Tre poäng efter Bojans sena nick

2021.08.16, kl 22:35
Det allsvenska mötet mellan AIK och IK Sirius FK var på väg att sluta mållöst, men i den 89:e matchminuten nickade inhopparen Bojan Radulovic in 1–0 för AIK vilket också blev slutresultatet.

Annons:

För 21:a gången genom tiderna ställdes AIK och IK Sirius FK mot varandra i ett tävlingsmöte och Gnaget jagade sin 16:e seger. Senast lagen möttes på Studenternas IP i Uppsala var den 29 oktober 2020 och mötet slutade då 0–0 efter att Paulos Abraham varit närmast ett mål, då hans skott med vänsterfoten i den 43:e matchminuten träffade i undersidan av ribban och studsade ner en halvmeter utanför mållinjen. AIK kom till det allsvenska mötet utan avstängde Erick Otieno då vänsterbacken tilldelades säsongens tredje gula kort i bortaderbyt mot Djurgården (4–1). AIK:s chefstränare valde att placera Tom Strannegård på vänsterbackspositionen i mötet med IK Sirius FK. Andra noteringar från startelvan var att Budimir Janošević fortsatte mellan stolparna, Filip Rogic inledde som vänstermittfältare och Nicolás Stefanelli låg centralt bakom den ensamme forwarden Henok Goitom. AIK-kaptenen som jagade sitt hundrade tävlingsmål för AIK. Hemmalaget, som hade den före detta AIK-spelaren Christian Kouakou i anfallet, satte igång matchen.

Matchinledningen var jämn, intensiv samt mycket böljande och bollen bytte ideligen planhalva. I den sjunde matchminuten fick Christian Kouakou bollen till vänster om AIK:s straffområde och slog in en markboll framför mål som Sotirios Papagiannopoulos kastade sig för att bryta bollbanan och stötte till bollen som gick ett par centimeter utanför den vänstra stolpen och till den första av tre raka hörnor för IK Sirius FK. Målchansen var starten på en stark period för hemmalaget som tryckte tillbaka AIK och hade 6-0 i hörnor efter knappt 18 minuters spel. Filip Rogic åkte på en smäll efter 19 minuter och tvingades lämna planen för ett tag. När spelet sedan sattes igång tog sig Laorent Shabani in till höger i AIK:s straffområde och sköt ett lurigt skott som precis passerade utanför den bortre, vänstra stolpen. Sekunder senare tvingades Filip Rogic att avbryta matchen och han ersattes av Nabil Bahoui.

AIK arbetade i den 25:e matchminuten fram sin första hörna och kom i och med det in i matchen igen. Tre hörnor blev facit under en minut och hemmaförsvaret täckte avslut från Sotirios Papagiannopoulos och Henok Goitom innan Mikael Lustig spelade in bollen till Alexander Milošević som med en hockeystyrning fick bollen knappt över ribban. I den 31:a matchminuten skapade AIK sin bästa målchans under den första halvleken då Bilal Hussein avancerade mot straffområdet och slog ett inlägg som Alexander Milošević mötte med huvudet och nicken mot det högra hörnet av målet tvingade målvakten David Mitov Nilsson till en bra räddning till AIK:s femte hörna, även denna resultatlös. Med fem minuter kvar av ordinarie tid tilldömdes IK Sirius en frispark i bra läge till vänster utanför straffområdet, samtidigt som Mikael Lustig fick syna det gula kortet för förseelsen. Christian Kouakou tog avslutet, men det gick högt över ribban.

I den andra halvlekens tredje minut bröt Sebastian Larsson fram centralt och fick iväg ett distansskott som gick en meter utanför den vänstra stolpen. Det var dock hemmalaget som tog hand om kommandot över i den andra akten och AIK fick försvara sig under den första kvarten som avslutades med att Sebastian Larsson drog på sig ett gult kort vilket renderar en avstängning mot BK Häcken i nästa omgång. I den 64:e matchminuten hördes ”attack, attack” från bortaklacken. Efter 20 minuters spel kom AIK in i matchen igen. Tio minuter senare kördes ”kom igen, Gnaget” för att få igång bortalaget som sett passiva ut under stora delar av matchen och flera gamla supportrar hoppades nog på en comeback av den legendariska ”AIK-kvarten”.

AIK flyttade upp spelet under avslutningen och fick ett grepp om matchen i den 76:e matchminuten slog Nicolás Stefanelli ett kort inlägg från högersidan av straffområdet som nådde huvudet på Henok Goitom framför mål och lagkaptenens nick gick max en meter utanför den högra stolpen och det var oerhört nära mål nummer 100. Minuten därefter gjorde Bartosz Grzelak ett dubbelbyte då Nicolás Stefanelli och Tom Strannegård klev av och ersattes av Bojan Radulovic samt Erik Ring. Matchen såg ut att sluta mållös då minuterna tickade iväg, men när matchklockan passerade 88 spelade minuter lyfte Sebastian Larsson in AIK:s nionde hörna, denna från höger. Bollen nickades undan av försvaret, men fångades upp av Zack Elbouzedi som spelade ut den till Erik Ring som var på vänsterkanten. Ring slog direkt in ett inlägg mot den bortre, högra stolpen där Bojan Radulovic undvek offsidefällan och nickade in bollen i det vänstra hörnet och det var 1–0. Vilt jubel för bortaspelarna som tagit ett fast grepp om de tre poängen. Hemmalaget försökte forcera fram en kvittering, men de två avsluten räddades av Budimir Janošević och gick utanför vänsterstolpen. Efter tre och en halv minuts stopptid blåste domaren Victor Wolf av matchen och AIK är ännu obesegrade på Studenternas IP.