Ingen fortsättning för Jesper Nyholm

2019.11.08, kl 14:00
AIK Fotboll har meddelat Jesper Nyholm att klubben inte kommer att erbjuda någon avtalsförlängning efter att det nuvarande avtalet mellan parterna löper ut. 26-årige Nyholm debuterade för AIK under våren 2017 och det blev sammanlagt 34 tävlingsmatcher för honom i AIK-tröjan.

– Jespers historia är en av de tråkigaste som finns att berätta om en spelare i AIK och vi lider fortfarande oerhört mycket med honom. I detta fall löper hans avtal ut och då väljer vi att inte erbjuda något nytt. Vi har erbjudit honom tillgång till vår verksamhet med syfte att han ska få det bästa möjliga stödet och rehab i strävan att nå sin dröm om att åter kunna spela fotboll obehindrat. Vi tackar Jesper för det han gjort för AIK och önskar honom all lycka framöver, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Jag vill tacka för den här tiden som jag haft i AIK. Ett första år som allsvensk spelare med allt vad det innebar. Ett mindre lyckat år för mig 2018, men ett enormt stort år för klubben som SM-mästare samt ett tredje år för att reparera skadan som skedde på sjukhuset. De senaste åren har varit den mest lärorika perioden i mitt liv med både mot- och medgångar som jag aldrig kommer att glömma. Jag vill tacka alla lagkamrater som jag fått spela med, samtliga ledare och personal i klubben. Avslutningsvis vill jag tacka supportar från både AIK och från andra klubbar som helhjärtat stöttat under en för mig svår tid, säger Jesper Nyholm.

Jesper Nyholm, född den 10 september 1993 på Akademiska sjukhuset i Uppsala, inledde sitt fotbollsspelande i moderklubben Funbo IF från hemstaden. Seniorkarriären startade i Uppsala-klubben IK Sirius FK där det blev fem tävlingsmatcher för honom under två säsonger. Debuten skedde i den 23:e omgången av Division 1 Norra, borta mot FC Väsby United (1–0) inför 534 åskådare på Vilundavallen den 3 oktober 2011 då han i tröja nummer 4 inledde på bänken innan han ersatte Ante Björkebaum i den 87:e minuten.

Inför säsongen 2013 lämnade han IK Sirius FK för Gamla Upsala SK och det blev två säsonger med dem i Division 2 Norra Svealand. Debuten skedde i seriepremiären hemma på Gamlis IP i Uppsala mot Västerås IK (4–1) den 13 april 2013 då han spelade hela matchen i tröja nummer 5. Det blev under den första säsongen i Gamla Upsala SK spel i 16 matcher, samtliga från start, då man slutade på åttonde plats i tabellen.

Under den andra säsongen i Gusk spelade Jesper Nyholm 19 matcher i Division 2 Norra Svealand, varav 18 från start, då man slutade på andra plats i tabellen, nio poäng efter seriesegrarna Akropolis IF. Han svarade under året även för sitt enda mål för Uppsala-klubben då man i den 13:e omgången tog emot BKV Norrtälje (2–2) inför 80 åskådare på Gamlis IP den 19 juni 2014. Jesper fastställde då slutresultatet i den 90:e spelminuten.

Dalkurd FF gjorde klart med Jesper Nyholm inför säsongen 2015 och det blev 25 matcher för honom i Division 1 Norra, varav 24 från start, när man vann serien överlägset, 13 poäng före tvåan Akropolis IF och därmed avancerade till Superettan. Tävlingsdebuten för honom skedde den 22 februari 2015 då Dalkurd FF i Svenska cupens gruppspel tog emot Gefle IF FF (1–2) inför 256 åskådare på Domnarvsvallen i Borlänge. Jesper spelade hela matchen i tröja nummer 4. Inför seriestarten i Superettan bytte han till tröjnummer 3. Det första målet för honom kom hemma mot Västerås SK FK (4–0) inför 280 åskådare på Domnarvsvallen då han fastställde slutresultatet i den 63:e minuten.

Under sin andra säsong i Dalkurd FF blev det 29 matcher från start i Superettan då man som nykomling slutade på fjärde plats i tabellen, en poäng efter Halmstads BK som tog kvalplatsen till Allsvenskan, och han svarade för ett mål. AIK Fotboll kom den 12 september 2016 överens med Jesper Nyholm om en övergång inför 2017 och avtalet mellan parterna var skrivet över tre säsonger.

Tävlingsdebuten för AIK skedde den 12 mars 2017, borta mot BK Häcken (0–3) i Svenska cupens kvartsfinal inför 1 764 åskådare på Bravida Arena på Hisingen. Jesper spelade hela matchen i tröja nummer 5 och ådrog sig ett gult kort i den 73:e matchminuten. Den allsvenska debuten skedde i den andra omgången, borta mot IF Elfsborg (2–1) inför 9 335 åskådare på Borås Arena den 10 april 2017 då han spelade hela matchen. I den 47:e minuten bröt Jesper Nyholm ett uppspel och passade Henok Goitom till vänster utanför offensivt straffområde. Goitom höll i bollen perfekt och petade fram den till framrusande Nyholm som fick den i straffområdet och fullkomligt dunkade in den i det bortre, högra hörnet vilket innebar 2–1 till AIK. Segern var AIK:s första allsvenska seger i Borås sedan den 11 augusti 2002 då AIK vann med 1–0 efter att Krister Nordin svarat för segermålet. Det blev under debutsäsongen i AIK spel i 30 tävlingsmatcher, varav 29 från start, och han svarade för ett mål och en målgivande passning.

Jesper Nyholm inledde 2018 med att starta i AIK:s fyra första matcher i Svenska cupen. I kvartsfinalen hemma mot Örebro SK (2–0) inför 7 679 åskådare på Friends Arena i Solna den 13 mars 2018 råkade han ut för ett allvarligt benbrott på underbenet efter en tuff stämpling som renderade ett rött kort. Jesper Nyholm lämnade några minuter senare planen på bår. Han opererades en första gång den 15 mars 2018 och under det efterföljande vårdarbetet drabbades Jesper av en kraftig infektion i det opererade underbenet och en lång rehabilitering väntade. När AIK i den 30:e och avslutande omgången av Allsvenskan säkrade sitt tolfte SM-guld genom tiderna efter att ha besegrat Kalmar FF med 1–0 på Guldfågeln Arena i Kalmar den 11 november 2018 var Jesper Nyholm i publiken med sina lagkamrater som inte spelade matchen.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll