Uddlöst och noll poäng i Kalmar

2022.08.07, kl 18:42
AIK föll med 0–1 (0–0) mot Kalmar FF inför 10 024 åskådare på Guldfågeln Arena i Kalmar. Hemmalagets lagkapten Oliver Berg gjorde segermålet i den 54:e matchminuten då han dunkade in en straffspark efter att han själv dragits i tröjan av Erick Otieno.

Den 17:e omgången bjöd för tredjeplacerade AIK:s del på ett bortamöte med åttondeplacerade Kalmar FF. AIK har fina minnen från Guldfågeln Arena i Kalmar och de flesta supportrarna minns ännu SM-guldet 2018 som säkrades i serieepilogen borta mot Kalmar FF efter vänsterbacken Robin Janssons nickmål i slutet av den första halvleken. Det har varit jämna matcher mellan Kalmar FF och AIK på Guldfågeln Arena under de senaste åren och vi måste gå ända tillbaka till 2010 för att hitta något annat än en uddamålsseger eller en oavgjord match. Den 19 april 2010 vann AIK på Fredriksskans IP i Kalmar med 3–0 efter mål av Miran Burgić (2) och Dulee Johnson. Kalmar FF:s senaste hemmaseger mot Gnaget noterades 2013 då man vann med 2–1.

AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak tog ut följande startelva till matchen; Kristoffer Nordfeldt, Collins Sichenje, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström, Erik Ring, Vincent Thill, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Erick Otieno, John Guidetti och Nicolás Stefanelli. På bänken satt Josafat Mendes, Amar Abdirahman Ahmed, Zachary Elbouzedi, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Yasin Ayari och Mikael Lustig. På läktaren satt Jesper Ceesay och Henry Atola. Bortalaget tog sig ner till Småland under söndagen och man saknade den rutinerade trion Per Karlsson, Alexander Milošević och Nabil Bahoui i matchtruppen, alla indisponibla på grund av skadekänningar. AIK kom till spel i sitt ordinarie matchställ och hemmalaget spelade i sitt vanliga ställ med röd tröja, vita shorts och röda strumpor. Kalmar bjöd på molnigt väder och 19 grader då domaren Andreas Ekberg blåste igång matchen inför 10 024 åskådare. Molntäcket över arenan innebar att strålkastarna var igång från start.

Lagkaptenen Oliver Berg satte bollen i rullning och AIK anföll mot hemmaklacken i den första halvleken, åtminstone på pappret. Efter exakt tre minuters spel hittade Erick Otieno från vänsterkanten in till John Guidetti i fritt läge framför mål, men bollen var inte vän med forwarden utan studsade iväg. I den åttonde matchminuten kom hemmalagets första avslut då Oliver Berg sköt en frispark från vänsterkanten mot det bortre, högra krysset där Kristoffer Nordfeldt fångade in bollen. Minuten senare sköt Romário Pereira Sipião över AIK-målet. I den elfte matchminuten lyfte Erick Otieno in en boll från vänsterkanten som touchade huvudet på den norske mittbacken Lars Sætra och bollen gick mot mål där målvakten Ricardo Friedrich fick sträcka ut för att tippa den till en resultatlös vänsterhörna. Det nästan-självmålet var AIK:s bästa målchans fram till den 57:e matchminuten.

Efter en knapp kvarts spel fick Papa Diouf bollen till vänster i AIK:s straffområde, men bollen rann iväg lite för honom samtidigt som han fick känna på grekisk granit i form av Sotirios Papagiannopoulos då AIK-backen gick axel mot axel mot den anfallande spelaren som fick bita i gräset. Det var hemmalaget som höll i taktpinnen och AIK fick fokusera på försvarsspel utan boll. I den 24:e matchminuten bjöd Collins Sichenje på en riktig ”indianare” då han slog in bollen i mitten av planen till Papa Diouf som gick på avslut i straffområdet, men skottet täcktes av Sotirios Papagiannopoulos. Kalmar FF behöll bollen och strax därefter fick matchens lirare Oliver Berg iväg ett bra skott mot den vänstra stolproten där Kristoffer Nordfeldt räddade bra. Det blev i mitten av halvleken mer och mer Kalmar FF och hemmalaget visade som mest upp 69% i bollinnehav, samtidigt som man hade 6–0 i frisparkar och 6–1 i avslut. Att ett mål började hänga i luften var ingen vågad analys av spelet. Målet skulle också komma efter 30:58 då Papa Diouf blev frispelad till höger i AIK:s straffområde och dunkade in bollen bakom Kristoffer Nordfeldt. Stort jubel följde bland hemmapubliken som var den största sedan den 11 november 2018 då 11 991 åskådare såg AIK säkra SM-guldet. Domaren Andreas Ekberg begav sig dock ut till sin assisterande domare och efter 65 sekunders väntan kom det rätta domslutet. Offside med en dryg decimeter och ställningen var fortsatt 0–0.

