AIK avgjorde i andra halvlek

2019.07.27, kl 22:45
Efter en mållös första halvlek mellan AIK och IK Sirius FK inför 6 132 åskådare på Studenternas IP i Uppsala svarade AIK för en stark andra del av matchen. Chinedu Obasi gav AIK ledningen med en kraftfull nick i den 54:e minuten och elva minuter senare ökade inhopparen Henok Goitom på till 2–0 vilket också blev slutresultatet. AIK klev i och med de tre poängen upp överst i en haltande tabell.

AIK:s första match på konstgräs på halvt nybyggda Studenternas IP stod på programmet och chefstränare Rikard Norling valde att göra sex ändringar i startelvan gentemot den elva som ställde upp mot NK Maribor i onsdagens cupspel, däribland debuterande Felix Michel som gjort en träning med sina nya lagkamrater. Uppsala bjöd på varmt högsommarväder och det beslutades innan matchen att det därför skulle vara en kortare vattenpaus i de båda halvlekarna. Matchen inleddes fartfyllt från båda sidorna dock utan att några målchanser skapades. I den nionde minuten fick Elias Andersson bollen på mittplan, avancerade framåt och sköt ett skott högt över AIK-målet.

Efter 17 minuters spel var det nära hemmaledning. Karol Mets blev av med bollen på mittplan och IK Sirius FK spelade ut bollen på vänsterkanten där den till slut hamnade hos Sam Lundholm som passade Henry Offia, fick tillbaka bollen i den vänstra delen av straffområdet och slog in en passning mot frie Philip Haglund framför mål, men hemmaspelaren lyckades med konststycket att missa bollen framför det öppna målet och matchen var ännu mållös.

Henry Offia var planens piggaste spelare under den första halvleken och han bjöd Per Karlsson och Karol Mets på stort besvär. I den 28:e minuten tog sig den kvicke forwarden fram till strafflinjen och avlutade hårt, men utanför det närmaste, högra krysset och direkt därefter signalerade domaren Patrik Eriksson för den första vattenpausen. I den 34:e minuten lyfte Rasmus Lindkvist in ett inlägg från vänsterkanten som touchade huvudet på Kolbeinn Sigþórsson och gick vidare mot huvudet på Chinedu Obasi vars lobbnick gick över ribban. Två minuter senare tog matchen äntligen fart efter att domaren tillåtit en hel del hårda dueller på mittplan.

I den 38:e minuten lyfte Panajotis Dimitriadis från mittplan in en boll i straffområdet som nådde huvudet på Kolbeinn Sigþórsson, men den nätta nicktouchen var inte nog och bollen seglade utanför den vänstra stolpen. Med fem minuter kvar oroade Henry Offia återigen AIK-försvaret och fick fram bollen till Philip Haglund till höger i straffområdet, men hemmaspelaren gick in för hårt i ryggen på Karol Mets och domaren signalerade för AIK-frispark. Philip Haglund fortsatte dock mot målet och sparkade till Oscar Linnér på högerbenet vilket ledde till en mindre skärmytsling mellan de båda och domaren fick lugna ner situationen. När de väl klappade om varandra avslutade Oscar Linnér med att trycka bort motståndaren från området innan han tog hand om frisparken. 0–0 i paus i vad som på sin höjd var en medioker halvlek.

Den andra halvleken höll ett mycket högre tempo redan från start och det var nära att matchens första mål kom i den första minuten. Kebba Ceesay slog en bakåtpassning till målvakten Lukas Jonsson som oattackerad slog en passning rakt på Kolbeinn Sigþórsson som avancerade och försökte sätta bollen mellan benen på Lukas Jonsson, men han lyckades rädda bollen till en hörna efter vad som var en jättechans för AIK. Högerhörnan slogs av Rasmus Lindkvist mot den bortre stolpen där Karol Mets avslutade direkt, men på mållinjen stod lagkaptenen Niklas Busch Thor och räddade. Returen hamnade tills slut återigen hos Mets vars avslut täcktes.

I den 51:a minuten kom AIK i ett snabbt anfall via Panajotis Dimitriadis som klev upp i planen på vänstersida och spelade in centralt till Felix Michel som förlängde ut bollen till framrusande Robert Lundström på högerkanten. Lundström tog emot bollen och avslutade lågt mot den närmaste, högra stolpen där Lukas Jonsson fångade in den i famnen. I den 54:e minuten lyftes bollen in i straffområdet från AIK:s vänstersida mot Kolbeinn Sigþórsson som tog emot den samtidigt som han fick motståndarens tänder i huvudet. Islänningen lyckades dock behålla bollen till vänster i straffområdet innan han spelade tillbaka till Bilal Hussein som tog emot och slog ett fint inlägg mot den vänstra stolpen. Chinedu Obasi kom före sin bevakare och satte fram pannan och några tiondelar senare satt bollen i det vänstra krysset. Nicken for som en raket in i mål och hemmamålvakten hann inte reagera trots att han var på rätt plats. Stort jubel över 1–0-målet bland den massiva AIK-klacken bakom målet.

I den 58:e minuten kom AIK återigen i ett snabbt anfall, denna gång genom vindsnabbe Robert Lundström på högerkanten och hans inspel längs marken nådde sånär Chinedu Obasi framför mål, men målvakten fångade in bollen framför fötterna på forwarden. I den 65:e minuten slog Bilal Hussein en vänsterhörna som nickade bort av Philip Haglund vid den främre stolpen. Bollen hamnade hos Robert Lundström utanför straffområdet och det såg ut som om han skulle skjuta, men istället valde han att chippa in bollen centralt till Henok Goitom som med huvudet nickade in bollen över målvakten. 2–0 och ett oerhört viktigt mål för det vitklädda bortalaget.

Strax efter målet tilldömdes hemmalaget en frispark på mittplanens högersida. Elias Andersson slog in den perfekt och den nådde fram till Philip Haglund som från nära håll fick på en kraftfull nick mot högersidan av AIK-målet, men Oscar Linnér svarade för en fantastisk räddning, en av årets bästa i Allsvenskan, och lyckades med vänsterhanden styra bollen utanför sin vänstra stolpe. Den efterföljande högerhörnan nådde huvudet på Kebba Ceesay framför mål, men Oscar Linnér kunde enkelt fånga in avslutet innan det strax därefter var dags för ytterligare en vattenpaus.

AIK kontrollerade slutet av matchen, men i den 87:e minuten fick Kebba Ceesay iväg ett lurigt distansskott som Oscar Linnér precis lyckades förhindra från att gå in under honom. Matchens sista målchans blev AIK:s då Rasmus Lindkvist i den 92:a minuten bröt fram i fritt läge på vänsterkanten och serverade bollen till Henok Goitom till höger i straffområdet, men han kom lite fel till bollen och avslutet gick några meter utanför. Efter sex stopptidsminuter blåste den för dagen bra domaren av matchen och AIK gick upp i serieledning i en haltande tabell.