Sen kvittering av Sebastian Larsson

2018.10.29, kl 23:26
Med sekunder kvar av stopptiden och underläge 0-1 hemma mot Malmö FF lade Sebastian Larsson upp bollen för en sista frispark och sekunder senare låg bollen i bortamålet och matchen slutade 1-1.

Det var en elektrisk stämning då AIK tog emot Malmö FF på Friends Arena i den 27:e omgången av Allsvenskan. Mörker och elljus gjorde att det var derbykänsla på nationalarenan då 31 160 åskådare var på plats för att se två av landets för närvarande kanske bästa lag. Efter en jämn inledning tog Malmö FF över spelet efter ungefär tio minuter, men den första heta målchansen kom i den 18:e minuten och blev AIK:s. Kristoffer Olsson spelade fram Henok Goitom längs högerkanten och han slog in bollen mot Nicolás Stefanelli framför mål, men argentinaren missade bollen som gick vidare i straffområdet och mot framrusande Sebastian Larsson, men Anders Christiansen och målvakten Johan Dahlin lyckades med gemensamma krafter stoppa bollen som gick vidare till Stefanelli, men han lyckades inte vrida runt kroppen tillräckligt för att få avslutet på mål.

I och med denna målchans svängde pendeln över till AIK:s fördel och fyra minuter senare bröt Sebastian Larsson en passning på egen planhalva och startade tillsammans med bollförande Nicolás Stefanelli en kontring som dock rann ut i sanden. I den 29:e minuten kom Malmö FF:s dittills bästa målchans efter att man tilldelats en frispark djupet ner på högerkanten utanför AIK:s straffområde. Anders Christiansen slog in den lågt framför mål där Franz Brorsson mötte på volley, men Oscar Linnér räddade under ribban till en resultatlös hörna. Tio minuter senare svepte Arnór Traustason från högerkanten in ett inlägg framför mål som gick längs med AIK-målet och det kändes farligt, men ingen medspelare var på plats.

I den 42:a minuten bröt MFF bollen på mittplan och Eric Larsson hittade Anders Christiansen till höger i straffområdet och han försökte förlänga bollen till Marcus Antonsson framför mål, men Oscar Linnér kunde fånga in bollen efter marken. Strax därefter tog bortalaget ledningen efter att Søren Rieks svarat för ett starkt jobb längs strafflinjen och hårt ansatt av AIK-försvarare lyckades frispela Anders Christiansen som med en snabb höger yttersida skickade bollen förbi utrusande Oscar Linnér. En kalldusch för merparten av de 31 160 åskådarna på Friends Arena.

Den andra halvleken inleddes mer intensivt än den första och i den 54:e minuten kom den första kvitteringschansen. Sebastian Larsson befann sig till höger utanför straffområdet och spelade tillbaka till Daniel Sundgren som slog ett inlägg mot Nicolás Stefanelli som nickade drygt två meter utanför den vänstra stolpen. Sex minuter senare slog Sebastian Larsson AIK:s andra hörna i rad från vänster och bollen nådde sånär Panajotis Dimitriadis framför mål, men bollen rann ut till inspark. Vikten av poäng syntes nu på hemmaspelarna och AIK jagade desperat en kvittering. I den 63:e minuten satte Panos Dimitriadis fart från egen planhalva och lade ut bollen till Nicolás Stefanelli på vänsterkanten. Argentinaren stannade till och måttade ett perfekt inlägg mot Sebastian Larsson som framför mål nickade in bollen i det vänstra hörnet, men domaren Bojan Pandžić blåste samtidigt av spelet för frispark åt försvararen Oscar Lewicki som fått AIK-spelarens armar i ryggen innan nicken.

Det märktes nu att det var en irriterad stämning och att det var ett toppmöte mellan de senaste årens två bästa svenska lag var ingen tvekan. Stämningen blev ännu hetare då Anders Christiansen i den 67:e minuten gick omkull utanför AIK:s straffområde och låg kvar länge, länge innan han klev av planen för att återvända några sekunder senare. AIK tappade lite spets efter det bortdömda målet, men i den 79:e minuten doftade det kvittering efter att Heradi Rashidi spelat fram bollen till nyinbytte Rasmus Lindqvist på vänsterkanten och hans inlägg nådde Henok Goitom i bra läge framför mål, men bollen smet metern utanför den bortre, högra stolpen.

Efter 82 minuters spel var det nära att matchen stängdes då Marcus Antonsson frispelades av  Anders Christiansen och bollen satt sekunden senare i AIK-målet, men den assisterande domaren hade höjt flaggan för en knapp, men klar offside. I den 85:e minuten gav AIK:s chefstränare Rikard Norling order till Alexander Milošević att gå upp i den främsta anfallslinjen. Två minuter senare spelade bortalagets Eric Larsson fram Andreas Vindheim till höger i AIK:s straffområde och fick ett skottläge, avslutet gick mot mål, men Oscar Linnér svarade för en bra benparad och höll AIK kvar i matchen.

Fjärdedomaren annonserade efter ordinarie speltids slut att det återstod fem stopptidsminuter. I den 93:e minuten slog Sebastian Larsson AIK:s tredje hörna och även målvakten Oscar Linnér flyttade upp i straffområdet, men förgäves. Med sekunder kvar av matchen lyfte Daniel Sundgren upp bollen från egen planhalva mot Alexander Milošević som fick Lasse Nielsens armar i ansiktet och AIK tilldömdes en sista frispark. Sebastian Larsson lade upp bollen 25 meter från mål och det tog tid innan frisparken kunde slås. Malmös målvakt Johan Dahlin ställde sig lite åt sin högra stolpe och träffen från den rutinerade AIK-mittfältaren blev perfekt och bollen seglade mot den högra stolpen där den träffade i insidan och studsade längs mållinjen och precis innanför den vänstra stolpen. AIK hade kvitterat med matchens sista skott och är därmed fyra poäng före IFK Norrköping FK med tre matcher kvar att spela. Det blev några minuters palaver vid bortalagets bänk efter målfirandet och det dröjde innan domaren Bojan Pandžić till slut kunde blåsa av den heta matchen.