Tionde raka segern i Elitettan

2020.08.08, kl 16:10
AIK:s damlag fortsätter sitt segertåg i Elitettan efter att man på lördagseftermiddagen besegrat Jitex Mölndal BK med 4–2 (2–1). Segern var den tionde raka för serieledarna och AIK:s mål gjordes av Adelisa Grabus (2), Jenny Danielsson samt Elise Björnelius Leidersten.

Det var värmebölja i Solna då serieledande AIK tog emot fjärdeplacerade Jitex Mölndal BK på hemmaplan Skytteholms IP. AIK inledde piggt och i den tredje matchminuten spelade Johanna Lindell fram bollen till lagkaptenen Matilda Rosqvist utanför offensivt straffområde. I andraläget kom bollen tillbaka till Johanna Lindell som denna gång passade ut den till Adelisa Grabus som från högerkanten av straffområdet spelade över till Jenny Danielsson på andra sidan. Finländskan bjöd på sitt patenterade korta ryck och avslutade med ett hårt markskott som Jitex målvakt Hanna Kohl med nöd och näppe parerade. Den efterföljande högerhörnan slogs av Sophia Redenstrand och gick mot Sara Nordin framför mål, men försvaret höll undan.

AIK spelade riktigt bra och visade gästerna att man är serieledare av en anledning. Men i den nionde matchminuten brände det till framför AIK-målet efter att lagkaptenen Julia Hellström från sin mittbacksposition utanför det egna straffområdet slog en lång svepande boll mot högersidan och passningen friställde lagkamraten Stinalisa Johansson som jagandes av Sophia Redenstrand tog sig in i straffområdet och sköt ett avslut som AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari gjorde en strålande fotparad på och bollen gick ut till en resultatlös högerhörna. Jitex kändes starka och försökte hitta ytor bakom AIK:s backlinje. I den 16:e matchminuten försökte bortalagets Olivia Strid från vänstersidan på mittplanen söka en forward centralt med en genomskärare, men en stark brytning av Fanny Johansson på linjen till straffområdet hindrade försöket.

Strax därefter arbetade Jitex fram en högerhörna som slogs in i målgården av Ella Smith Ygfeldt. Milla-Maj Majasaari boxade bollen, men fick inte alls iväg den och metern bort hamnade bollen på Fanny Johanssons ena smalben och ovetande om situationen förlängde AIK-försvaren in bollen i mål och bortalaget var i ledning. I DEN 20:e matchminuten bröt Johanna Lindell ett uppspel på offensiv planhalva, spelade lagkaptenen Matilda Rosqvist och fick tillbaka bollen i fritt läge till höger i straffområdet. Mittfältaren avslutade, men målvakten räddade och lämnade en retur som gick rakt ut till Matilda Rosqvist som skulle kvittera, men skottet gick rakt på målvaktens vänstra ben och försvarande lagkamrater kunde rensa bort bollen från det farliga utrymmet. Minuten därefter slog Sophia Redenstrand en högerhörna som slog i ribban.

I den 24:e matchminuten slog Jitex Ella Smith Ygfeldt en vänsterhörna efter att det varit en kort stund av kalabalik i AIK:s straffområde. Bollen gick bak till Ida Jacobson i andraläget och hon avslutade från strafflinjen, men rakt på AIK-målvakten som enkelt klistrade bollen. Minuten därefter slog Julia Hellström en ny svepande långboll som via Fanny Johansson studsade fram till Stinalisa Johansson som kom igenom och rundade Milla-Maj Majasaari, men tappade vinkeln och fick nöja sig med en vänsterhörna efter att hennes inspel täckts bort av Evelina Finndell. Innan hörnan hann slås blåste domaren med anledning av värmen av spelet för an vattenpaus och den kom lägligt för AIK då bortalaget hade kopplat ett grepp om matchen.

