Starkt AIK-försvar lade grunden för delad poäng mot BK Häcken FF

2021.10.17, kl 17:49
AIK tog en poäng i den näst sista hemmamatchen för säsongen 2021 när tabelltvåan BK Häcken FF gästade Solna. Matchen blev mållös och resultatet innebar dessutom att bortalaget missade möjligheten att ta hem SM-guldet – då glappet till FC Rosengård nu blivit för stort.

Senast AIK ställdes mot BK Häcken FF föll regnet hårt över Valhalla IP i Göteborg och matchen slutade då hela 10-0 till göteborgarna. Det var en tuff dag för AIK som fick resa hem från västkusten utan några poäng. Den här gången var förutsättningarna något annorlunda. AIK som tidigare i veckan säkrat kontraktet för spel i ligan även kommande säsong – och bortalaget som var i full jakt på FC Rosengård i guldstriden. AIK:s startelva var för dagen snarlik den elva som ställdes mot Hammarby i föregående omgång, med undantag att Rosa Kafaji spelade i Ebba Jahnfors ställe. Inför 247 åskådare blåste domare Anastasia Oberlauf Poopuu igång matchen i höstsolen på Skytteholms IP.

Matchinledningen var tempofylld. BK Häcken FF skapade matchens första hörna, men AIK visade prov på lugn och spelade ett organiserat försvarsspel. Kaisa Collin som åter var i spel på hemmaplan var ständigt redo för att dra iväg i djupet mellan Häckens mittlås. Redan efter fem spelade minuter kom första försöket. Rosa Kafaji med några lätta vickningar på egen planhalva och nyligen nämnda Collin i djupled. Men med en väl avvägd utrusning från Jennifer Falk i bortamålet blev chansen aldrig speciellt farlig. Bara minuter senare var det åter dags igen. Jenny Danielsson forcerade med bollen och satte den i steget på sin landsmaninna i den högra korridoren. Inläggsförsöket var dock desto slarvigare – och bollen gick hela vägen ut till inkast på motsvarande långsida.

Om det var Collin i de svartgula lägret så var det Stina Blackstenius hos de vitklädda. Rivig, slitig och hela tiden på jakt för att göra mål. Med sitt fysiska spel skapade hon flertalet tuffa dueller mot AIK:s mittbackar och i den 20:e matchminuten var det just Blackstenius som fick matchens första målchans. Efter att ha krigat till sig bollen av Hannah Davison tryckte hon ett hårt avslut med vänsterfoten som gick strax utanför Milla-Maj Majasaaris vänstra stolpe. Utöver Blackstenius avslut kändes AIK:s försvarsspel kontrollerat och välbalanserat. Tålamodet resulterade dessutom i flera fina spelvändningsmöjligheter för hemmalaget och det var ett lugn i spelet, som AIK saknat under tidigare delar av säsongen. Första halvlek var jämn såväl spel- som resultatmässigt.

45 minuter fotboll återstod och när speakern på Skytteholms IP annonserade att FC Rosengård tagit ledningen mot Piteå IF – så var dags för laget från Hisingen att sätta fart. Men så lätt skulle det inte visa sig vara. Trots att laget under de inledande fem minuterna av den andra halvlek tryckte ned AIK – så var det ett uppoffrande spel i form av skottäck och närkampsspel som gjorde det svårt för BK Häcken ta ledningen. Flera hörnförsök från Lotta Ökvist och Elin Rubensson blev aldrig speciellt farliga och det stjärntäta göteborgslaget fick inte ut speciellt mycket av sitt bollinnehav. AIK kunde istället ta tillvara på bortalagets uddlöshet och var ytterst nära att skapa några riktigt bra lägen.

I den 60:e matchminuten kom matchens dittills farligaste målchans. Efter ett inkast från Hallbera Gísladóttir och en skarv från Honoka Hayashi satte Rosa Kafaji fart med bollen i vänster ytterzon. Med en läcker sulfint lurade hon Häckens Beata Kollmats och siktade mot bortre kryss. Men trots en fin individuell prestation från Kafaji så stod Jennifer Falk i bortamålet för en högklassig parad och kunde styra ut bollen till hörna.

Matchen fortlöpte och trots att det var BK Häcken som skapade såväl flest chanser och hade högst procent bollinnehav – så var känslan att vi var närmare ett AIK-mål än ett Häckenmål. Med bara två återstående minuter av ordinarie speltid skulle det dock komma att hända grejer. Nyligen inbytta Julia Zigiotti Olme fick upp farten på en lös boll – och med full beslutsamhet klev Hannah Davison in och kapade Zigiotti. Situationen resulterade i frispark för BK Häcken, men enligt reprisbilder borde laget möjligtvis tilldelats en straffspark. Ett beslut som i slutändan kan ha blivit säsongsavgörande för bortalaget. Fjärdedomaren kunde strax därefter annonsera tre minuters stopptid och det lutade åt att bli delad pott. I den 92:a matchminuten fick AIK ett sista läge att ta ledningen. Kapten Gísladóttir slog in frisparken från vänster och efter touch av både Konya Plummer och Matilda Nildén stod Emma Santamäki helt plötligt ren med Jennifer Falk. I allra sista sekunden kunde Lotta Ökvist sträcka ut till fullo och bollen gick istället ut till hörna, som också blev matchens sista händelse.

Delad pott och ett resultat som visade sig vara avgörande för att FC Rosengård skulle ta hem SM-guldet i OBOS Damallsvenskan 2021 – före BK Häcken FF. Nu väntar ett kortare landslagsuppehåll och nästkommande match spelar AIK mot Vittsjö GIK den 30 oktober, kl 13:00.

Text: Filip Wiklund