3–0 i Stockholmsderbyt

2020.09.20, kl 19:40
AIK besegrade Hammarby med 3–0 (2–0) på Friends Arena i Solna efter mål av Nabil Bahoui, Paulos Abraham och Mikael Lustig.

Nästan på dagen för två år sedan möttes AIK och Hammarby inför 49 034 åskådare på Friends Arena i Solna i vad som var den höstens första stora utmaning gällande SM-guldet. Dagens match gällde minst lika mycket för hemmalaget i och med den tabellmässiga placeringen, men denna gång var det ca 49 000 färre personer på plats. Det var lite symboliskt att det var just Henok Goitom, segerskytten i det omnämnda derbyt för två år sedan, som gjorde avspark när domaren Mohammed Al-Hakim blåste igång matchen. Hammarby inledde med att passa runt i backlinjen och redan efter 45 sekunders spel bjöd man AIK på det första läget. Mads Fenger i vänsterbacksposition skulle spela tillbaka in i backlinjen, men fick en riktigt dålig träff så Paulos Abraham fick bollen serverad till sig. Abraham satte fart mot straffområdet och avslutade, men skottet touchade Richard Magyar och styrdes utanför den bortre, vänstra stolpen och till en resultatlös hörna.

Båda lagen startade matchen piggt och med en hög press och det var AIK som gynnades när tempot drevs upp. I den tolfte matchminuten slog Karol Mets från mittplanen ut bollen till Eric Kahl på vänsterkanten och han förlängde bollen till Filip Rogić som var placerad i den vänstra delen av straffområdet. AIK:s nyförvärv sökte omgående lagkaptenen Henok Goitom framför mål, men Richard Magyar lyckades snubbelbryta så att bollen hamnade hos målvakten David Ousted. AIK-chansen var starten för en riktigt bra period för bortalaget. I den 16:e matchminuten lyfte lagkaptenen Jeppe Andersen in bortalagets andra hörnspark, denna från höger, framför AIK-målet och det bollen studsade lite fram och tillbaka innan Per Karlsson kunde rensa bort bollen till ett inkast. Två minuter senare slog Jeppe Andersen en frispark, från djupt ner på vänsterkanten efter att själv blivit nedgjord av Paulos Abraham, direkt mot mål, men vid den främre stolpen nickade Filip Rogić undan bollen.

I den 19:e matchminuten lyfte Jeppe Andersen in ytterligare en hörna från höger, denna mot den främre stolpen där Gustav Ludwigson nickskarvade vidare mot den bortre stolpen där Mads Fenger i fritt läge inte fick riktig träff och Nabil Bahoui kunde rensa bort bollen, men inte bättre än att Serge-Junior Martinsson Ngouali utanför straffområdet kunde avsluta långt utanför målramen. AIK hade stora problem att komma över halva planen i detta läge av matchen och Hammarby tryckte på rejält då man såg att hemmalaget hade problem. Bortalagets tryck höll i sig tills den 27:e matchminuten då Henok Goitom vann en frispark i mittcirkeln och AIK kunde lyfta upp laget. Frisparken slogs av Karol Mets till Mikael Lustig i höger innerposition och den rutinerade landslagsspelaren vann nickduellen med Mohanad Jeahze och nickade fram bollen till Henok Goitom till höger i straffområdet. Goitom , 36 år i övermorgon, höll undan från Richard Magyar innan han spelade upp bollen till Paulos Abraham i det övre högra hörnet av straffområdet. Abraham slog direkt in bollen mot Filip Rogić som i kamp med Kalle Björklund försökte nicka bollen, men nådde den inte. Istället for bollen fram till vänstra delen av målgården där Nabil Bahoui helt ensam tog emot bollen och enkelt placerade in den till höger om den utrusande målvakten. AIK var i ledning vilket måste ha känts som en kalldusch för bortalaget efter deras mycket starka 13-14 minuter ända upp till 1–0-målet. Målet var Nabil Bahouis första seden hemmamötet med FC Sheriff (1–0) den 15 augusti 2019.

Målet tog udden ur bortalagets framgångsrika spel och det var istället AIK som kunde börja kontrollera matchen. Knappt tio minuter efter 1–0 blev uppförbacken brant för Hammarby efter att Mikael Lustig, Filip Rogić och Paulos Abraham med gemensamma krafter vunnit tillbaka bollen snett framför AIK-bänken. Paulos Abraham satte fart mot straffområdet och gick fräckt emellan flera motståndare längs med straffområdeslinjen innan han passade Nabil Bahoui som i kamp med Kalle Björklund klackade tillbaka bollen till Abraham som fortsatt sin löpning in centralt i planen. Helt plötsligt befann sig AIK-spelaren i fritt läge centralt i straffområdet, ca 15 meter från mål och avslutet var kliniskt och satt lågt i det högra hörnet. Stort jubel nere vid den vänstra hörnflaggan följde. Efter en hörna för bortalaget i den 42:a matchminuten vände AIK spelet snabbt efter att Per Karlsson nickat undan bollen. Efter en fin aktion av Enoch Kofi Adu på egen planhalva befann sig AIK plötsligt i ett två-mot-ett-läge, men Adus passning mot Paulos Abraham till höger blev för snäv och Vladimir Rodić lyckades bryta, annars hade 2–0-skytten varit helt fri från halva plan. Sekunden efter att signalen för pausvila ljudit sköt Mohanad Jeahze från vänsterkanten ett skott rakt på Mikael Lustig. AIK-spelaren gick fram för att fråga vad som skedde samtidigt som Jeahze markerade med sidan av huvudet mot Lustig och träffade även honom på kinden. Domaren var snabbt framme för att lugna ner situationen och inga kort delades ut.

Hammarby försökte arbeta fram en reducering i inledningen av den andra halvleken och ett bra tillfälle dök upp i den 51:a matchminuten då en högerhörna från Abdul Khalili nådde pannan på Kalle Björklund framför mål. Nicken var bra, men för nära AIK-målvakten Budimir Janošević som kunde klistra bollen ovanför huvudet. I mitten av halvleken blev det mer och mer Hammarby och AIK sjönk djupare ner på egen planhalva. Bortalaget hade stora problem med att såga sig igenom AIK:s defensiv, men öste på med inlägg mot straffområdet där Karol Mets, Per Karlsson, Eric Kahl och Mikael Lustig med hjälp av övriga spelare vann allt i luften. Med en dryg kvart kvar av ordinarie tid slog Sebastian Larsson en vänsterhörna mot den bortre stolpen där Filip Rogić nickade in bollen centralt till Mikael Lustig som från straffpunkten försökte sig på en bicicleta som dock gick meter utanför den vänstra stolpen. Strax därefter drog Per Karlsson på sig ett gult kort efter att på mittplanen ha stoppat an spelvändning.

I den 77:e matchminuten ställde Sebastian Larsson upp för att slå en frispark från ca 30 meter, något till vänster på planen, efter att Henok Goitom fällts. Avslutet gick mot det vänstra krysset och bollen slog stenhårt i stolpen, studsade inåt planen till framrusande Mikael Lustig som drog till direkt och 3–0 var ett faktum. Stort jubel följde efter Lustigs första mål i AIK-tröjan och han sprang i triumf bort mot AIK-bänken och jublet visade hur viktigt detta helt matchavgörande mål var för Gnaget. Målet tog helt geisten ur Hammarby och de avslutande minuterna var mer eller mindre en väntan på slutsignalen. I den 82:a matchminuten vann Sebastian Larsson bollen på offensiv planhalva och spelade omgående fram den till inhopparen Robert Lundström utanför straffområdet. Lundström avslutade hårt och lågt och det blev problem för David Ousted som dock räddade och Filip Rogić försökte på volley nå returen, men bollen var lite för högt upp i luften. I den 92:a matchminuten var det dags för tävlingsdebut för Erik Ring då han ersatte Filip Rogić. Efter tre stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkte domaren Mohammed Al-Hakim av matchen och förkunnade att AIK besegrade Hammarby i bägge derbyna 2020. Det var den 14:e gången genom tiderna som AIK vann båda allsvenska derbyna mot Hammarby under samma säsong.