Viktig seger på Friends Arena

2022.10.09, kl 21:24
AIK tog tre viktiga poäng hemma på Friends Arena då man besegrade Helsingborgs IF med 2–0 (0–0) inför 18 097 åskådare. John Guidetti svarade för ett riktigt klassmål då han gav AIK ledningen i den 49:e matchminuten och Zachary Elbouzedi fastställde slutresultatet på stopptid efter en lång löpning från eget straffområde.

När AIK senast mötte Helsingborgs IF, på Olympia i Sundets pärla, låg hela den svenska sommaren framför oss och Gnaget hade bäddat för en fin och minnesvärd fotbollssäsong i och med de 23 inspelade poängen på de första elva omgångarna. Fyra månader senare har hösten kopplat ett grepp om landet och AIK slåss nu i första hand för att säkra en plats som ger Uefa-spel nästa sommar, istället för det där SM-guldet som det drömdes om på vägen till Stora Valla i Degerfors under midsommarhelgen. The Times They Are a-Changin’ sjöng legendaren Bob Dylan för knappt 60 år sedan, och visst skulle den låttiteln kunna vara epitetet för livet för alla oss fotbollsälskare. AIK låg inför dagens möte på sjätte plats i tabellen och motståndarna Helsingborgs IF låg prekärt till på en 15:e plats. Gästerna från Skåne gjorde i år comeback i Allsvenskan och kämpar nu desperat för att hänga kvar i landets högsta serie. Efter mötet med AIK på Friends Arena ställs man i de kommande matcherna mot lagen som just nu ligger på 13:e, 11:e och 14:e plats så allt finns ännu i pågarnas egna händer.

Solna bjöd under matchdagen på solsken och 18 097 åskådare valde att besöka matchen AIK – Helsingborgs IF då seriefinalen Djurgården – BK Häcken samtidigt hade avspark på Tele2 Arena. En trepoängare för AIK och ett oavgjort resultat i Johanneshov skulle väl ge Gnaget sin sista inbjudan till att möjligen kunna nå ikapp toppen, detta då AIK möter just Djurgården borta och BK Häcken hemma i de kommande omgångarna. Frasen It ain’t over till the fat lady sings, som troligen nämndes i idrottssammanhang för första gången på 1970-talet i USA, kan möjligtvis hållas fast vid en stund till. Henok Goitom ställde följande startelva på benen; Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Vincent Thill, Nicolás Stefanelli, Nabil Bahoui och John Guidetti. På bänken satt Axel Björnström, Zachary Elbouzedi, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Collins Sichenje, Erik Ring och Taha Ayari. 19:e man på läktaren var Henry Atola.

Domaren Kaspar Sjöberg blåste igång matchen klockan 17:30 och Nicolás Stefanelli rullade igång bollen med AIK anfallande mot Norra stå. AIK inledde inspirerat och det första inlägget i straffområdet kom redan efter 35 sekunder då Bilal Hussein lyfte in bollen som målvakten Kalle Joelson boxade undan. Spelet under de inledande 20 minuterna var nästan helt koncentrerat till Helsingborgs planhalva och efter fem minuters spel var bollinnehavet 83–17 till Gnaget. Senast mot IK Sirius FK (1–1) slog AIK i den första halvleken bort två hörnsparkar då de blev för långa och fick ut till inspark. I dagens match arbetade AIK fram sin första hörna i den 13:e matchminuten och Vincent Thill servade från höger och bollen blev lång och gick ut till inkast för gästerna. Trots det kompakta spelövertaget hade AIK som vanligt denna säsong svårt att skapa de heta lägena, men efter 19 minuters spel brände det till rejält i offensivt straffområde efter ett inlägg från Erick Otieno från vänsterkanten. Inlägget nådde huvudet på John Guidetti och hans nick gick vidare till högersidan av straffområdet där Vincent Thill drog till på volley. Bollen gick i den närmaste, högra stolpen och ut till inspark och målvakten var med vid stolpen och hade troligen räddat om avslutet gått innanför målramen.

Knappt tio minuter senare fick Joe Mendes skottläge från höger innerposition utanför straffområdet och hans pressade skott slickade utsidan av den bortre, vänstra stolpen och träffade därefter bollhållaren bredvid målet innan bollen snabbt studsade in i utsidan av gaveln. Många trodde det var mål och ställde sig upp för att jubla. Strax därefter skulle Nicolás Stefanelli tilldömts en frispark vid den högra hörnflaggan, men domarna lär spelet fortgå och i den efterföljande situationen fick istället Joe Mendes ett gult kort. John Guidetti drog också på sig ett gult kort i den första halvleken då han drog en motståndare i armen för att hindra en spelvändning. Med drygt tio minuter kvar av halvleken spelade Bilal Hussein fram bollen till John Guidetti utanför straffområdet och han direktskarvade bollen vidare till Nabil Bahoui som i fritt läge tog sig in till vänster i straffområdet och han hann få iväg ett snabbt avslut från nära håll som målvakten räddade. I den 39:e matchminuten var Amar Muhsin på väg igenom AIK-försvaret efter en lyftning mot straffområdet, men Mikael Lustig svarade för en starkt brytning då han i eget straffområde fångade upp bollen framför den framrusande motståndaren och redde upp situationen. I den näst sista ordinarie minuten slog Nicolás Stefanelli in bollen mot John Guidetti i straffområdet, men mittbacken Casper Widell svarade för en stark brytning på volley, annars hade AIK-forwarden varit fri med målvakten. Efter en stopptidsminut blåste domaren Kaspar Sjöberg av den första halvleken där AIK hade haft svårt att skapa målchanser.

