AIK piggast i tidiga onsdagsmatchen

2021.03.31, kl 10:58
Med avsparkstid redan kl 09 klev AIK:s damlag ut och besegrade IFK Kalmar i träningsmatchen på Skytteholms IP. Mål av Adelisa Grabus i den första halvleken och Honoka Hayashi efter paus gjorde att slutresultatet skrevs till 2–0.

Regnet duggade tätt över Skytteholms IP när AIK gästades av IFK Kalmar den här tidiga onsdagsmorgonen. I AIK:s startelva kunde vi hitta det amerikanska nyförvärvet Hannah Davison som för första gången spelade från start i den svartgula tröjan.
Matchen började i hemmalagets favör och det dröjde inte många minuter innan AIK skulle ta ledningen. Redan efter 12 spelade minuter var fjolårets skyttedrottning Adelisa Grabus framme och enkelt rullade in 1–0 bakom Aubrei Corder i Kalmarmålet.

Det var AIK som under första halvlek var både spelmässigt bäst och det laget som skapade flest målchanser. Firma Hayashi – Danielsson på mittfältet lyckades vid flertal tillfällen sätta sina anfallskollegor i bra lägen för att ta sig igenom Kalmarförsvaret, där dock utdelningen kunde varit betydligt bättre. I matchminut 30 var återigen Grabus framme. Efter en hörnspark var hon ytterst nära att trycka in ett volleyskott som dock gick strax utanför målvaktens vänstra stolpe. 1–0 var resultatet efter 45 spelade minuter.

Inför den andra halvleken gjorde AIK ett byte då Emma Becker ersatte premiärspelande Hannah Davison. Spelmässigt i akt två kunde vi se ett mer kontrollerat IFK Kalmar och matchen var en betydligt jämnare tillställning inledningsvis. Tillslut skulle även målchanserna komma för bortalaget. Amanda Persson tog sig igenom AIK–försvaret, men en lågt jobbande Milla Majasaaris kunde via benen styra ut bollen till hörna.

Matchen stod och vägde och nästkommande mål skulle bli betydelsefullt för hur matchen skulle arta sig, vare sig vilket av lagen som skulle göra det. I den 78:e matchminuten var det dags. AIK:s kvicka högerback Caroline Murray fick upp farten ner mot den högra kortlinjen och satte ett lågt inlägg in i Kalmar-boxen. En störtande Honoka Hayashi kunde på volley styra in bollen i mål och 2–0 var ett faktum.

Ett Kalmar som fortsatte försöka skapa oreda hos hemmalaget hade dock problem med utdelningen. Bara två minuter efter AIK:s 2–0-mål var det ytterst nära att reduceringen skulle komma. En mindre lyckad utrusning från Majasaari gav Kalmarforwarden öppet mål, men med ett avslut där bollen återigen rullade utanför.

AIK gick vinnande ur den näst sista träningsmatchen innan premiären av OBOS Damallsvenskan. Den 10:e april spelar laget mot Brommapojkarna på Skytteholms IP, med avspark kl 13:00.

Text: Filip Wiklund