål efter att Nicolás Stefanelli slagit in bollen framför MFF-målet.

Våren hade anlänt till Solna och för första gången under 2021 svepte ljumma vindar in på Friends Arena. Gästande Malmö FF saknade Søren Rieks som leder den interna skytteligan på tre gjorda mål, medan AIK välkomnade tillbaka Mikael Lustig i startelvan efter att han missade bortamötet med IFK Norrköping FK (0–2) i måndags. Lagkaptensbindeln bars av Sebastian Larsson då Henok Goitom inledde på bänken och på topp spelade Stefan Silva från start. AIK jagade sin första seger mot MFF sedan 2015 och därmed tre viktiga poäng för att hänga på i den minst sagt jämna tabelltoppen. Nicolás Stefanelli gjorde avspark och AIK inledde med att anfalla mot den norra läktaren. I den andra matchminuten slarvade bortalaget i ett uppspel från målvakten Marko Johansson och mittfältaren Pavle Vagic tappade bollen till Nabil Bahoui utanför straffområdet. Bahoui spelade över till Bilal Hussein vars raka, distinkta skott gick strax utanför det högra krysset.

Malmö FF lät backen Jonas Bruun Knudsen ta hand om varje offensivt inkast och det osade farligt hela tiden då hans svepande bollar nådde in i ytan framför AIK-målet. I den tolfte matchminuten tog sig Saku Ylätupa fram centralt och passerade Jonas Bruun Knudsen som hängde kvar i finländarens vänsterarm och det gula kortet från domaren Glenn Nyberg kom som ett brev brukade komma på posten. Det gula kortet ackompanjerades av ropet ”danskjävel” från en av de öppna logerna på läktare 2. Det var annars en mycket avvaktande inledning, men i den 20:e matchminuten tog sig Nicolás Stefanelli förbi både Pavle Vagic och Eric Larsson på högerkanten och kom i ett fint kontringsläge med Saku Ylätupa och Erick Otieno. Passningen gick mot AIK:s vänsterback, men fångades in i famnen av Marko Johansson. Fyra minuter senare lyfte lagkaptenen Anders Christiansen in en frispark från det övre, högra hörnet av straffområdet och bollen touchades nätt av Jo Inge Berget och nicken gick otagbart in i den bortre, vänstra gaveln. 1–0 till Malmö FF som återigen kopplade greppet på Friends Arena. Efter 33 minuters spel satte sig Nabil Bahoui ned och han tvingades strax därefter avbryta matchen och ersattes av Bojan Radulovic.

Med drygt tre minuter kvar av ordinarie tid sköt Sebastian Larsson en frispark från vänstersidan, ca 25 meter från mål och avslutet var bra, men slog precis i gaveln utanför det vänstra krysset. Med sekunder kvar arbetade AIK fram ett bra skottläge för Stefan Silva, men det hårda skottet från ca 15 meters avstånd gick metern ovanför ribban och AIK-forwarden vrålade av frustration. 1–0 till Malmö FF då signalen för pausvila ljöd. Tre minuter in i den andra halvleken fick AIK en injektion då Erick Otieno bröt fram längs sin vänsterkant och tog sig in i straffområdet. Bollen gick över till Saku Ylätupa som sånär tog sig fram till ett jätteläge. AIK behöll trycket och lyfte in bollar i straffområdet, men utan resultat. Efter 59 minuters spel slog Bilal Hussein en magisk djupledsboll som friställde Nicolás Stefanelli till vänster i straffområdet. Argentinaren höll undan för Lasse Nielsen innan han vinklade bollen en knapp meter utanför den bortre, högra stolpen.

I den 63:e matchminuten byttes Henok Goitom in istället för Stefan Silva och 35 sekunder senare slog Sebastian Larsson en crossboll till Nicolás Stefanelli på vänsterkanten. AIK-forwarden slog ett inåtskruvat inlägg som Lasse Nielsen fick en tå på och bollen gick i insidan av den högra stolpen och studsade in i mål. 1–1 och AIK var tillbaka i matchen. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid lyfte Anders Christiansen in MFF:s femte hörna, denna från vänster, och serven nådde Antonio Colak som fem meter från mål nickade hårt, men Budimir Janošević räddade och det var ännu oavgjort. Malmö FF försökte stoppa AIK:s momentum i samband med kvitteringen och tog tag i initiativet. Sebastian Larsson drog i den 77:e matchminuten på sig säsongens tredje gula kort och han missar därmed måndagens bortamatch mot Östersunds FK.

Med drygt fem minuter kvar av ordinarie tid lyfte inhopparen Erdal Rakip fram bollen till Antonio Colak som i misstänkt offsideläge kom igenom fri till höger i straffområdet. Han avslutade hårt och högt, men Budimir Janošević svarade för en stark räddning och gav AIK möjligheten att ta tre poäng. Och chansen dök upp i den 89:e matchminuten då Nicolás Stefanelli fick bollen i ett bra läge till vänster i straffområdet och avslutade stenhårt, men Marko Johansson räddade till en resultatlös vänsterhörna och såg därmed till att skåningarna fick med sig en poäng hem efter fyra stopptidsminuter.