Det var mycket pyroteknik på Norra stå inför den andra halvleken, men röken försvann snabbt och det blev en smärre sen start av spelet som sattes igång av Amar Muhsin. Helsingborgs IF inledde den andra halvleken optimistiskt och förde spelet under några minuter i vad som var deras bästa period i matchen. I den 48:e matchminuten fick Alexander Faltsetas skottläge från distans och hans hårda avslut gick knappa metern över ribban. Minuten senare spelade högerbacken Philip Rejnhold från sidlinjen bak bollen till Casper Widell som direkt attackerades av John Guidetti. Mittbacken försökte rensa bort bollen, men sköt den inte bättre än att AIK-spelaren fick bollen med sig och satte fart mot straffområdet längs vänsterkanten. Inne i straffområdet drog han till bollen med vänsterfoten och den flög in i det bortre, högra krysset. 1–0 till AIK efter 48:15 och målskytten firade vilt med lagkamraterna till vänster om målet, innan han satte upp händerna bakom öronen i vad som kunde tolkas som en markering gentemot det som skedde under uppvärmningen på Studenternas IP i Uppsala för en vecka sedan.

I den 61:a matchminuten kom nästa målchans då AIK tilldömts en frispark efter att John Guidetti fällts. Sebastian Larsson sköt ett lurigt skott som målvakten räddade, men returen studsade ut till Joe Mendes som fick ett bra skottläge centralt. Avslutet gick dock utanför den högra stolpen efter vad som var en bra möjlighet att utöka ledningen. Tre minuter senare var det Helsingborgs tur att få en frispark inom skottläge från mål. Abdul Rahman Khalili sköt från långt håll ett bra skott som Kristoffer Nordfeldt precis under ribban räddade till resultatlös vänsterhörna. I den 66:e matchminuten var det dags för AIK:s första byte då Axel Björnström ersatte Joe Mendes. Inhopparen Taha Ali tog sig i den 73:e matchminuten förbi Mikael Lustig på vänsterkanten och satte fart mot kortlinjen där han spelade in bollen mot medspelare, men Bilal Hussein svarade för ett bra hemjobb och bröt passningen i eget straffområde. Två minuter senare trodde de flesta på Friends Arena att det var kvitterat. Helsingborg slog en långboll från högerkanten av egen planhalva och bollen nådde fram till Amar Muhsin som löpte sig fri mellan AIK:s mittbackar och kom in ensam till höger i straffområdet där han spelade över till Rasmus Wiedesheim-Paul som dök upp vid stolpen och skulle trycka in bollen i mål, men Erick Otieno sprang ikapp honom och lyckades styra avslutet till en resultatlös vänsterhörna. Strax därefter var det dags för ett dubbelbyte för AIK då Vincent Thill och John Guidetti ersattes av Erik Ring och Zachary Elbouzedi. Efter 78 minuters spel tog sig Taha Ali fram på högerkanten vid AIK:s straffområde och föll i en duell med Sebastian Larsson, men domaren bedömde att spelaren la sig enkelt i situationen och kanske fick han igen för att han filmade sig till en straffspark när lagen möttes på Olympia tidigare denna säsong.

AIK-spelarna slet för tre poäng och med drygt nio minuter kvar av ordinarie tid kom ramsan ”kom igen, Gnaget” från läktarplats för att ge spelarna mer energi. Den avslutande halvtimmen var oerhört sönderryckt med ideliga frisparkar och avbrott. I den 85:e matchminuten var marginalerna återigen på AIK:s sida efter att Abdul Rahman Khalili avlossat ett skott som via vaden på Mikael Lustig for upp i stolpen vid det högra krysset och till en resultatlös högerhörna. När matchklockan passerade 89 spelade minuter kom Collins Sichenje in istället för Nicolás Stefanelli. Helsingborgs IF försökte skapa ett kvitteringsläge under den sex minuter långa stopptiden, men AIK spelade inspirerat och inhopparen Erik Ring gjorde ett strålande jobb med långa löpningar som dödade tid. Efter ett inkast från vänsterkanten av Helsingborgs IF med en minut kvar vann AIK bollen utanför eget straffområde och Erick Otieno nickade fram den till Zachary Elbouzedi som satte full fart framåt. Irländaren höll undan från Alexander Faltsetas och tog sig fram till offensivt straffområde där han sköt in bollen till höger om målvakten och det var 2–0 efter 95:15. Strax efter att spelet sattes igång efter målet blåste domaren för full tid och AIK tog tre oerhört viktiga poäng. Matchen mellan Djurgården och BK Häcken på Tele2 Arena slutade 1–0 till bortalaget.