AIK arbetade sig in i matchen igen, men det var ingen tvekan om att Jitex Mölndal BK tillsammans med Morön BK, var de bästa lagen som gästat Skytteholms IP under årets spel i Elitettan. Efter en knapp halvtimmes spel bröt Linda Hallin ett uppspel på AIK:s vänsterkant och i andraläget slarvade Jitex försvar och Jenny Danielsson kunde påpassligt stjäla bollen och vända bort mittbacken Matilda Nilsson innan hon avslutade hårt från dålig vinkel. Avslutet gav målvakten problem och hon orkade inte hålla bollen utanför mållinjen och det var kvitterat på Skytteholms IP. Fyra minuter senare serverade Linda Hallin bollen till Jenny Danielsson till vänster. Danielsson gick in i straffområdet, ryckte åt sig lite yta och fick iväg ett mellanting mellan skott och passning där bollen gick strax utanför den bortre, högra stolpen där Matilda Rosqvist nästan nådde den.

Sekunder senare passade målvakten Hanna Kohl bollen till Matilda Rosqvist strax utanför straffområdet. AIK:s lagkapten tog till vara på den generösa bjudningen, satte fart framåt och slog ett perfekt instick till djupledslöpande Adelisa Grabus som tog emot med vänsterfoten och avslutade med högerfoten till höger om målvakten och det var 2–1 för AIK. AIK dominerade resten av halvleken ganska klart och vad som än sades under vattenpausen så gav det resultat. AIK avslutade halvleken med att arbeta fram sju hörnor under de avslutande fem minuterna och servarna från Jenny Danielsson (vänster) och Sophia Redenstrand (höger) var ett ständigt hot mot bortalaget.

I den första stopptidsminuten tog sig Adelisa Grabus in i straffområdet från högerkanten och sköt ett skott som via det högra låret på Julia Hellström passerade bortamålvakten och bollen slog i den vänstra stolpen innan Linda Hallin försökte slå in returen, men Hanna Kohl räddade. Innan halvleken var över hann AIK skapa ytterligare ett jätteläge, denna gång efter att Johanna Lindell stulit bollen på högerkanten, spelat in till Adelisa Grabus som frispelade Matilda Rosqvist till höger i straffområdet, men avslutet efter marken kunde räddas av målvakten.

I den andra halvlekens fjärde minut lyfte Linnea Strömberg in bollen från högerkanten och bollen gick mot den bortre gaveln vilket tvingade Milla-Maj Majasaari till en stark enhandsräddning under ribban. Bortalaget hade inlett den andra halvleken bra. Efter en timmes spel arbetade AIK fram två högerhörnor. Båda slogs av Sophia Redenstrand och den andra studsade via en försvarare fram till Adelisa Grabus vid den främre, högra stolpen och AIK:s skyttedrottning tvekade inte alls utan dunkade med vänsterfoten upp bollen i nättaket och 3–1 var ett faktum. Det var kvalitet rakt igenom i matchen och frågan är om det till och med var årets bästa match i Elitettan.

Jitex vägrade trots tvåmålsunderläget att ge sig och med kvarten kvar av ordinarie tid kom reduceringen. AIK slarvade i försvarsspelet på mittplanen och Stinalisa Johansson kunde ta bollen. Hon spelade ut till Ida Jacobson på högerkanten och hon hade en öppen yta och tog sig ohotad in i straffområdet. Det kändes som om situationen trots allt var under kontroll då hon avslutade, men bollen gick på något märkligt sätt in innanför den bortre, vänstra stolpen. Helt plötsligt var det poängchans för bortalaget igen och AIK var något pressat. Med drygt tolv minuter kvar av ordinarie tid signalerade hon för skada och AIK genomförde ett dubbelbyte då Elise Björnelius Leidersten och Piyatida Somkumpee ersatte Evelina Finndell och Linda Hallin. Samantha Ammanuel klev in i mittförsvaret medan Matilda Rosqvist blev högerback.

Jitex låg på för en kvittering, men lyckades inte skapa några riktiga lägen mot ett kompakt AIK-försvar. När matchklockan närmade sig 87 spelade minuter lyfte Sophia Redenstrand från egen planhalva iväg bollen längs vänsterkanten mot Adelisa Grabus som chippade den vidare till Jenny Danielsson i straffområdet. AIK:s nummer 10 höll i bollen innan hon serverade Elise Björnelius Leidersten till höger i straffområdet och inhopparen var iskall då hon efter marken placerade in bollen i mål till 4–2. Målet avgjorde inte bara matchen utan var även hennes första i AIK-tröjan. Efter fyra stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkta domaren Jennifer Björnler av matchen och slutsignalen förkunnade att AIK:s tionde raka seger i Elitettan var ett faktum.