I den 33:e matchminuten fick Oliver Berg iväg ett farligt skott från distans som täcktes av Collins Sichenje i straffområdet. Tio minuter senare fick Sebastian Larsson syna det gula kortet för femte gången denna allsvenska säsong efter att han kommit sent in i duell på mittplanen mot Romário Pereira Sipião och möjligtvis var det till och med lite orange färg på kortet. Efter två minuters stopptid blåste domaren av halvleken och ett uddlöst AIK gick in i omklädningsrummet för pausvila. Inga byten gjordes inför den andra halvleken där AIK-klacken ropade ”attack, attack, attack, attack, attack” då Nicolás Stefanelli gjorde avspark. Efter drygt 52 minuters spel kastade Axel Lindahl ett inkast från högerkanten till Papa Diouf som i kamp med Axel Björnström fick upp bollen i luften till Oliver Berg till höger i offensivt straffområde och helt plötsligt låg han på marken. Domaren signalerade omgående för en straffspark och förvåningen var stor tills reprisbilderna visade att Erick Otieno tagit tag i motståndarens tröja med handen och gav därmed hemmalagets lagkapten möjligheten att falla i rörelsen. En otroligt onödig bjudning då även Sebastian Larsson fanns på plats för att bevaka motståndaren.

Oliver Berg tog själv hand om straffsparken, som var Kalmar FF:s första för säsongen, och stänkte upp den mot det vänstra krysset och det var 1–0 efter 53:30. I samband med baklängesmålet genomförde AIK två spelarbyten då Yasin Ayari och Joe Mendes ersatte Bilal Hussein och Erik Ring. Den stora kvitteringschansen kom i den 57:e matchminuten då John Guidetti nickade ner bollen till Nicolás Stefanelli som från vänsterkanten av straffområdet avslutade mot den närmaste stolpen. Målvakten svarade för en bra räddning till en vänsterhörna som gick förbi alla spelare i straffområdet och ut till inspark för hemmalaget. Fem minuter senare tog sig Sebastian Nanasi in i straffområdet från vänsterkanten och avslutade kliniskt mot det bortre, högra hörnet, men Kristoffer Nordfeldt svarade för en bra räddning då han styrde ut bollen till en resultatlös högerhörna. Strax därefter var det dags för Axel Björnström att lämna planen till förmån för Amar Abdirahman Ahmed. I den 64:e matchminuten spelade Noah Shamoun från högersidan av offensivt straffområde över bollen till Sebastian Nanasi som sköt och avslutet täcktes av Joe Mendes till resultatlös vänsterhörna. Kalmar FF hade en bra period i matchen och det kändes som om AIK likt en pressad boxare hängde mot repen. Två minuter senare kom ”kom igen, Gnaget” för första gången från kortsidan.

Med 20 minuter kvar av ordinarie tid fick Nicolás Stefanelli, framspelad av Vincent Thill, iväg ett tungt skott som målvakten Ricardo Friedrich parerade och John Guidetti fick en frispark emot sig då han i kamp med islänningen Davíð Kristján Ólafsson försökte vinna returen vid kortlinjen. Det var föga förvånande mer fart på AIK efter baklängesmålet och man försökte jobba fram en kvittering för att hänga på i tabelltoppen. I matchminut 78 fick Collins Sichenje ett gult kort då han drog på sig sin fjärde frispark. Strax därefter var det dags för AIK:s sista byten då Vincent Thill och Collins Sichenje lämnade plats åt Zachary Elbouzedi och Mikael Lustig. Med tio minuter kvar av ordinarie tid kom Nicolás Stefanelli igenom till vänster i straffområdet och alla väntade sig ett hårt avslut med vänsterfoten, men istället petades bollen över kortlinjen och goda råd var nu dyra för Gnaget. Med tre minuter kvar av ordinarie tid öste AIK-klacken återigen på med ”kom igen, Gnaget” i några minuter.

AIK arbetade fram några halvchanser, en bicicleta utanför vänster stolpe av Mikael Lustig efter nickskarv av Sotirios Papagiannopoulos på Sebastian Larssons vänsterhörna (89’), en nick utanför vänster stolpe av John Guidetti (91’) och ett svårt avslut utanför vänster stolpe av John Guidetti (95’). Bortalaget flyttade upp Kristoffer Nordfeldt i slutminuterna av stopptiden i samband med en frispark på mittplanen, men Ricardo Friedrich fångade in bollen vilket fick AIK-målvakten att springa tillbaka till eget mål igen. Efter fem stopptidsminuter blåste domaren av matchen och signalen förkunnade att AIK noterade sin första förlust i Kalmar på nio år och tappade fart i den allsvenska toppstriden. Då spelarna gick till klacken för att tacka för stödet möttes man av ropen ”vi vill se AIK”.