Sju år sedan senaste play off-matchen

2019.08.22, kl 17:52
Det är nästan på dagen sju år sedan AIK senast spelade play off i Uefa Europa League. I augusti 2012 slog AIK ut PFC CSKA Moskva efter att ha vunnit med 2–0 på bortaplan i vad som kom att kallas miraklet i Moskva. Den segern tog AIK till gruppspelet i Uefa Europa League och är en av AIK:s allra största och mest mytomspunna segrar någonsin. Vi blickar här tillbaka till den något kyliga kvällen i Rysslands huvudstad.

AIK hade onsdagen den 29 augusti 2012 rest till Moskva med den självklara inställningen att försöka chocka hemmalaget, men förutsättningarna var minst sagt tuffa efter 0–1 i det första mötet på Råsunda fotbollstadion. Onsdagen inleddes med samling för ledare och 20 spelare på Karlberg och därefter gemensam resa ut till Arlanda där det efter en relativt lång incheckningstid var dags att lyfta med Aeroflot mot Moskva kl 11:45. Efter en dryg halvtimmes försening på startbanan meddelade piloten att vi skulle få vänta i ytterligare två och en halv timme då det var restriktioner i flygtrafiken över Ryssland. Det blev dock inte riktigt så illa och kl 13:08 lyfte planet med ett gäng målmedvetna spelare och ledare. Efter närmare två timmars flygresa var det dags för landning på Sheremetyevo International Airport, en uppfräschad flygplats 29 km nordväst om Moskva.

Efter en utdragen passkontroll var det dags att invänta bussen som skulle ta laget till hotellet och resan blev en upplevelse av köer, köer och ännu fler köer. Resan till hotellet tog drygt en timme och 40 minuter och det var åtminstone en timme längre än vad det tagit utan köerna. Spelarna satte sig omedelbart och åt innan det var dags att bege sig till träningen på matcharenan Arena Khimki som låg cirka två mil nordväst om centrala Moskva. Då regnet öst ner i Moskva dagarna innan var träningen tvungen att flyttas till en reservplan i närheten av matcharenan. Chefstränare Andreas Alm befann sig kl 20:45 på plats i matcharenan för en presskonferens inför returmötet. På plats fanns inga svenska journalister, men drygt 10-15 ryska och Alm fick bland annat frågor om vad han trodde om returen, hur AIK skulle lyckas göra mål och vad anledningen var att svenska spelare (Pontus Wernbloom, Rasmus Elm, Kim Källström) helt plötsligt flyttade till Moskva. Spelarna och övriga ledare hade samtidigt anlänt till reservarenan och de fick sällskap av Alm kl 21:15 och cirka 45 minuters träning drog igång. 23:15 var truppen tillbaka på hotellet för en sen middag innan det var dags för sänggång och laddning av batterierna inför torsdagens mycket viktiga match.

Torsdagen den 30 augusti 2012 är ett datum som många CSKA-supportrar fortfarande minns med fasa. AIK kom till spel med Amnesty International på matchtröjan, detta efter att AIK Fotbolls huvudsamarbetspartner Åbro valt att upplåta sin plats då ryska lagar förhindrade alkoholreklam på matchtröjan. Hemmalaget var givetvis stora favoriter att vinna även matchen på Arena Khimki då den rumänske domaren Ovidiu Haţegan kl 21:00 blåste för kick off. Moskva bjöd på kyligt höstväder och det var 11 °C vid matchstart och nordlig vind, en temperatur som under matchen skulle sjunka till 9 °C. CSKA kom redan efter en minuts spel i ett fartfyllt anfall och skapade ett hyfsat läge till höger i straffområdet genom Mário Fernandes, men avslutet gick precis utanför den bortre stolpen.

Robin Quaison svarade i den sjätte minuten för ett starkt defensivt arbete och stal bollen från japanen Keisuke Honda utanför det egna straffområdet innan han frispelade Kwame Amponsah Karikari mellan två försvarare i mittcirkeln. AIK:s nummer 22 höll undan de jagande försvararna och fri med den ryske landslagsmålvakten Igor Akinfeev satte han med ett vänsterskott bollen i det högra hörnet och gav därmed AIK en drömstart på matchen och samtidigt en rejäl kalldusch för hemmapubliken. Efter 35 minuter var Keisuke Honda nära att revanschera sig för bolltappet vid AIK:s ledningsmål, men Ivan Turina räddade skottet. Med fem minuter kvar av halvleken kom Zoran Tošić igenom till höger i straffområdet, men Ivan Turina räddade med en fotparad. Returen gick dock till Mário Fernandes som sköt förbi AIK-målvakten, men framför mållinjen rensade mittbacken Niklas Backman och Ivan Turina sträckte armarna i luften och jublade över lagkamraternas kampvilja. I slutminuten av halvleken sköt Alan Dzagoev ett skott och denna gång var det Martin Lorentzson som blockerade avslutet.

