Rivstart av AIK i Elitettan

2019.04.13, kl 18:12
AIK besegrade Sundsvalls DFF med 3–0 (2–0) inför 167 åskådare på NP3 Arena i Sundsvall efter att bortalaget dominerat merparten av premiärmatchen i Elitettan 2019. Ett självmål gav AIK ledningen strax innan paus, Johanna Lindell ökade på till 2–0 innan Therese Simonsson fastställde slutresultatet i den 88:e minuten.

Premiär i Elitettan och AIK lämnade Skytteholms IP vid halv tio-tiden på lördagen för en 37 mils lång resa till Sundsvall via ett stopp i Hudiksvall för lunch. Medelpad bjöd på ett strålande vårväder och solen sken över NP3 Arena (före detta Norrporten Arena och Idrottsparken) när Sundsvalls DFF och AIK värmde upp inför avspark. AIK kom till spel i ett helvitt matchställ medan hemmalaget var dressade i mörkblått från topp till tå. Hemmalaget förlorade slantsinglingen och målvakten Emily Armstrong fick därmed inleda med solen i ögonen. AIK hade sex spelare i startelvan som inte startade matchen i Gnagets sista omgång av Elitettan 2018; Wilma Ljung Klingwall, Sophia Redenstrand, Johanna Lindell, Madeleine Tegström, Elsa Törnblom och Eva Nyström.

AIK sågade sig omgående fram på vänsterkanten och Elsa Törnblom fick ett friläge redan efter 20 sekunder, men Emily Armstrong räddade närskottet. Matchinledningen var jämn, men i den 13:e minuten var det återigen nära AIK-ledning efter att Johanna Lindell frispelat lagkapten Matilda Rosqvist som kom in i straffområdet från vänstersidan, men fick bollen lite för långt ifrån sig och fick stressa iväg ett skott, returen studsade ut på AIK-spelaren och bollen rullade sedan i sakta fart in i den högra stolpen innan försvaret fick undan bollen till en resultatlös hörna. AIK tog nu över spelet och två minuter senare kom Therese Simonsson igenom och tvingade Emily Armstrong till en bra räddning.

AIK tryckte ner hemmalaget och i den 17:e minuten fick Madeleine Tegström skottläge från ca 20 meter och bollen slog i ovansidan av ribban. Det vitklädda bortalaget förde spelet och kom till ett flertal avslut. Sundsvalls bästa läge under den första halvtimmen kom efter en högerhörna i den 27:e minuten då man lyfte in bollen från högerkanten, men AIK-målvakten Lovisa Koss lyckades styra bort bollen trots att hon var hårt uppvaktad. Efter en halvtimmes spel var avsluten 15-3 i AIK:s fördel varav två i målramen, men ställningen var fortfarande 0–0.

När matchklockan precis passerat 32 spelade minuter tog sig Clara Härdling ner mot kortlinjen på högerkanten och slog ett inlägg som nådde pannan på Matilda Rosqvist vars nick slog i den vänstra stolproten. Ett ledningsmål för Gnaget hängde verkligen i luften. Istället var det i den 36:e minuten oerhört nära ledning för Sundsvalls DFF efter att Maja Winsa klivit in från vänsterkanten och skjutit ett skott som touchade ett AIK-ben och var på väg upp i det högra krysset, men Lovisa Koss svarade för en högklassig räddning då hon kastade sig och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. Sundsvall hade under några minuter sin bästa period i halvleken, men AIK kom omgående tillbaka.

I den 42:a minuten skulle backen Wilma Wärulf spela bollen tillbaka till egen målvakt, men tajmingen blev inte bra och bollen passerade lagkamraten och rullade istället in precis innanför den vänstra stolpen. Matchen hann endast startas efter målet innan AIK kom fram längs högerkanten och Therese Simonsson tog sig in i straffområdet, fick bollen av Elsa Törnblom och släppte en perfekt passning snett, inåt, bakåt till framrusande Johanna Lindell som med ett hårt markskott överlistade hemmamålvakten och hastigt och lustigt var det 2–0 till AIK som gick till halvtidsvila efter en retroaktiv utdelning efter de tre ramträffarna tidigare i matchen.

AIK-elvan var ute på planen redan efter tio minuters vila och inledde uppvärmningen inför den andra halvleken under fystränaren Fredrik Devotos ledning. I den 48:e minuten rann Therese Simonsson igenom till höger i straffområdet, men fick en dålig vinkel på avslutet. Målvaktsreturen hamnade hos Sophia Redenstrand vars hårda avslut täcktes av en försvarare till en resultatlös högerhörna. Fem minuter senare tog sig Matilda Rosqvist in i straffområdets vänstersida och spelade kort till Sophia Redenstrand som avlossade ett hårt skott med den närmaste, vänstra stolpen, men målvakten lyckades parera skottet till ytterligare en resultatlös hörna.

Tio minuter in i den andra halvleken var det dags för AIK:s första spelarbyte då Clara Härdling ersattes av Emma Danielsson. Spelbilden var likadan i den andra akten, d v s ett markant övertag för bortalaget. I den 61:a minuten lyfte Therese Simonsson in en hörna från vänstersidan som slog i ovansidan på ribban innan bollen studsade till inspark. Malin Broberg ersatte Elsa Törnblom i ett rakt byte den 71:a minuten och visade omgående upp sitt distansskott som dock täcktes två gånger om. I den 88:e minuten tilldömdes Sophia Redenstrand en frispark samtidigt som speakern förkunnade att hon utsetts till AIK:s bästa spelare. Frisparken från vänstersidan togs av Eva Nyström och hon slog iskallt in bollen i straffområdet längs marken där Therese Simonsson fångade upp den och enkelt rullade in 3–0 vilket också blev slutresultatet. Kajsa Kjellander fick nästan en minuts speltid efter att ha ersatt Samantha Ammanuel på stopptid och då domaren blåste av matchen sträckte AIK-spelarna armarna upp i luften efter att tre välförtjänta poäng var säkrade.

En riktigt bra insats av AIK som noterade 41–7 i avslut och 20–4 i hörnor. Måndagen den 22 april spelar AIK sin första hemmamatch i Elitettan då man tar emot Hammarby hemma på Skytteholms IP.