Sjunde allsvenska premiären på Örjans vall

2023.03.30, kl 07:00
När AIK söndagen den 2 april 2023 inleder sin 95:e säsong genom tiderna i Allsvenskan så gör man det borta mot Halmstads BK. Det blir AIK:s sjunde allsvenska premiär på Örjans vall vid ån Nissan i Halmstad och senast som det skedde var för 32 år sedan då Per Harrysson blev stor matchhjälte för Gnaget.

Första gången som AIK begav sig till Örjans vall för en allsvensk premiär var den 31 juli 1932, men det var inte Halmstads BK som stod för motståndet, utan IS Halmia. De regerande svenska mästarna AIK hade 1–0 i paus efter mål av klubbens meste målgörare Per Kaufeldt, och i den andra halvleken exploderade målfabrikationen då AIK till slut vann med hela 7–3 efter fyra mål av Per Kaufeldt och tre mål av John ”Jompa” Nilsson. Matchen är historisk då den endast är en av tre allsvenska matcher där två AIK-spelare svarat för ett hattrick i en och samma match, de övriga två matcherna är AIK – Billingsfors IK 1946 (Erik Karlsson och Lennart Pettersson) och AIK – Hälsingborgs IF 1963 (Björn Carlsson och Lennart Backman).

Nästan på dagen ett år senare, den 30 juli 1933, blev det 2–2 mot Halmstads BK efter AIK-mål av Sture Gillström och Eric ”Lillis” Persson i en match där hemmalaget kvitterade med tio minuter kvar. Den 29 juli 1945 var nästa gång som AIK inledde Allsvenskan borta mot Halmstads BK. Befolkningen i Europa hade då börjat pusta ut efter Tysklands kapitulation i det andra världskriget några månader tidigare. AIK vann med 2–0 efter mål av Georg Kraemer och Stig Carlson. Den 27 juli 1947 var det återigen dags för AIK att spela allsvensk premiär på Örjans vall och denna gång noterade man sin första premiärförlust på arenan, 0–1. Av AIK:s dittills fyra spelade allsvenska premiärer på Örjans vall så hade samtliga matcher spelats under den sista veckan i juli (27/7, 29/7, 30/7, 31/7).

1981 gjorde AIK allsvensk comeback efter ett år i Division II Norra och premiären den 20 april gick av stapeln på Örjans vall. AIK föll med 0–1 efter att Peder Amberntsson svarat för segermålet från straffpunkten i den 88:e matchminuten. Gnaget noterade därmed sin första förlust i seriespel sedan den 12 juni 1980 då AIK överraskande föll med 3–4 hemma på Råsunda fotbollstadion mot Degerfors IF. Senast som AIK inledde Allsvenskan på Örjans vall var den 7 april 1991 och bortalaget åkte hem med tre poäng efter att 24-årige Per Harrysson svarat för matchens enda mål i den 43:e matchminuten.

Måndagen den 10 april 2023 tar AIK emot IFK Norrköping FK på Friends Arena i den allsvenska hemmapremiären och biljetter till matchen köps enklast via denna sida.