Storförlust mot tabelltvåan

2022.09.10, kl 18:41
Det blev inga svartgula skrällpoäng när guldjagande Kristianstads DFF gästade Skytteholms IP på lördagen. Bortalaget spräckte målnollan redan i den andra matchminuten och AIK:s förlustsiffror skrevs till slut till klara 2–6 (0–3) efter bland annat fyra mål av Evelyne Viens.
Glädjande för AIK:s del i den fortsatta kampen om nytt kontrakt i OBOS Damallsvenskan var att forwarden Remy Siemsen satte sitt första mål för klubben sedan ankomsten i våras.

På förhand såg omgång 19 av OBOS Damallsvenskan ut som en tuff utmaning för AIK:s del, trots att självförtroendet var på uppåtgående efter två raka oavgjorda resultat. Lördagens gäster från Kristianstad kom visserligen till Solna med en 1–2-förlust i toppmötet med BK Häcken i ryggen, men hade dessförinnan nio raka seriesegrar och fick ses som stora förhandsfavoriter.

På grund av skador saknades Linda Hallin, Kaisa Collin och Emma Engström i AIK:s trupp jämfört med senast. Dessutom var Julia Olsson (avstängd efter sitt röda kort mot BP) och Honoka Hayashi (lämnat klubben för spel i West Ham) borta från startelvan. Det gjorde att tränarduon Jesper Björk och Nebojša Novaković fick ge plats åt två svartgula debutanter i form av inlånade Olivia Lindstedt samt nyförvärvet Allison Abbe, som båda tog plats i den formation som inledde matchen.

Adelisa Grabus gjorde avspark och AIK gick direkt på offensiven och etablerade spelet på gästernas planhalva. De 432 personerna på läktarplats hann dock knappt börja få upp hoppet om att det låg en skräll i luften innan Kristianstads DFF hänsynslöst visade AIK varför det skiljer elva tabellplaceringar mellan lagen. Bollvinst i mittcirkeln, passning i djupled, friläge för Evelyne Viens – och det var 0–1 på resultattavlan efter bara 108 spelade sekunder.

AIK försökte metodiskt att etablera ett offensivt spel och hade också en hel del boll inledningsvis, men KDFF – och framför allt Evelyne Viens – visade prov på en oförskämd omställningsfotboll så fort man vann boll. I matchminut 28 löpte Viens sig loss på högerkanten och serverade anfallskollegan Tabitha Tindell som bara behövde sätta foten till så var det 0–2.

Halvlekens bästa hemmachans fick Emelie Jansson som i den 34:e minuten spelades fri till höger i straffområdet. Högerspringarens avslut var hårt men gästernas målvakt Melina Loeck kom ut bra och avstyrde skottet med en vass parad. Och istället för reducering och hopp om AIK-poäng kommer 0–3 precis innan matchklockan ska ticka upp till 43. Målskytt? Vem annars än Evelyne Viens. Pang sa det i Serina Backmarks vänstra kryss och AIK:s uppförsbacke var brant när huvuddomaren Sofie Borck Janeheim ett par minuter senare blåste för halvtidsvila.

Den andra halvleken fortsatte som den första avslutades: med Evelyne Viens show. Bara sex minuter in i den andra akten fullbordade kanadensiskan sitt hattrick när hon fri med Backmark placerade in 0–4. Fem minuter senare skruvade Mia Carlsson in 0–5 direkt på frispark och AIK var ett slaget lag.

Två AIK-byten skulle dock ge offensiv utdelning. I den 67:e minuten kom Caroline Murray och Linnea Wennberg in istället för Matilda Nildén och Adelisa Grabus och bara sekunder senare låg bollen i Kristianstadsmålet. Murray snappade upp en felpassning på offensiv planhalva och slog ett inlägg mot Wennberg i straffområdet. Wennbergs nickskarv var på väg mot Remy Siemsen som bara hade hade behövt raka in reduceringen i det tomma målet, men innan hon fick chansen styrdes bollen på försvararen Therese Ivarsson och 1–5 får vi notera som ett självmål.

Remy Siemsens efterlängtade premiärmål i AIK-tröjan skulle dock komma. Tre minuter innan klockan nådde 90 var det återigen en aggressiv Caroline Murray som vann boll högt. I duell med sin försvarare lyckas hon därefter slå bollen till vänster i straffområdet, förbi den utrusande målvakten Melina Loeck, fram till Siemsen som med ett direktskott sköt 2–5 med högerfoten. Förhoppningsvis kan detta innebära att australiensiskan kommer igång med sin målproduktion inför den så viktiga avslutningen på säsongen.

Sista ordet den här lördagen skulle dock Kristianstad och Evelyne Viens få. På Josefin Harryssons inspel från vänster bryter sig Viens före Agnes Nyberg och skarvar in sin fjärde fullträff för dagen. 2–6 till skåningarna som har skaffat sig ett fint slagläge i jakten på SM-guldet.

För AIK:s del är det fortsatt kamp om ett nytt kontrakt i högsta serien som gäller. Här närmast väntar dock match i Svenska cupen, på Sollentunavallen mot Sollentuna FK onsdagen den 14 september.

Text: Olle Östman