Stark insats gav tre poäng i derbyt

2019.05.12, kl 19:37
AIK svarade för en stark insats i bortaderbyt mot Djurgården och vann med 2–0 (0–0) inför 21 127 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm. Stor matchhjälte blev Tarik Elyounoussi som svarade för bägge målen i den andra halvleken, snyggt assisterad av Daniel Sundgren vid det första målet och Sebastian Larsson då han fastställde slutresultatet.

AIK kom till Tele2 Arena med ett riktigt bra facit där man på tolv tidigare allsvenska besök mot Djurgården, Hammarby och IF Brommapojkarna noterat 7V-4O-1F. AIK-klacken bjöd på ett magiskt tifo med en målad bild på AIK-spelare från 1942. AIK rivstartade med ett anfall efter drygt 15 sekunder då Tarik Elyounoussi tog bollen på mittplan och drev centralt innan han avslutade med ett skott knappt två meter över mål. Det var annars Djurgården som tog initiativet i matchen och förde spelet.

I den 16:e minuten slog Sebastian Larsson en frispark från vänsterkanten efter att Tarik Elyounoussi fällts, men avslutet mot det bortre, högra krysset fångades enkelt in av hemmalagets målvakt Per Kristian Bråtveit. Minuten därefter spelade Djurgårdens lagkapten Kevin Walker fram Jesper Karlström som ensam tog sig in i straffområdet på högersidan och nere vid kortlinjen försökte han hitta Jonathan Ring vid den närmaste stolpen, men bollen gick förbi och kunde fångas in av Oscar Linnér.

AIK arbetade sig efter en kvarts spel in i matchen, men det var fortfarande Djurgården som styrde spelet. I den 25:e minuten varnades Jack Lahne och det gula kortet var han tredje vilket innebär att han missar onsdagens bortamöte med Helsingborgs IF. I samband med frisparken höjdes intensiteten i matchen och det började äntligen dofta derbyatmosfär. Den sista kvarten av halvleken präglades av en mängd spelavbrott och spelet rycktes sönder.

I den 45:e minuten fick Djurgårdens Aslak Fonn Witry skottläge från distans på högersidan och bollen gick mot det vänstra hörnet där Oscar Linnér räddade, men tvingades lämna en retur som Sebastian Larsson rensade bort från straffområdet. Domaren hade lagt till tre stopptidsminuter med anledning av avbrotten och minuterna skulle bli AIK:s mest offensiva under den första akten. Efter en felpassning av Djurgården kom Jack Lahne igenom fri i straffområdet, men Jacob Une Larsson svarade för en stark brytning och förhindrade kanske ett baklängesmål. Två minuter senare frispelades Jack Lahne centralt av Tarik Elyounoussi och kom återigen fri, men utrusande Per Kristian Bråtveit räddade avslutet av AIK-forwarden som var hårt trängd i ryggen av Fredrik Ulvestad och sekunder senare blåste den för dagen utmärkte domaren Bojan Pandžić av den första halvleken.

Djurgården svarade för ett byte inför den andra halvleken då lagkapten Kevin Walker ersattes av Nicklas Bärkroth. I den 51:a minuten fick Jack Lahne tag i bollen på högerkanten, drev fram mot straffområdet och sköt ett skott som täcktes. AIK behöll dock bollen efter att Sebastian Larsson bröstat ned den till Enoch Kofi Adu som elegant spelade fram Daniel Sundgren till höger i straffområdet och han lyckades hinna bollen innan den passerade kortlinjen och lyfte in ett inlägg som nådde Tarik Elyounoussi som avslutade direkt på volley. Bollen satt otagbart till höger om hemmamålvakten och 1–0 var ett faktum vilket ledde till ett stort jubel bland AIK-spelarna framför den stora AIK-klacken.

Fyra minuter senare spelades bollen från Nicklas Bärkroth på vänsterkanten in till Mohamed Buya Turay som arbetade mot några AIK-spelare framför mål och fick tillbaka bollen till Astrit Ajdarević som utanför straffområdet fick på ett pressat skott som täcktes av Per Karlsson till en resultatlös hörna. Hade skottet gått fram mot mål så hade det nog skapat stora problem för Oscar Linnér. I den 59:e minuten var det mycket nära ökad ledning för AIK efter att Tarik Elyounoussi fått tag i bollen på vänsterkanten och skjutit ett skott som precis smet utanför den bortre, högra stolpen.

2–0 till AIK skulle dock komma. I den 63:e minuten tilldömdes Henok Goitom en frispark på mittlinjen. Sebastian Larsson klev fram, såg att Tarik Elyounoussi inledde en löpning från vänsterkanten och slog iväg bollen mot norrmannen i straffområdet. AIK-mittfältaren nådde bollen perfekt bakom backlinjen och slog till på volley och bollen seglade in i det vänstra hörnet. Ett riktigt klassmål och AIK hade kopplat ett starkt grepp om de tre poängen.

AIK kontrollerade efter målet skeendet på planen och luften gick ur hemmapubliken. I den 72:a minuten spelade vänsterbacken Elliot Käck ut en crossboll mot högerkanten där framrusande Haris Radetinac fick med den och kom igenom, men ur dålig vinkel kunde han endast sätta bollen i utsidan av gaveln. Minuten senare slogs en långboll mot AIK:s straffområde som Oscar Linnér kom ut på, men lagkamraten Per Karlsson tog det säkra före det osäkra och slog bollen till hörna. Högerhörnan blev farlig i andraläget då bollen nådde Jacob Une Larsson framför AIK-målet, men hans lösa skott räddades av Oscar Linnér.

I den 81:a minuten var det nära ett nytt AIK-mål efter ett stiligt anfall där bollen gick mellan Henok Goitom, Sebastian Larsson och Anton Salétros innan Tarik Elyounoussi centralt placerad spelade ut bollen till framrusande inhopparen Rasmus Lindqvist på vänstersidan av straffområdet och han avslutade direkt, men rakt på målvakten. Under slutminuterna sjöng AIK-klacken ”Hammarby kan inte vinna” samtidigt som hemmapubliken lämnade Tele2 Arena som efter slutsignalen fortfarande bär en stark svartgul prägel.

Publiksiffran var den sämsta genom tiderna i ett derby mellan lagen på Tele2 Arena och tog över bottennoteringen från mötet den 21 oktober 2018 då 21 711 åskådare fanns på plats.