Tung förlust i bottenmötet

2022.05.16, kl 22:04
AIK föll med 0–2 (0–1) i bottenmötet med IF Brommapojkarna inför 532 åskådare på Skytteholm IP i Solna. AIK hamnade i ett tvåmålsunderläge i mitten av den andra halvleken, och kom inte närmare en reducering än Remy Siemens ribbskott i den 68:e matchminuten.

Med sju raka förluster i bagaget var AIK i stort behov av en seger i hemmamötet med IF Brommapojkarna i den åttonde omgången av OBOS Damallsvenskan då lagen under måndagskvällen ställdes mot varandra på Skytteholms IP i Solna. Även BP kom till bottenmötet med resultatraden 1V-0O-7F och frågan var vilket av lagen som skulle hänga på lagen ovanför nedflyttningsstrecket. AIK svarade för en bra insats på Tunavallen mot Eskilstuna United DFF i den senaste omgången och hade på stopptid två gyllena lägen för 1–1, men Remy Siemsens och Matilda Nildéns avslut räddades av hemmamålvakten Katlynn Fraine. Jesper Björk tog ut en startelva mot BP som bestod av Milla-Maj Majasaari, Caroline Murray, Jennie Nordin (K), Sara Nordin, Linda Hallin, Adelisa Grabus, Honoka Hayashi, Agnes Nyberg, Matilda Nildén, Remy Siemsen och Jenny Danielsson. På bänken satt Chinyelu Asher, Kaisa Collin, Hedda Johansson, Emelie Jansson, Emma Kimell och Serina Backmark.

Det var 13 grader och en nedåtgående sol då domaren Sara Persson blåste igång matchen inför de 532 åskådarna på plats. AIK:s Remy Siemsen gjorde avspark och hemmalaget inledde mot målet närmast Solnahallen. Matchens första hörna kom i den tredje matchminuten och blev AIK:s, men högerhörnan av Honoka Hayashi blev resultatlös. Inledningen på matchen var chansfattig och det märktes att det var två lag med lite självförtroende som möttes. I den 18:e matchminuten fick Agnes Nyberg syna det gula kortet efter en tidigare situation på mittplanen mot Frida Boriero. Den första målchansen kom efter knappt 25 minuters spel då Jenny Danielsson från högerkanten lyfte in en frispark mot den bortre stolpen där lagkaptenen Jennie Nordin nickade, den tidigare AIK-målvakten Lovisa Koss räddade.  Är matchklockan precis passerade halvtimmen spelad slog Daniella Famili en löpboll till Klara Andrup som rann igenom till höger i straffområdet, rundade Milla-Maj Majasaari innan hon kraftfullt sköt in bollen i det öppna målet. 1–0 till BP efter 30:10. Med drygt två minuter kvar av ordinarie tid fick Honoka Hayashi bollen till höger i straffområdet och hittade Remy Siemsen framför mål, men avslutet blev för svagt och Lovisa Koss kunde enkelt rädda längs marken. De sista minuterna under halvleken var AIK:s dittills bästa i matchen.

Inga byten genomfördes inför den andra halvleken som inleddes som den första, det vill säga chansfattigt. I den 54:e matchminuten tilldömdes AIK en frispark i bra läge efter att Remy Siemsen gjorts ner centralt utanför straffområdet. Jenny Danielsson tog hand om frisparken, men avslutet gick över ribban. Förutsättningarna var dock inte de bästa då det såg ut som om muren stod på sju meters avstånd. Två minuter senare spelade Remy Siemsen från högerkanten fram bollen till Honoka Hayashi vars hårda avslut gick strax utanför den bortre, vänstra stolpen. Efter en bra AIK-period bjöds bortalaget på en jättechans i den 57:e matchminuten då Linda Hallin spelade bak bollen till Milla-Maj Majasaari som sköt rakt på en motståndare och fick sträcka ut för att hindra bollen från att gå i mål och en resultatlös vänsterhörna följde. I samma matchminut var det slutspelat för Adelisa Grabus då hon ersattes av Kaisa Collin. I den 66:e matchminuten tog sig Frida Thörnqvist in i straffområdet från vänsterkanten och fälldes av Jennie Nordin. Straffsparken var solklar och Alice Ahlberg stegade fram och satte bollen iskallt i den vänstra gaveln, utan chans för Milla-Maj Majasaari. 2–0 till BP efter 66:16.

Strax efter avspark fick Remy Siemsen skottläge från den vänstra sidan av straffområdet, men bollen skruvade sig precis utanför den bortre, högra stolpen. Sekunder senare fick australiensiskan ett nytt skottläge från samma sida av offensivt straffområde och avslutet träffade denna gång i ribban. Två minuter senare var det dags för AIK:s andra byte då Caroline Murray ersattes av Chinyelu Asher. AIK fortsatte jakten på en reducering och i den 72:a matchminuten sköt Jenny Danielsson från högerkanten av straffområdet ett hårt markskott som Lovisa Koss tvingades lämna en retur på, men ingen AIK-spelare var framme och högg. Minuten därefter sköt Jenny Danielsson ett pressat långskott som kan ha touchat ovansidan av ribban. AIK:s sista byte för kvällen kom efter 80 minuters spel då Matilda Nildén ersattes av Emma Kimell. Gnaget försökte pressa på för en reducering under slutminuterna, men fick inte till något läge och efter drygt tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen.