Seger mot VSK på Iver Arena

2021.11.11, kl 16:58
AIK besegrade Västerås SK FK med 3–2 (1–0) i en träningsmatch på Iver Arena i Västerås. AIK:s mål gjordes av Saku Ylätupa, Bojan Radulovic och Filip Rogic.

Annons:

Det var under torsdagseftermiddagen dags för årets sista träningsmatch och som vanligt detta år var den av ”U21-karaktär” med en blandning av juniorer och spelare från herrtruppen som inte fått så mycket speltid under senare tid. AIK-truppen lämnade träningsanläggningen Karlberg kl 11:21 för den cirka elva mil långa bussresan till Gurkstaden. I startelvan mot Västerås SK FK fanns sex A-lagsspelare; Budimir Janošević, Ebenezer Ofori, Bojan Radulovic, Saku Ylätupa, Lucas Forsberg och Filip Rogic som bar lagkaptensbindeln. Övriga spelare i startelvan var Ahmad Faqa (mb), David Bengtsson (mb), Adam Kiani (vb), Adbihakim Ali (imf) och Alexander Fesshaie (vmf). På bänken satt Jakob Haugaard (mv), Calvin Kabuye, Rasmus Granath, Vincent Sundberg och Hadi Noori.

Senast AIK mötte Västerås SK FK i en träningsmatch på bortaplan var den 14 februari 2009 och spelplatsen var då densamma som idag, men med skillnaden att arenanamnet för tolv år sedan var Swedbank Park istället för dagens namn Iver Arena. AIK vann under försäsongen 2009 med 4–2 efter mål av Mauro Iván Óbolo, Mikael Thorstensson, Kenny Pavey och Nils-Eric Johansson i en märklig match där samtliga sex mål gjordes i den första halvleken. Annars är väl spelplatsen Västerås i AIK-kretsar mest känd för det som skedde den 3 oktober 2005 på Arosvallen då AIK besegrade VSK med 2–1 i Superettan efter två mål av mittbacken Nicklas Carlsson och de tre poängen gjorde att AIK var klara för Allsvenskan 2006. Även 1980 säkrades avancemanget till Allsvenskan på Arosvallen, men 1–0 (nick Ove Rübsamen) hemma mot Örebro SK i omgången innan säkrade i praktiken seriesegern.

Västerås bjöd på mulet väder och 8° då domaren Jim Eriksson blåste igång matchen kl 13:59 och hemmalaget satte via Brian Span bollen i rullning. Assisterande tränaren Andreas Janmyr skötte matchcoachningen från bänken då chefstränaren Bartosz Grzelak följde matchen från läktaren. Matchinledningen var händelsefattig och AIK:s första avslut kom i den tionde matchminuten då Adbihakim Ali spelade ner till Alexander Fesshaie vill vänster om straffområdet och fick tillbaka bollen innan han sköt ett skott som målvakten Daniel Svensson fångade in i famnen. Minuten senare brände det till i AIK:s straffområde efter att ett VSK-anfall längs vänsterkanten gjorde att bollen till slut hamnade hos Anders Hellblom framför mål och hans avslut täcktes resolut av Ahmad Faqa, men i andraläget fick Patric Åslund skottläge och Budimir Janošević räddade vid sin högra stolpe till en resultatlös vänsterhörna. VSK tog efter målchansen över spelet och det dröjde till den 22:a matchminuten innan AIK återigen kom upp i ett anfall, då genom ett inlägg från Lucas Forsberg från högerkanten som nickades bort av försvaret.

Under den avslutande kvarten var det ett ganska kompakt tryck mot AIK:s straffområde. I den 32:a matchminuten kom Anders Hellblom igenom till höger i straffområdet och sköt ett skott som Budimir Janošević räddade till en högerhörna som Max Larsson slog och AIK-målvakten boxade bort bollen till ett inkast för hemmalaget på vänsterkanten. Två minuter senare kom Patric Åslund igenom till höger i straffområdet och spelade bollen förbi Budimir Janošević, men Ahmad Faqa täckte i målgården till en ny högerhörna. Hörnan slogs av Max Larsson och nickades av Brian Span, men AIK-målvakten räddade det farliga avslutet. Västerås SK FK hade i denna sekvens av matchen sin bästa period och AIK var pressade. I den 36:e matchminuten lyfte Max Larsson in en ny hörna från höger och i andraläget fick Lawson Sabah skottläge centralt i straffområdet. Det första hårda avslutet täcktes framför mål av David Bengtsson och returen av samma spelare gick strax utanför det högra krysset. Fotboll är inte alltid rättvisande och i den 42:a matchminuten konstaterades det igen. Efter en vänsterhörna av hemmalaget fick AIK:s Alexander Fesshaie tag i bollen vid eget straffområde och drev starkt uppåt. Efter att han passerade mittlinjen spelade han en genomskärare till Saku Ylätupa på högerkanten. Finländaren tog sig in i straffområdet och utmanade Samuel Sörman som föll av dragningen. Saku Ylätupa avslutade med vänsterfoten och bollen satt i nätet, 1–0 till AIK against the run of play. Frisparksstatistiken i den första halvleken var smått otroliga 0–0!

AIK genomförde ett byte inför den andra halvleken då Jakob Haugaard ersatte Budimir Janošević i mål och Bojan Radulovic satte efter domarens signal igång spelet. I den 51:a matchminuten signalerade domaren för matchens första frispark då Alexander Fesshaie drog på sig den på offensiv planhalva. Tre minuter senare var AIK på besök i hemmalagets straffområde och Adam Kiani hittade Bojan Radulovic något till vänster framför mål och forwarden tvekade inte alls utan satte bollen lågt till höger om hemmamålvakten och det var 2–0 till AIK. I den 59:e matchminuten kom VSK i ett bra anfall längs högerkanten som avslutades i straffområdet av inhopparen Gustav Rydberg vars skott gick ett par meter utanför den bortre, vänstra stolpen i vad som var ett fint läge för en reducering. Efter en högerhörna av Max Larsson i den 63:e matchminuten tilldömdes VSK en straffspark i andraläget efter att Filip Rogic tagit med handen framför mål. Jakob Lindahl klev fram till straffpunkten och tvekade inte alls, utan tryckte upp bollen i nättaket över Jakob Haugaard och det var reducerat till 1–2.

Reduceringen fick återigen fart på hemmalaget och i den 68:e matchminuten skulle kvitteringen komma och det då VSK spelade med endast nio utespelare. Samuel Sörman var utanför planen för vård efter en tackling av Saku Ylätupa, men det hindrade inte hans lagkamrater från att anfalla. Lagkaptenen Filip Tronét spelade fram bollen till Gustav Rydberg som något till höger utanför straffområdet drog till och bollen for in i det bortre, vänstra krysset och det var hastigt och mindre lustigt kvitterat till 2–2. I den 71:a matchminuten noterades den första frisparken till AIK då Bojan Radulovic gjordes ned. Tre minuter senare fick Alexander Fesshaie skottläge centralt från straffområdeslinjen, men bollen gick strax utanför den högra stolproten. I den 76:e matchminuten kom hemmalagets bästa möjlighet att ta ledningen då man tilldömdes en frispark och Jakob Lindahl fick på ett tungt avslut som Jakob Haugaard på mållinjen boxade över ribban till en högerhörna som han själv fångade in vid den främre stolpen. Tre minuter senare cirklade VSK runt i AIK:s straffområde, men inhopparen Rasmus Granath svarade för ett bra hemjobb i eget straffområde – och minuten senare var han uppe i offensivt straffområde och avslutade med ett skott i famnen på hemmamålvakten.

Matchen såg ut att sluta oavgjort, men i den andra stopptidsminuten tog sig inhopparen Hadi Noori fram på vänsterkanten, spelade bollen till Lucas Forsberg som i den andra halvleken bytt kant, fick tillbaka bollen och lade den bakåt till Ebenezer Ofori. Mittfältaren centrerade en passning till Filip Rogic som tog emot bollen, avancerade mot straffområdet och drog till från ca 19 meter. Bollen for med kraft in till vänster om hemmalagets målvakt och det var 3–2 till AIK med dryga minuten kvar av de tre annonserade stopptidsminuterna. AIK höll undan under slutsekunderna och kunde vända hem till Solna med en seger i bagaget.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll