Vad händer i AIK Fotboll just nu?

2020.05.08, kl 11:00
Även om det inte spelas några matcher för tillfället så innebär inte det att verksamheten har gått i ide. Vi summerar i korta drag vad som händer på sportkontoret, i herrlaget, i damlaget och i ungdomsverksamheten.

Sportkontoret
Tobias Larsson är gäst i veckans Studio AIK och programmet släpps fredagen den 8 maj, kl 17:00. Ett abonnemang på FollowUs AIK kostar 99 kr/månad och du stödjer samtidigt AIK Fotboll ekonomiskt.

Fredrik Söderberg har utsetts till vice Klubbdirektör i AIK Fotboll och han tillträdde tjänsten den 4 maj 2020. I samband med utnämningen av vice Klubbdirektör togs det första steget in i organisationsarbetet som fått arbetsnamnet sammanslagningen.

Tobias Larsson har utsetts till ny Kommunikationschef för AIK Fotboll och tillträdde tjänsten den 7 maj 2020.

AIK Fotboll AB har beslutat att flytta fram publiceringen av kvartalsrapporten för januari – mars 2020 från den 7 maj till den 29 maj.

Håkan Strandlund och Johannes Wiklund kommer, tillsammans med ett antal styrelseledamöter, att ingå i en arbetsgrupp utifrån motionen om en organisationsöversyn.

Som en del av den pågående kampanjen “Det som får oss att leva – inte bara existera” lanserades förra veckan AIK-hjälpen som är en auktion till förmån för AIK Fotboll. Spelare, personal och samarbetspartners har tillsammans bidragit till en mängd olika AIK-relaterade föremål och upplevelser som nu auktioneras ut via AIK Fotbolls konto på Tradera. Alla auktioner finns på denna sida.

Kampanjen “Det som får oss att leva – inte bara existera” startade den 20 mars i syfte att samla in 5 miljoner kr till klubben och den 8 maj, kl 10:30 hade 3 465 613 kr samlats in. Vid samma tidpunkt hade 8 116 Svartgula matlådor köpts av klubbens samarbetspartners och supportrar för att stödja den hårt arbetande vårdpersonalen i Storstockholm, och som samtidigt är en utsträckt hand till restaurangnäringen samt en liten hjälp till de människor som är i behov av mat. Målsättningen är att samla in medel till 10 000 matlådor, stort tack för stödet!

AIK Fotbolls reception och växel har tills vidare öppet kl 09-12 på vardagar. AIK Shops butik i Friends Arena har tills vidare stängt, men webbutiken är öppen dygnet runt. Personalen på sportkontoret är korttidspermitterade sedan den 1 april 2020. De som har möjlighet jobbar hemifrån för att i mesta möjliga mål förhindra smittspridning.

Herrlaget
Herrlaget genomför under veckan fem gemensamma träningspass. Herrlagets samtliga träningar är fortsatt stängda för att förhindra smittspridning, d v s fortsatt samma rutiner och restriktioner för spelare och ledare. Spelare och ledare är fortsatt permitterade. Det ses över hur man kan fördjupa samarbeten och titta på framtida strategier mellan herrlaget och damlaget samt ungdomsverksamheten.

Damlaget
Damlaget genomför under veckan fem gemensamma träningspass. Det arbetas mycket gällande samarbetet mellan akademin och damlaget samt mellan damlaget och herrlaget. Nu tittas det mycket på en kravprofil akademi och damlaget, i synnerhet gällande fysiskt status samt analysmetoder och hur man följer upp spelarnas utveckling. Många spelare lyfts upp från akademin och det behöver då säkerställas att spelarna får bästa möjliga förutsättningar att kunna ta klivet upp till seniorfotbollen. Damlagets samtliga träningar är fortsatt stängda för att förhindra smittspridning. Spelare och ledare är fortsatt permitterade.

Ungdom
Denna veckan kommer rapporten från Flickakademin. Under den gångna veckan har lagens träningsverksamheter bedrivits som planerat samt att de yngre akademilagens serier (S:t Erikscupen) har sparkat igång. F17 och F19 spelar än så länge träningsmatcher mot liknande verksamheter i Stockholm. AIK Fotboll fortsätter att, även under dessa matcharrangemang, förhålla oss till de rekommendationer som gäller för Sverige i allmänhet och fotbollen i synnerhet, där vi bland annat spelar matcherna utan publik samt undviker omklädningsrum och ser till att samlingar sker utomhus. De rutiner som startats upp vid säsongsstart fortskrider, där vi bland annat ser positiva effekter av de matchmöten inför helgerna som hålls på veckobasis. Vad gäller utvecklingsarbeten så fortsätter vi bland annat med att fokusera på dokumentation och statistik. Även fystester utifrån vår kravprofil för F17 och F19 genomfördes nyligen, där våra fystränare efter analys av testresultat arbetar fram individuella program för att, tillsammans med den dagliga fotbollsträningen, ytterligare höja standarden på våra spelares fysiska värden. Gällande de nationella serierna som F17 och F19 deltar i så har SvFF meddelat att seriestarten är planerad till den 14 juni (F17) samt den 8 augusti (F19). F17-serien kommer att spelas som en enkelserie där lag som placerat sig på platserna 1-4 kvalificerar sig till fortsättningsserie A för att senare kora en Svensk mästare. F19 kommer också att spela en enkelserie där topp 2 i den norra samt den södra serien går till slutspel, där semifinal och final om SM-bucklan spelas. Tävlingsplaneringen för flickakademins lag har såklart ändrats med diverse inställda turneringar och evenemang. Vi arbetar nu hårt för att säkerställa liknande utmaningar och erfarenheter när tillfälle ges.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll