Uttalande från AIK Fotboll

2019.10.07, kl 14:13
Lördagen den 5 oktober 2019 spelades den allsvenska matchen AIK - Örebro SK på Friends Arena i Solna. AIK hängde i och med 2–0-segern på i tabelltoppen, men resultatet kom i skymundan av de osmakliga budskap som via banderoller visades upp under matchen. Med anledning av dessa budskap känner AIK Fotboll ett behov av att kommentera händelsen både internt och externt.

Under tre av de senaste sju hemmamatcherna har det skett “incidenter” på Norra stå som dels har kostat klubben enorma belopp efter böter från Uefa, men som också skadat AIK Fotbolls rykte, både nationellt och internationellt, och varumärke vilket inte går att sätta en prislapp på. AIK Fotboll kommer precis från en månad då klubben tillsatte en intern utredning med anledning av det som skedde under hemmamatchen mot skotska Celtic FC den 29 augusti 2019. Utredningen innefattade bland annat dialog med supportergrupper och AIK Fotboll har i denna dialog framfört klubbens tydliga ställningstagande mot rasistiska uttryck.

Dialogen från AIK Fotbolls sida förutsätter vissa principer som man gemensamt med supportergrupperna sedan länge enats kring. Däribland ett Norra stå helt befriat från politiska budskap och rasism. Vi har en historia av dialog mellan parterna, men i det senaste fallet och i tidigare fall har vi som klubb inte lyckats med dialogen.

Budskapen som via banderollerna på Norra stå visades upp med start i den 13:e matchminuten i lördagens allsvenska match mellan AIK och Örebro SK var långt över gränsen över vad som ska framföras på matcher som arrangeras av AIK Fotboll.

Med en allsvensk hemmamatch kvar under 2019 känner vi som klubb att vi under de kommande månaderna behöver ta ett rejält omtag gällande hemmamatcherna 2020. Detta för att i största möjliga mån undvika ytterligare “incidenter” som likt de ovan nämnda skadar AIK Fotbolls rykte och varumärke på ett mycket allvarligt sätt.

Text: AIK Fotbolls styrelse och klubbdirektör

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll