Sebastian Larsson stor matchhjälte

2019.06.02, kl 17:03
Det allsvenska hemmaderbyt mot Hammarby inför 32 861 åskådare på Friends Arena slutade med seger för AIK (2–0). AIK:s båda mål gjordes av Sebastian Larsson och segern var AIK:s 60:e genom tiderna i tävlingssammanhang mot Hammarby. Allsvenskan tar nu ett tre veckor långt uppehåll och sedan tar AIK emot både IFK Norrköping FK och Malmö FF på hemmaplan under slutet av juni.

Matchen inleddes avvaktande av båda lagen som i första hand såg till att det inte skulle bli något misstag som motståndarna kunde utnyttja. I den 13:e minuten tog sig Henok Goitom förbi Mats Solheim efter en långboll från Per Karlsson och in i Hammarbys straffområde på högerkanten, nådde kortlinjen där han försökte hitta en medspelare framför mål, men bollen täcktes till en vänsterhörna som slogs kort av Anton Salétros och i andraläget chippade han själv in bollen mot den bortre stolpen där målvakten Gianluca Curci klev ut starkt och boxade bort bollen.

I den 17:e minuten vann AIK bollen på egen planhalva och den gick fram till Henok Goitom som i mittcirkeln fick hela fyra motståndare på sig, men spelade enkelt bort dem med en passning till Chinedu Obasi som frispelade Sebastian Larsson från halva plan. AIK-mittfältaren satte fart mot motståndarmålet och ensam med Gianluca Curci placerade han enkelt bollen till vänster om honom och 1–0 var ett faktum.

I princip direkt efter avspark vann AIK återigen bollen till vänster på egen planhalva och Tarik Elyounoussi spelade den till Sebastian Larsson som såg att AIK hade ett nytt jätteläge att forsa framåt. Larsson spelade ut bollen till Henok Goitom som bågade ut på högerkanten och fick en fingervisning av Sebastian Larsson var han önskade bollen och med kirurgisk precision levererade AIK:s lagkapten bollen på ett silverfat och Sebastian Larsson hoppade upp och knoppade in bollen i det vänstra hörnet. 2–0 och vilt jubel på Friends Arena efter dubbla fullträffar av Gnagets nummer 7 inom loppet av nästan 100 sekunder.

Efter målet gick luften ur totalt ur bortaklacken och hemmapubliken mös av tvåmålsledningen. I den 23:e minuten kom Henok Goitom återigen igenom bortalagets läckande backlinje på högerkanten, men Gianluca Curci  lyckades precis få fram fingerspetsarna och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. Hammarby tilläts ha mycket boll under resterande del av halvleken, men det närmaste man kom var i den 32:a minuten då tidigt inbytte Vladimir Rodić utnyttjade en miss i AIK:s försvar och från högerkanten försökte nå Nikola Djurdjic framför mål, men Per Karlsson svarade för ett starkt hemjobb och avslutet ur minimal vinkel gick utanför målet.

Sebastian Larsson var den första halvlekens stora fältherre och i den 35:e minuten visade han upp vilken otrolig lagspelare han är då han djupt ner i eget straffområde svarade för en stark glidtackling och vann bollen. Efter 36 minuters spel hade Hammarby tvingats till två byten i backlinjen och goda råd var dyra för bortalaget. I den 40:e minuten slet sig Henok Goitom igenom backlinjen igen, denna gång efter att ha varit så hårt fasthållen i förstaläget att domaren Glenn Nyberg gav Dennis Widgren ett gult kort. Den efterföljande hörnan nådde pannan på Panajotis Dimitriadis vars nick gick över ribban.

I den andra halvlekens tredje minut tog sig Daniel Sundgren fram längs högersidan och centrerade bollen för Chinedu Obasi, men Mads Nielsen bröt passningen, vilket resulterade en bollbana i en vid båge mot den vänstra kortsidan där Obasi hann fram, men avslutet från dålig vinkel slog i ovansidan av den vänstra stolpen. Två minuter senare fick Henok Goitom skottläge centralt utanför straffområdet, men avslutet gick en knapp meter utanför den högra stolproten.

I den 56:e minuten fick Enoch Kofi Adu bollen utanför straffområdet och spelade in den till Henok Goitom  som höll i den och slog en prefekt boll till framrusande Adu som i fritt läge till höger i straffområdet precis slog bollen utanför den bortre, vänstra stolpen. Efter den målchansen blev AIK medvetet eller omedvetet lite försiktigare och Hammarby tillåts sticka upp i några lägen. I den 61:a minuten slog Imad Khalili en högerhörna mot den bortre delen av straffområdet, men Mads Nielsens nick gick klart utanför. I den 72:a minuten slog inhopparen Alexander Kačaniklić ett inlägg lite från höger och bollen svepte över samtliga och nådde framrusande Muamer Tanković vars direktskott satt i utsidan av målet. En varningssignal för hemmalaget att matchen ännu inte var vunnen då Hammarby hade sin bästa period i matchen.

AIK kontrollerade dock matchen under den avslutande kvarten samtidigt som moralen såg ut att sjunka hos motståndarna. I den 90:e minuten stal Sebastian Larsson bollen på mittlinjen, tog sig fram längs högerkanten och måttade ett inlägg som sånär nådde huvudet på inhopparen Kolbeinn Sigþórsson. I den 92:a minuten stämde hemmapubliken upp i ramsan “Hammarby kan inte vinna” och efter fem stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkte domaren Glenn Nyberg av matchen.