En dryg minut in i den andra halvleken sågade sig hemmalaget igenom AIK-försvaret och Ahmed Musa fick fritt skottläge innanför straffområdeslinjen, men bollen gick i den vänstra stolpen och studsade bakom ryggen på en sittande Ivan Turina. Det var långt kvar av matchen, men det började kännas som om ett tappert kämpande AIK hade marginalerna med sig och möjligtvis skulle orka ta play off-matchen till förlängning. I den 52:a minuten frispelades Ahmed Musa av Keisuke Honda och sköt ett markskott mot den bortre, vänstra stolpen som Ivan Turina räddade och Per Karlsson rensade bort returen.

CSKA Moskva tryckte under merparten av matchen tillbaka AIK, men de vitklädda spelarna kämpade med näbbar och klor för att försvara det egna målet och längst bak stod en magnifik Ivan Turina som svarade för en av sina absolut bästa matcher i AIK-tröjan. Hemmalagets offensiv ebbade dock av under den andra halvan av den andra akten, men i den 88:e minuten brände det till igen efter att Ahmed Musa slagit ett inlägg från högerkanten mot den bortre stolpen där Keisuke Honda dök upp, men han fick inte ordning på avslutet som seglade utanför. När matchklockan precis passerat 90 spelade minuter kom Ahmed Musa igenom till höger i straffområdet och avslutade direkt efter marken, men bollen rullade en knapp meter utanför den bortre, vänstra stolpen. AIK var nu nära att tvinga hemmalaget till ytterligare 30 minuters matchtid.

När matchen såg ut att gå till förlängning jobbade AIK i den andra stopptidsminuten fram blott sin andra hörna under matchen efter att Nils-Eric Johansson lyft fram bollen längs vänsterkanten mot Kwame Amponsah Karikari och det såg ut som om AIK-spelaren själv sparkade ut bollen över kortlinjen, men domaren bedömde att det var mittbacken Vasili Berezutski och tilldömde AIK en hörna. Vänsterhörnan slogs av Lalawélé Atakora och bollen hamnade till slut hos vänsterbacken Nils-Eric Johansson vid den bortre, högra stolpen. AIK:s lagkapten sköt ett skott från cirka sex meter som gick i insidan på den högra stolpen och returen studsade ut till måltjuven Martin Lorentzson som iskallt placerade in bollen till vänster om inhopparen Pontus Wernbloom som stod på mållinjen. Målet var Lorentzsons tredje mål i kvalspelet och hans viktigaste i karriären.

2–0 till AIK i den 93:e och sista matchminuten och vilt jubel bland AIK-spelarna som visste att sensationen var ett faktum och AIK var därmed klara för gruppspelet i Uefa Europa League 2012/13. När slutsignalen en dryg minut senare ljöd stormade AIK:s chefstränare Andreas Alm och resten av ledarna och spelarna på bänken in på planen och kramade om spelarna som svarade för AIK:s kanske mest bragdartade match någonsin då man slog ut ett CSKA Moskva som vid tillfället rankades som Europas 18:e bästa lag. Medan AIK-spelarna dansade på planen visslades hemmalaget ut och hårtorken som de ryska spelarna troligen fick i omklädningsrummet av tränaren Leonid Slutski var nog en kraftig sådan.

Laget som svarade för miraklet i Moskva: 27 Ivan Turina – 16 Martin Lorentzson, 2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson (K) – 11 Lalawélé Atakora, 7 Helgi Daníelsson, 15 Robin Quaison (68′), 9 Martin Kayongo-Mutumba (68′) – 10 Celso Borges, 22 Kwame Amponsah Karikari. Avbytare: 8 Daniel Tjernström (68′), 28 Viktor Lundberg (68′), 5 Robert Åhman Persson, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv), 20 Ibrahim Moro, 24 Daniel Gustavsson, 29 Gabriel Özkan. Chefstränare: Andreas Alm.