VD:n har ordet – 15 september 2023

2023.09.15, kl 15:15
Kära AIK:are,

För tre månader sedan skrev jag mitt senaste VD-brev. Ingressen då löd: ”Nu befinner vi oss i en extremt utsatt position och det finns egentligen endast ett fokus för hela föreningen – se till att vi spelar i Allsvenskan 2024”. Jag ser ingen som helst anledning till att skriva en ny ingress. Detsamma gäller idag.

AIK Fotboll gick in i landslagsuppehållet på en allsvensk kvalplats. Ett uppehåll som använts för att förbereda sig inför den avslutning som väntar på absolut bästa tänkbara sätt. Det är åtta matcher kvar av Allsvenskan 2024 vilket innebär sjuhundratjugo minuters fotbollskrig. Självklart är alla fullt medvetna om vår position. AIK Fotboll är ett bottenlag som slåss för sin allsvenska överlevnad. Det går att prata om individuell kvalitet, spelschema och poängsnitt men i slutet av dagen vet vi om att vi aldrig får underskatta våra motståndare, vi måste överprestera mot lag högre upp i tabellen och vi har inte utrymme för några misstag. För att klara vår uppgift är det nödvändigt att inse vad vi är för typ av lag och att det här kommer att avgöras in i det sista. Men vi är redo för krig och vi ska vinna det.

Redo är även de dryga 25 000 människor som varje match ser AIK spela fotboll. En helt vansinnig siffra sett till tabelläge, men det visar också på den urkraft som finns i den här klubben. Jag är helt övertygad om att det blir jobbigare att spela mot oss på Friends Arena med den atmosfär som skapas under våra matcher. Den raka rygg som våra supportrar visar gör en än mer stolt över att vara AIK:are.

På Skytteholm är det också krig för ett allsvensk kontrakt fast i en mer positiv kontext. Ännu obesegrade möter vi nu, i matcherna efter varandra, lag två och tre i tabellen. Det är något av ett slutgiltigt test för säsongen och hemmamatchen mot Allingsås den 30 september blir en nyckelmatch. Som vanligt vill jag uppmana er som ännu inte haft möjlighet att besöka våra macther att faktiskt göra det. Otroligt mycket AIK-själ över Skytteholm.

Händelser vid Odenplan

I samband med matchen mot Hammarby utspelade sig mycket oroväckande scener vid Odenplans tunnelbanestation. Incidenten slutade med att en AIK-supporter mottog batongslag mot huvudet och förlorade medvetandet med sjukhusvistelse till följd. Jag har tagit del av rapporterna från Odenplan, både från vår egen personal och polis. Däremot har MTR (driftsoperatören av tunnelbanan, tillika ansvarig för säkerheten på plats) inte skickat en rapport vilket är beklagligt då deras perspektiv hade varit intressant att få.

Oavsett är min ståndpunkt klar. Att fotbollen är drabbad av ordningsstörningar (och AIK är definitivt en del av det) är ingen hemlighet. Vi har problem som vi behöver hantera. Men när supportrar organiserar sig för att logistiken till arenan ska ske så smidigt som möjligt samt följer polisens anvisningar och ändå möts av en hantering av ordningsvakter med kraftigt övervåld till resultat är det svårt att hitta tro på möjligheter till samverkan. I detta fall behöver MTR rannsaka sin säkerhetsorganisation. Det finns inget skäl till att en människa ska få motta den här typen av slag mot huvud oavsett vad som föranlett en konfrontation. Samstämmiga rapporter visar också att supportrar trycktes på bakifrån av de poliser som ledsagade gruppen till Odenplans tunnelbanestation med följden att dörrarna vid nedgången gav vika vilket hade kunnat orsaka allvarliga klämolyckor.

AIK Fotboll har definitivt en ledande position inom supporterrörelsen i Sverige och jag är fullt medveten om omvärldens, ibland missvisande, syn på läktarkultur och ordningsstörningar i samband med fotbollsmatcher. Det finns så klart massor att säga i ämnet och mycket är också sagt. Men en sak är säker – det enda sättet vi kan komma till rätta med ordningsstörningar är genom samverkan mellan arrangörer, myndigheter och supporterrörelsen. Får vi till det kommer också ordningsstörningarna att minska. Därför är det ytterst beklagligt att vi ser en ökad våldsspiral från ordningsvakter och polis när det är dessa parter vi behöver ta stöd av för att undvika ordningsstörningar och kunna lagföra de personer som faktiskt begår brott. Givetvis vilar ett stort ansvar på oss som arrangör vid uppkomsten av ordningsstörningar och vi har definitivt inte alltid varit lyckosamma i vårt säkerhetsarbete. Därför behöver vi den samverkan som en gång i tiden gjorde Sverige till ett föredöme för övriga fotbollseuropa.

Organisation och ledarskap

En av utmaningarna med att leda en så pass bred organisation som AIK Fotboll är risken att inte alla delar av klubbens verksamhet får tillräcklig uppmärksamhet. Det ställer krav på rollen som VD att skapa ett kultur där ledarskapet följer samma principer oavsett verksamhet. Har vi ett sätt att leda klubben på inom t.ex. barn- och ungdomsfotbollen men ett helt annat inom de kommersiella delarna kommer vi aldrig få en enhetlig klubb och vi når heller inte vår fulla potential. Klubben drivs av ett hundratal engagerade människor i olika roller och det är viktigt att få alla att dra åt samma mål.

Vi arbetar därför just nu med ledarskapet och hur vi ska få ut så hög effektivitet av alla medarbetare i klubben. Ledorden för ledarskapet är rollacceptans, tydlighet, förväntan/kravställan, ansvar, stöttning och feedback. Med dessa som grund har vi formerat ett antal principer som bland annat handlar om att vi uttrycker oss med ”vi” istället för ”jag”, att vi är noga med att förankra våra beslut med berörda parter samt att vi följer upp våra medarbetare och beslut oftare och mer systematiskt. Men det handlar också om insikten att alla som arbetar inom klubben, oavsett position, varje dag bidrar till att vi blir bättre på att spela fotboll. Utan fotbollen har ingen funktion ett existensberättigande, men varje funktion finns till för att vi ska ta fler poäng på fotbollsplanen. Kort sagt – vi ska arbeta för att bli en mer professionell och effektivare organisation. Det kommer att ta sin tid då vi historiskt har drivit klubben i siloverksamheter och med rätt stora gränsdragningar mellan AIK FF och AIK Fotboll AB. Men vi har också tagit stora steg på väg mot ett bättre och mer enat AIK Fotboll.

Medlemskommunikation

I det förra VD-brevet skrev jag också att vi kommer att se en ökad medlemskommunikation. Ett exempel i närtid är det webinarium som genomfördes i samband med släppet av AIK Fotboll AB:s kvartalsrapport. Trots en del mindre teknikstrul blev det en lyckad genomgång med möjlighet för medlemmar och supportrar att vara interaktiva och ställa frågor direkt till mig och vår Finansdirektör Håkan Strandlund.

Ett annat exempel är det halvårsmöte som styrelsen kallar till den 21 september. Mötet, som genomförs för andra gången, är ett informativt möte från styrelsen i syfte att ge medlemmarna en uppdatering på styrelsens arbete och hur de motioner som årsmötet har beviljats hanteras. Samtidigt finns möjligheten för medlemmar att ställa frågor direkt till styrelse och ledning om den löpande verksamheten.

På det hela taget är jag glad över att vi är en öppen och tillgänglig klubb. Det ställer högre krav på tjänstemän och förtroendevalda, men jag är övertygad om att det är mer framgångsrikt än att begränsa medlemskommunikationen. Det senare kommer oundvikligen bidra till spekulationer och onödig friktion vilket dels skulle göra arbetsklimatet svårare för de som är verksamma i klubben, men framför allt är det orättvist mot medlemmarna som förtjänar att få inblick i verksamheten. Det är inte detsamma som att vi kan vara helt öppna med all information, men vi ska åtminstone erbjuda den inblick som är möjlig.

Ibland kritiseras AIK för att vara ”supporterstyrt”. Jag har svårt att förstå invändningen. Det är för mig en självklarhet att vi är supporterstyrda. Klubben ägs av dess medlemmar och vilken företagsledning som helst inom näringslivet skulle ha arbetat i den inriktning dess ägare önskade. Den ledning som agerade på annat sätt hade inte kunnat arbeta kvar.

Merchandise

Jag skrev även om merchandise i mitt senaste brev. Det är fortfarande ett prioriterat område av flera skäl. Merchandise är mer än bara en ’affär’ för klubben. Det är en kulturbärare och något vi AIK:are ska vara stolta över. Det ger oss en möjlighet att visa upp vårt supporterskap varje dag.

Utmaningarna med merchandise är mångbottnade. Det handlar lika mycket om logistik och inköpsprocesser som produktutbud och design. För att få en bättre kompass för det senare har vi etablerat ett externt merchandise-råd. Ett tiotal AIK:are med erfarenhet av design, butiksdrift, varumärke och webförsäljning har träffats i syfte att ge feedback på både kollektioner och strategier. Just arbetet med externa råd är värdefullt och något AIK Fotboll använt i flera olika sammanhang. Jag tror och hoppas att alla AIK:are kommer att märka skillnad efter det arbete som görs avseende produkter, service och tillgänglighet.

Slutligen vill jag återigen tacka alla er som alltid står upp för klubben oavsett tabelläge. Att klubben har det här stödet kan aldrig tas för givet. Det gör att vi som arbetar i klubben också orkar gå de där extra milen för att ta oss lite längre och göra oss lite bättre. Vi ska alltid göra ett bättre jobb för AIK än vad som gjordes dagen innan, då har vi lyckats.

Vi ses där AIK spelar!

Vänligen,
Fredrik Söderberg, VD och Klubbdirektör AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll