Tre tunga poäng i bortaderbyt

2021.08.08, kl 19:43
Tabelltrean AIK besegrade serieledande Djurgården med 4–1 (1–1) på bortaplan inför endast hemmasupportrar och de tre AIK-poängen gjorde tabelltoppen än mer tight då det nu skiljer tre poäng mellan de tre topplagen. AIK:s mål gjordes av Henok Goitom, Sebastian Larsson, Nicolás Stefanelli och Alexander Milošević.

Annons:

Derbyt på Tele2 Arena var det 167:e tävlingsmötet genom tiderna mellan AIK och Djurgården, men det var det första då det endast var hemmapublik på plats. Strax innan avspark drog merparten av de 8 712 hemmasupportrarna igång med ”la la la, lalalala, lalalala, djurgårn” till melodin av The Beatles låt ’Hey Jude’ från 1968 och trycket inför avspark ökade. AIK kom till spel i det helvita bortastället och med en startelva som till tio elftedelar var densamma som i den senaste hemmamatchen mot Halmstads BK (1–0), den enda förändringen var att Filip Rogić ersatte Nabil Bahoui, något han även gjorde mot HBK då Nabbe klev av med en känning i slutet av den första halvleken. När speakern läste upp AIK:s startelva inför avspark var visselorkanen stark och det var svårt att höra vilka spelare som fått förtroendet av Bartosz Grzelak, men det syntes på AIK-spelarna att de njöt av situationen och sög i sig energin från publiken. Domaren Mohammed Al-Hakim blåste igång matchen exakt kl 15:00 och Henok Goitom satte under den gråa himlen bollen i rullning samtidigt som det brann till med pyroteknik på den övre hemmasektionen bakom det egna målet. Redan efter en minuts spel kördes Alexander Milošević över av Magnus Eriksson i AIK:s straffområde efter att han spelat bollen vidare och bortalaget tilldömdes matchens första frispark – och det var nog gränsfall på ett extremt snabbt gult kort, men domaren nöjde sig med en tillsägelse.

I den tredje matchminuten slog Bilal Hussein en magisk djupledsboll från mittplanen som nådde fram till Filip Rogić på vänsterkanten, då Aslak Witry upphävde offsiden, och AIK-mittfältaren avslutade hårt, men utrusande målvakten Jacob Widell Zetterström gjorde sig stor och lyckades med vänsterarmen styra bollen till en högerhörna. Hörnan togs av Sebastian Larsson och synen var magisk då en mängd hemmasupportrar rusade ner till hörnet av läktaren för att häckla den mest rutinerade spelaren på planen. Seb tog extra god tid på sig och njöööt av situationen innan han servade in bollen som nådde huvudet på Alexander Milošević, men nicken blev inte ren utan seglade utanför den bortre, vänstra stolpen. Knappt fem minuter senare slog Bilal Hussein fram en ny djupledsboll, denna gång från en position mitt på egen planhalva till Nicolás Stefanelli på högersidan av straffområdet. Argentinaren vände bort Elliot Käck och slog in en strålande passning mot den bortre stolpen, där lagkaptenen Henok Goitom smög in bakom ryggen på Jacob Une Larsson i Lützen-dimman och ensam med det öppna målet sköt han med vänsterfoten in ledningsmålet framför en förstummad hemmaklack. 36-åringen bjöd därefter, tillsammans med lagkamraterna, på en måldans nere vid den vänstra hörnflaggan. Målet var Henok Goitoms 99:e i AIK-tröjan och den stora milstolpen närmar sig.

AIK inledde derbyt enormt bra och det vitklädda bortalaget kändes farligt varje gång som man klev in på offensiv planhalva. I den elfte matchminuten brände det dock till i Gnagets straffområde för första gången då mittbackarna Alexander Milošević och Sotirios Papagiannopoulos försökte hålla borta Joel Asoro, men forwarden lyckades få fram högerfoten och lobbade bollen över Budimir Janošević, men även flera meter utanför den högra stolpen. Målchansen ändrade dock dynamiken i matchen och hemmalaget arbetade sig in igen och började efter en dryg kvarts spel att ta ett fast grepp om taktpinnen. I den 23:e matchminuten bjöd försvaret på nytt slarv och Joel Asoro tog sig in i straffområdets vänstra del och lade sig väl enkelt i en duell med Sotirios Papagiannopoulos och domaren slog självklart ut med armarna.

I den 28:e matchminuten drog Sotirios Papagiannopoulos på sig en frispark högt upp till vänster på egen planhalva och den togs om hand av lagkaptenen Magnus Eriksson som lyfte in bollen mot den bortre, vänstra delen av straffområdet. Efter en nickduell, där bollen kan ha tagit i huvudet på en AIK-spelare, flög bollen vidare mot den högra stolpen där Haris Radetinac på volley kunde vinkla in bollen i AIK-målet och det var kvitterat till 1–1 på Tele2 Arena och målskytten kysste klubbmärket efter fullbordat jubel. Målet var Djurgårdens första på hemmaplan mot AIK sedan 2015. Hemmalaget fortsatte att trycka tillbaka bortalaget efter målet, och det var ingen tvekan om att Djurgården hade tagit över kommandot efter AIK:s mycket starka inledning på matchen. AIK stadgade strax därefter upp spelet, men i den 34:e matchminuten bjöd man återigen Joel Asoro på ett fint läge utanför straffområdet, men avslutet blev misslyckat och seglade långt utanför den vänstra stolpen. Djurgårdens nummer 10 utmanade ständigt AIK:s backlinje under den avslutande halvtimmen av den första halvleken och var ett riktigt orosmoment.

Det var ett riktigt härligt Stockholms-derby som förtjänade en större publik på plats och domaren Mohammed Al-Hakim bidrog till kvaliteten då han tillät ett fränare spel som ger den där extra ingrediensen som ett bra derby måste ha. AIK hade ett par farliga spelvändningar under den andra halvan av den första akten och den bästa kom kanske i den 41:a matchminuten då man kom i ett tre-mot-två-läge från halva planen, men bollen ut mot Nicolás Stefanelli på vänsterkanten gick ut lite för långt vilket gjorde att hemmalaget kunde formera sig och argentinarens passning in centralt mot Bilal Hussein bröts och bollen rensades bort. Efter en stopptidsminut, p g a den inledande pyrotekniken, blåste domaren av halvleken.

Det gjordes inga byten inför den andra halvleken och efter en jämn inledning tilldelades AIK en frispark i hyfsat läge efter att Henok Goitom brottats ned av Elliot Käck och det kunde ha varit ett gult kort för förseelsen då AIK-kaptenen hade ett bra läge om han fått fortsätta med bollen. Sebastian Larsson ställde upp och de flesta förväntade sig en serve in i straffområdet, men den numer pensionerade landslagsmannen sköt stenhårt mot mål och bollen gick över en överraskad Jacob Widell Zetterström i hemmamålet och det var 2–1 till AIK efter 50 minuters spel. Sebastian Larsson sträckte vänster pekfinger i luften samtidigt som ljudvolymen i arenan drabbades av pyspunka. Två minuter därefter svarade Nicolás Stefanelli för ett starkt hemjobb utanför eget straffområde, men tappade ut bollen till inkast. Djurgården arbetade efter inkastet fram bollen till Magnus Eriksson, till höger i straffområdet, som avslutade med ett hårt markskott som Budimir Janošević räddade.

Det var ingen tvekan om att AIK:s 2–1-mål tog lite udden av både Djurgården och dess hemmapublik då nog många började tänka på att man aldrig lyckats besegra AIK på Tele2 Arena trots åtta tidigare försök. Man arbetade sig dock in i matchen efter cirka 55 minuters spel och i den 61:a matchminuten fick Rasmus Schüller på ett bra skott något åt höger utanför straffområdet och avslutet gick mot den bortre, vänstra stolpen där Budimir Janošević sträckte ut och räddade bra. Tre minuter senare fångade Zack Elbouzedi upp en dålig passning utanför offensivt straffområde och avlossade ett bra skott mot den högra stolpen som hemmamålvakten räddade till en resultatlös högerhörna där efterspelet blev farligt bakåt för AIK istället. Hemmaspelaren Edward Chilufya vann en luftduell på egen planhalva mot Erick Otieno som siste man och hemmalaget satte fart med två spelare ensamma mot AIK-målvakten. Erick Otieno svarade dock för ett enormt hemjobb och lyckades störa bollförande Joel Asoro så mycket så att målchansen rann ut i sanden.

I den 68:e matchminuten gjorde AIK sitt första byte då Nabil Bahoui ersatte Zachary Elbouzedi. En minut därefter kastade Sebastian Larsson ett inkast från högerkanten och han gjorde det långt in i straffområdet där bollen efter en nicktouch på en hemmaspelare nådde bort till Nicolás Stefanelli som inte tvekade alls utan drog till med vänsterfoten och bollen flög innanför den vänstra stolpen och det var 3–1 till AIK. Djurgården försökte kräma ut den sista energin för att nå en reducering och i den 71:a matchminuten slog Elliot Käck ett inlägg från vänsterkanten som nickades utanför av Haris Radetinac. Sex minuter senare lyfte Aslak Witry från högerkanten in en frispark mot den bortre delen av straffområdet där Jacob Une Larsson nickade in bollen centralt till inhopparen Emir Kujovic som fick ett jätteläge, men vräkte bollen över ribban.

Nicolás Stefanelli klev av planen i den 79:e matchminuten och ersattes av Per Karlsson som därmed spelade sin 423:e tävlingsmatch för AIK. Med tio minuter kvar av ordinarie tid drogs rullgardinen definitivt ned för hemmalaget och mannen bakom målet var Sebastian Larsson som med ett mål och två målgivande passningar denna söndagseftermiddag svarade för sin poängmässigt bästa match i AIK-tröjan. AIK:s nummer 7 slog en fin vänsterhörna och bollen hittade pannan på Alexander Milošević framför mål, och det var sekunden därefter ointagliga 4–1 till Gnaget. Vilt jubel bland AIK-spelarna på konstgräsplanen som visste att de tre poängen var säkrade och målnickaren sprang upp mot mittplanen och ställde sig bredbent med händerna bakom öronen. Förutom glädjetjuten på planen så kunde man efter målet höra en knappnål falla inne i Tele2 Arena då tusentals supportrar reste sig upp och med krökt rygg smög mot närmaste utgång för att bege sig hemåt och slicka såren. Det var game over, slut, finito, och det gamla trogna Råsunda-spöket som sedan 2013 huserar i katakomberna på Tele2 Arena drog återigen på smilbanden då de favorittippade serieledarna inför sin egen publik inte denna gång heller lyckades ta sin första seger genom tiderna mot AIK på den nya hemmaarenan.

Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid gjorde AIK ett dubbelbyte då Henok Goitom och Mikael Lustig klev av, ersättare var Bojan Radulovic och Yasin Ayari. Slutminuterna blev hackiga då det small ett par gånger och omvårdnad både på och utanför planen behövdes. I den 86:e matchminuten kom AIK i en snabb spelvändning efter en slarvigt slagen frispark av hemmalaget tog sig Bilal Hussein framåt i planen med bollen, spelade ut den till framrusande Erick Otieno på högerkanten och han nådde fram till offensivt straffområde. Istället för att söka avslut spelade han tillbaka bollen till inhopparen Yasin Ayari som sköt ett hyfsat direktskott som skruvade sig utanför den bortre, vänstra stolpen. I matchens näst sista minut bröt Nabil Bahoui fram centralt och fälldes strax utanför straffområdet, vilket renderade ett gult kort till mittbacken Jesper Löfgren. Nytt bra läge för Sebastian Larsson som försökte sätta bollen i det vänstra krysset, men Jacob Widell Zetterström sträckte ut i full längd och räddade precis framför Aslak Witry som för säkerhets skull placerats på mållinjen. Efter nästan sju och en halv minuts stopptid blåste den för eftermiddagen utmärkte domaren Mohammed Al-Hakim av matchen och de hemmasupportrar som fanns kvar på läktarna buade unisont ut Djurgården. Eftermiddagen inleddes i dur för merparten av åskådarna på plats på Tele2 Arena med The Beatles i högtalarna och den högljudda allsången till ‘Hey Jude’, men slutade i moll till minnena av ‘You can’t always get what you want’ med The Rolling Stones.

Segern var AIK:s 65:e genom tiderna i en tävlingsmatch mot Djurgården, och på Tele2 Arena har Gnaget nu noterat 6V-3O-0F mot Blåränderna. AIK fortsätter säsongen med ytterligare två matcher på bortaplan, närmast är det om en vecka dags för IK Sirius FK på Studenternas IP i Uppsala, ett möte som ifjol slutade 0–0.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll