Seger efter målrik första halvlek

2020.08.22, kl 18:03
AIK besegrade IFK Kalmar med 3-2 i en svängig match där samtliga målen gjordes i den första halvleken. Adelisa Grabus (2) och Rosa Kafaji var målskyttar för AIK som i och med segern är kvar som serieledare.

Pressen var stor på AIK då Morön BK tagit över serieledningen i Elitettan efter att man spelat sin match i den tolfte omgången före AIK och noterat en seger. Solna bjöd på varmt sensommarväder då lagen gjorde entré. Efter knappt tre och en halv minuts spel tog sig Tabby Tindell igenom AIK-försvaret centralt och tog sig starkt in i straffområdet med Fanny Johansson och Sara Nordin i hasorna. Bortalagets lagkapten såg ut att dras ner bakifrån av Nordin och domarens signal kom, för en frispark för hemmalaget. Ett domslut som kändes som en skänk från ovan.

I den tionde matchminuten svarade Evelina Finndell för en bra aktion då hon tog sig upp till mittlinjen, spelade ut till Matilda Rosqvist på högerkanten. Hemmalagets lagkapten tog sig ner till kortlinjen och slog ett inspel mot Adelisa Grabus som från nära håll framför målet satte fram foten och bollen touchade på väg in i mål foten på Hanna Persson innan den satt i nät, men målet bokfördes givetvis på AIK:s skyttedrottnings konto.

En minut och 25 sekunder efter att hon gett AIK ledningen tog sig Adelisa Grabus igenom IFK Kalmars backlinje efter en fin passning av Rosa Kafaji och fälldes precis innanför straffområdet av nummer Linnea Svensson vilket resulterade i en straffspark och ett gult kort. Efter en diskussion mellan domaren och den assisterande domaren bestämdes att det räckte med ett gult kort för förseelsen och Grabus kunde distinkt sätta bollen till höger om målvakten Emily Armstrong och 2-0 var ett faktum. Adelisa Grabus var iskall trots att det dröjde hela 1:49 från signalen för straff tills hon fick sätta bollen i nät.

AIK kopplade ett starkt grepp om de tre poängen i och med de två snabba målen, men i den 22:a matchminuten bjöd AIK:s backlinje på en målchans efter en felpassning utanför det egna straffområdet och Fanny Nilsson spelade fram Mimmi Asperot som från vänstersidan vräkte upp bollen i det bortre, högra krysset utan chans för Milla-Maj Majasaari och bortalaget hade reducerat. Direkt efter avspark lyftes bollen upp på högerkanten och i andraläget fyllde Samantha Ammanuel upp fint. Från kortlinjen spelade hon in bollen mot Rosa Kafaji som vid den främre stolpen slog in bollen i den vänstra gaveln och redan innan 23 spelade minuter var ställningen 3-1 till hemmalaget.

I den 32:a matchminuten följde en över tre minuter lång vätskepaus och strax efter att spelet återupptagits slog Klara Rybrink en långboll från backlinjen som nådde en djupledslöpande Mimmi Asperot på högerkanten. Asperot valde att från långt håll avsluta och det höga avslutet överraskade AIK-målvakten som tvingades släppa in bollen över sig och det var reducerat igen. I den 42:a matchminuten slog Sophia Redenstrand AIK:s första hörna och hon gjorde det bra då högerhörnan nådde pannan på Sara Nordin vid den främre stolpen och det var nära mål, men bollen seglade utanför den bortre, vänstra stolpen. Hörnan tillkom efter att lagkaptenen Matilda Rosqvist som vanligt kommit i en stark offensiv löpning och avslutat. Redan efter en minut och 56 sekunders stopptid blåste domaren Fikret Göker av halvleken, trots att det borde varit minst fyra minuters stopptid.

Inför den andra halvleken ersattes Johanna Lindell av Piyatida Somkumpee. När matchklockan passerade 52 minuter spelade Linda Hallin elegant fram Adelisa Grabus till vänster på offensiv planhalva och AIK-forwarden avslutade från straffområdeslinjen, men Emily Armstrong svarade för en fin benparad till en resultatlös vänsterhörna. I den 57:e matchminuten spelade Rosa Kafaji från vänsterkanten på egen planhalva elegant fram en helt fri Adelisa Grabus som ensam tog sig in i straffområdet och rundade Emily Armstrong, men fälldes av målvaktens armar och kunde inte rulla in bollen i mål. Domaren valde till allas stora förvåning att döma inspark för bortalaget och det var därmed 1-1 i solklara straffsparkar som det inte blåsts för.

Efter en timmes spel kom Jenny Danielsson in istället för Rosa Kafaji. Matchen tappade lite intensitet i den andra halvleken, kanske beroende på den tryckande värmen, och spelet böljade inte längre på samma sätt som tidigare. I den 67:e matchminuten gjorde Clara Härdling comeback och sina första minuter sedan den 21 juni 2020, då hon ersatte Matilda Rosqvist och Sara Nordin tog över lagkaptensbindeln. Målchanserna fortsatte att lysa med sin frånvaro. I den 84:e matchminuten var det dags för hemmadebut för Emma Santamäki då hon ersatte Samantha Ammanuel.

Tre minuter senare borde de tre AIK-poängen säkrats då Sara Nordin slog en perfekt boll till Jenny Danielsson som undvek offsidefällan och kom helt fri längs högerkanten. Finländskan tog sig in i straffområdet och sköt stenhårt mot det bortre vänstra hörnet, men utanför stolpen. Ett jätteläge för hemmalaget. IFK Kalmar försökte lyfta in bollen i AIK:s straffområde under slutminuterna, men AIK-försvaret kämpade väl. Efter tre och en halv minuts stopptid blåstes matchen av och Gnaget var tillbaka i serieledning.