Storseger på Gavlevallen

2018.09.30, kl 19:43
AIK besegrade Dalkurd FF på Gavlevallen med 4-0 (2-0) inför 3 662 åskådare, varav de flesta höll på bortalaget. Kristoffer Olsson svarade för ledningsmålet och Daniel Sundgren slog i slutet av den första halvleken in en straffspark vilket gjorde att AIK hade ett klart grepp om poängen. I den andra halvleken bjöds AIK på ett självmål innan inhopparen Nicolás Stefanelli fastställde slutresultatet.

Gavlevallen välkomnade lagen med ett soligt väder och en ganska frisk höstvind. AIK kom till matchen med förutsättningarna att en seger skulle öka ut serieledningen till åtta poäng. Den enda ändringen i startelvan sedan torsdagens bortamatch mot IFK Göteborg var att Panajoitis Dimitriadis ersatte Sebastian Larsson på mittfältet då den rutinerade landslagsmannen inledde på mittfältet. I hemmalaget spelade den före detta AIK-spelaren Eero Markkanen i anfallet. AIK kopplade som väntat greppet direkt då domaren Johan Hamlin blåste igång matchen och man försökte sig på ett snabbt spel på konstgräset. Det kändes som en hemmamatch för Gnaget då man var påhejade av kanske 80% av publiken på plats.

I den femte minuten fångade Robin Jansson upp bollen utanför straffområdet och avslutade direkt. Markskottet slog klockrent i den vänstra stolpen och returen träffade målvakten Sixten Mohlin och studsade ut till en resultatlös vänsterhörna. Tre minuter senare tilldömdes AIK en frispark mitt på egen planhalva och den togs av Oscar Linnér som försökte överrumpla sin kollega på andra sidan planen och bollen höll på att studsa över Sixten Mohlin, men han sträckte ut och kunde relativt enkelt plocka ned den. AIK inledde piggt, men matchen gick efter ett tag lite i stå. Efter en knapp kvarts spel drog Alexander Milošević på sig ett gult kort vilket gör att han missar nästa match och tre minuter senare fick Panajoitis Dimitriadis och syna det gula kortet. I den 18:e minuten var det återigen nära AIK-ledning efter att bollen via en försvarare studsat fram till en helt fristående Tarik Elyounoussi till vänster. AIK-forwarden avslutade förbi hemmamålvakten, men bollen slog i insidan av den närmaste, vänstra stolpen.

I den 25:e minuten slog Robin Jansson från mittplan en magisk långboll som nådde Henok Goitom vid strafflinjen, men i kamp med försvaret fick han inte med sig bollen till ett friläge. Då matchen var inne i den 33:e minuten skulle det efterlängtade ledningsmålet komma. Tarik Elyounoussi vann boll utanför Dalkurds straffområde och fick den till Kristoffer Olsson som spelade tillbaka till norrmannen som från högersidan av straffområdet hittade Daniel Sundgren framför mål. Sundgren petade bollen tillbaka till Kristoffer Olsson som från ca åtta meter lugnt och behärskat lade in den till höger om målvakten med efterföljande stort jubel på Gavlevallen. AIK fick ytterligare energi av målet och i den 39:e minuten var det nära ett friläge då Tarik Elyounoussi tog sig mot straffområdet med Henok Goitom bredvid sig, men passningen för att friställa lagkaptenen var lite för snäv och försvaret kunde bryta.

Tre minuter senare drev Henok Goitom fram längs högerkanten och centrerade bollen för Tarik Elyounoussi i straffområdet, men innan han hann ta bollen så fick han en knuff i ryggen av Simon Strand och domaren Johan Hamlin signalerade för straffspark. Daniel Sundgren klev fram och satte iskallt 2-0 till höger om målvakten. Straffmålet var det fjärde i AIK-tröjan för honom och det första från straffpunkten sedan hemmamötet med SC Braga (1-1) den 27 juli 2017. Målet gjorde att AIK hade ett starkt grepp om de tre poängen då man gick in till halvtidsvila.

Dalkurds första möjlighet i matchen kom i den 48:e minuten då Malkolm Moenza efter ett motlägg fick bollen i bra läge till vänster i straffområdet och avslutet gick strax över det närmaste krysset. AIK inledde den andra halvleken mer avvaktande, men i den 57:e minuten blixtrade man till igen. En centralt slagen långboll från mittplan av Per Karlsson nådde Heradi Rashidi utanför straffområdet och han lade tillbaka bollen till Henok Goitom som hittade Tarik Elyounoussi på vänsterkanten, men skottet täcktes av inhopparen Rawez Lawan. Minuten senare gick rullgardinen helt ner för Dalkurd FF efter att Henok Goitom påpassligt stulit bollen från Alex DeJohn djupt ner i hemmalagets straffområde. AIK:s lagkapten avancerade från vänstersidan närmare målet och avslutade, men Sixten Mohlin räddade. Returen studsade dock till Panajoitis Dimitriadis som träffade bollen och den seglade mot målet, men slog i stolpen och studsade ut på Alexander Ekblad och in i målet. 3-0 för AIK och segern var klar.

I den 66:e minuten tog sig Malkolm Moenza återigen fram på vänsterkanten och från ett bra skottläge i straffområdet avslutade han i gaveln av målet. I den 73:e minuten byttes Nicolás Stefanelli in istället för Tarik Elyounoussi och det dröjde dryga en och en halv minut innan argentinaren återigen satt sitt namn i målprotokollet. Henok Goitom avancerade centralt och släppte ut bollen till Stefanelli som drog till hårt från distans och Sixten Mohlin var helt chanslös då bollen med kraft flög in bredvid den vänstra stolpen. I den 78:e minuten var det nära att Daniel Sundgren hade noterats för årets mål då han på inbytte Sebastian Larssons långa vänsterhörna drog till på volley med högerfoten från straffområdeslinjen och bollen susade någon decimeter utanför det vänstra krysset. Efter två minuters stopptid blåste domaren av matchen och förkunnade därmed att AIK leder Allsvenskan med åtta poäng före tvåan IFK Norrköping FK.