Tre poäng i Stockholmsderbyt

2021.04.25, kl 21:07
AIK besegrade Hammarby med 2–0 (1–0) på Friends Arena efter mål av Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui.

Annons:

Årets första Stockholmsderby i Allsvenskan stod på programmet och AIK jagade revansch på Hammarby för den snöpliga uddamålsförlusten den 7 mars 2021 på Tele2 Arena i Svenska cupens gruppspel, då Gnaget missade kvartsfinalen efter att hemmalaget svarat för två mål (0–1 och 2–3) som inte borde ha godkänts. Matchen på Friends Arena skulle haft avsparkstiden kl 15:00, men flyttades till en senare tid och Solna bjöd på iskallt väder denna aprildag. AIK kom till derbyt med lagkaptenen Henok Goitom tillbaka i startelvan för första gången i årets seriespel efter att han inlett de två första omgångarna på bänken.

Nicolás Stefanelli sparkade igång matchen efter att domaren Glenn Nyberg blåst i sin pipa och AIK arbetade redan i den andra matchminuten fram en vänsterhörna av Erick Otieno. Hörnan slogs som vanligt av Sebastian Larsson och boxades bort av David Ousted innan Bilal Hussein fick skottläge från strafflinjen, men avslutet gick över ribban. I den tionde matchminuten kom Hammarby i en snabb spelvändning på högerkanten med Simon Sandberg som bollförare, men Sotirios Papagiannopoulos svarade för en fin defensiv aktion när han helt enkelt klev över mot sidlinjen och plockade bollen av motståndaren. Nästa gång som Hammarby kom med fart var åtta minuter senare då Astrit Selmani bröt fram längs vänsterkanten och tog sig djupt ner i straffområdet, men Budimir Janošević var bra med och styrde undan avslutet. I andraläget klipptes Bilal Hussein av Darijan Bojanic, men domaren nöjde sig med en frispark.

Hammarby började kontrollera matchen, men i den 26:e matchminuten lyfte Bilal Hussein fram en fin boll till Nicolás Stefanelli i fritt läge, men argentinaren fick inte med sig bollen. Den första halvleken präglades av ställningskrig och det var spelmässigt en liten fördel för bortalaget, dock utan att de skapade några målchanser. Det mesta tydde på en mållös halvlek, men i den 43:e matchminuten fick Saku Ylätupa bollen på högerkanten, vände bort sin motståndare och lyfte med vänsterfoten in ett inlägg framför mål som planens kortaste spelare mötte med huvudet. Nicken gick i den vänstra stolpen och studsade in i planen igen – och argentinaren kunde med en enkel bredsida slå in ledningsmålet och det var 1–0 för AIK i paus.

Inga byten gjordes i paus och den andra halvleken inleddes med en AIK-vädjan om en hands i straffområdet efter ett avslut av Saku Ylätupa, men domaren slog ut med armarna. Hammarby tilläts ha mycket boll inledningsvis och AIK fokuserade på att ligga rätt i positionerna. Efter knappt fem minuter slog Astrit Selmani ett inlägg från högerkanten som sånär nådde Gustav Ludvigson, men han kom en tiondel för sent för att kunna stöta in bollen i mål – oerhört nära kvittering. Hammarbys press intensifierades och man pressade på mot AIK:s straffområde där Budimir Janošević och täckande AIK-ben försvarade målet.

I den 62:a matchminuten lyfte Saku Ylätupa från högersidan in en frispark mot den bortre stolpen, när alla väntade sig att Sebastian Larsson skulle ta den, och där dök Mikael Lustig upp och petade in bollen framför mål. Passningen nådde sånär Henok Goitom framför mål, men försvaret lyckades precis få undan bollen till en hörna. Tempot ökade i matchen och det började bli derbystämning, d v s irriterat, smågruffigt och ett mer markant närkampsspel. AIK var nära att koppla ett jättegrepp om de tre poängen då Nicolás Stefanelli fick skottläge i straffområdet i den 77:e matchminuten, men avslutet täcktes till en högerhörna. Hörnan slogs av Sebastian Larsson mot den närmaste stolpen där Nabil Bahoui mötte perfekt med huvudet. Bollen gick in vid stolpen då målvakten tagit ett kliv ut för att möta servern framför målet, men han fick istället hämtas ut bollen ur det egna målet. Målet var Nabil Bahouis andra med huvudet i Allsvenskan 2021. Stort jubel följde och AIK-spelarna sprang mot bänken för att fira det viktiga 2–0-målet.

I och med tvåmålsunderläget satsade Hammarby allt framåt under avslutningen och man vräkte in bollar i AIK:s straffområde där backlinjen stred som kopior av soldaten Sven Dufva, rensade bort allt från det farliga området och ”släppte ingen djävul över bron” enligt generalen Johan August Sandels order. Det som kom ända fram mot AIK-målet tog siste utposten Budimir Janošević hand om med ett säkert agerande. Bortalaget gav aldrig upp, men då sekund efter sekund av de fyra stopptidsminuterna tickade iväg så rann viljan och tron på en poäng iväg. När domarsignalen ljöd så kunde det konstateras att AIK fick revansch för cupförlusten och man hänger på i toppen av den allsvenska tabellen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll