Uddamålsförlust för AIK i Damallsvenskan

2022.09.26, kl 00:04
AIK förlorade hemmamötet med Eskilstuna United under söndagen (1–2). Paulina Nyström gav gästerna ledningen i den första halvleken, för att sedan utöka i den 62 matchminuten. Trots Jennie Nordins sena reducering orkade inte AIK hela vägen och 2–1 till Eskilstunalaget blev slutresultatet.

Damallsvenskan var tillbaka i Solna när tabellåttan Eskilstuna United gästade AIK under söndagen. Båda lagen kom med två raka förluster i bagaget och det var framför allt ett desperat AIK i behov av poäng i den tajta bottenstriden. Inför matchen var det endast tre poäng upp till elfteplatsen, tillika säker mark. AIK med några få förändringar i startelvan till skillnad från tidigare omgång. Bland annat Agnes Nyberg som var åter i spel efter avstängningen. Senast lagen ställdes mot varandra i seriespelet slutade matchen 1–0 till Eskilstunalaget efter att Elise Stenevik blivit matchhjälte.

Kulan i luften samtidigt som Eskilstunas tillresta bortafölje med sång och trummor i sambakaraktär satte ton på Skytteholms IP. Spelmässigt en inledning som varken sa bu eller bä och mest anmärkningsvärt efter första 20 spelade minuterna var att AIK:s Adelisa Grabus blivit tvungen kliva av med skada. Gästerna skulle dock sätta fart på tillställningen. Inom loppet av bara tre minuter hann Felicia Rogic och hennes lagkamrater skapa dubbla hörnor och flertalet kvalitativa målchanser. När till slut bollen landade hos Paulina Nyström visade hon hög klass. Ett hårt avslut med högerfoten gjorde att Serina Backmarks fick se bollen gå upp i sitt högra kryss. Bara minuter senare var det dags igen. Sonia Okobi tog skottet från distans, men den här gången hade Backmark sin vänsterstolpe att tacka. Halvlekens mest omdiskuterade situation kom i matchminut 44. AIK:s Matilda Nildén stod för en fin individuell aktion innan hon blev nerriven i offensivt straffområde. En situation som ur de flesta fotbollstränade ögon borde renderat i straffspark.

Ingen straff och frustration i AIK-lägret. Generellt sett en tuff första halvlek då det svartgula laget inte noterades för ett enda avslut under första 45 minuterna. En skottstatistik på 12–0 med fördel gästerna och 5-1 i hörnor. Lägg därtill en varning på lagkapten Jennie Nordin, som därmed är avstängd i nästa helgs stockholmsderby mot Djurgårdens IF.

Även andra halvlek skulle dikteras av de vitklädda gästerna och Paulina Nyström var inte klar för dagen. I de 62:a matchminuten tog hon elegant ner bollen på bröstet för att sedan med vänsterfoten pricka in 2-0 på volley. Ett klassmål rakt igenom. Uppförsbacken för AIK var än brantare än tidigare. I matchminut 82 gjorde Jesper Björk ett dubbelbyte som däremot skulle få effekt. Nora Rönnfors och Nova Furevik kom in i spel och forceringen var igång. I den 88:e matchminuten fick AIK till sist utdelning. Jennie Nordin var starkast i straffområdet när hon stångade både spelare och boll in i mål på Allison Abbes hörna. 2–1 med två ordinarie spelminuter kvar.

Jakten var däremot inte tillräcklig och gästerna orkade hålla undan för kvittering. Ytterligare en tung förlust för AIK som fortsatt befinner sig på sistaplatsen i tabellen med bara fem omgångar kvar. Serina Backmark tilldelades priset som hemmalagets bästa spelare efter några fina parader samtidigt som tvåmålsskytten Paulina Nyström fick priset i bortalaget. Nu väntar dubbla stockholmsderbyn i form av antagonisterna Djurgårdens IF (söndag 2 oktober) och Hammarby IF (måndag 17 oktober).

Text: Filip Wiklund

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll