AIK avslutade med seger

2019.11.02, kl 16:01
AIK avslutade den allsvenska säsongen med tre poäng efter att man besegrade GIF Sundsvall med 2–1 (0–0) inför 14 355 åskådare på Friends Arena i Solna. AIK:s mål gjordes av Kolbeinn Sigþórsson samt Henok Goitom och resultatet innebar att AIK slutar på fjärde plats i den allsvenska tabellen.

Förutsättningarna inför matchen var ganska avslagna för AIK:s del: en poäng skulle garantera en fjärdeplats, för att kunna klättra ytterligare någon position krävdes att toppkonkurrenterna förlorade, och därtill skulle Gnaget knapra in ett stort, stort försprång i målskillnad. Gästande Gif Sundsvall hade å sin sida också tämligen enkla förutsättningar, man var tvungna att vinna för att ha en chans till ett nytt allsvenskt kontrakt.

Den första halvleken blev ändå en ganska avslagen och händelsefattig tillställning, och den styrdes mycket av AIK i form av bollinnehav, men initiativen offensivt var på sin höjd sporadiska. Det mest spännande som hände inledningsvis var en svår bakåtpassning från Per Karlsson som Budimir Janošević i AIK-målet fick göra en lite svårare nedtagning än önskat på. AIK lyckades skapa som mest oro i bortalaget när man fick till de raka, längre uppspelen längs backen mot sina forwards Kolbeinn Sigþórsson och Henok Goitom, men det var inte särskilt ofta som man hittade fram med de uppspelen. Gästerna var farligast när man fick yttrarna Oliver Berg och Johan Blomberg rättvända med boll, men inte heller det förmådde man åstadkomma ofta nog.

Exempel på ovanstående kom dock en gång i vardera riktning med ungefär halva halvleken spelad, först AIK efter att Henok Goitom skarvat just ett långt, lågt uppspel i djupet på Tarik Elyounoussi, som satte in ett lågt inspel i Giffarnas straffområde, där Sigþórsson sånär, men inte riktigt, nådde fram att stöta bollen mot mål. Några minuter senare var det Sundsvalls tur när förre AIK-spelaren Johan Blomberg kom rättvänd mot AIK:s straffområde och testade lyckan från distans, en fin träff rammade Budimir Janoševićs högra stolpe, innan den kunde rensas undan av AIK-försvarare. I slutet av halvleken noterades ytterligare en chans för gästerna när Oliver Berg avslutade direkt på ett lågt inspel från höger, men avslutet gick tätt utanför mål den gången.

Den andra halvleken blev en aningen bättre fotbollstillställning än den första: Sundsvall var lite offensivare i utgångspositionerna, lite mer desperata. AIK hittade sin raka, snabbare anfall lite oftare, långbollarna mot en felvänd, välbevakad Kolbeinn Sigþórsson lite färre. AIK skapade också halvlekens första chans tidigt när Sebastian Larssons inlägg från höger möttes fint av Henok Goitom i boxen, men nicken en bit över den gången. En dryg kvart in i halvleken en liknande situation åt andra hållet; hårt pressat inlägg, nick av Tobias Eriksson, tätt över.

Men målen skulle komma under slutskedet av matchen. Lite drygt tjugo minuter kvar när Sebastian Larsson fick boll på nytt på högerkanten, snabbt inspel till Henok Goitom som vände runt och kom loss från sin bevakare, släppte i sidled till Sigþórsson som behärskat placerade in 1–0 bakom David Mitov Nilsson. Kort därefter kunde, och kanske borde, Tarik Elyounoussi ha punkterat matchen när han frispelades efter en lång, lång boll av Janošević i målet, men Elyounoussis avslut blev svagt och gick en bit över mål. Istället skulle gästerna kvittera med knappa kvarten kvar, Peter Wilson bröstade ner ett inlägg, och Johan Blomberg klippte till direkt, avslutet satt otagbart intill Janošević vänstra stolpe, 1–1 och nytt hopp för gästerna.

Därefter var det till stor del gästernas desperata jakt som skulle prägla slutskedet av matchen, och Johan Blomberg fick ett gyllene läge att bli stor hjälte för norrlänningarna. Lite drygt fem minuter kvar när han tog emot boll i farten på väg in i offensivt straffområde, fick avsluta från utmärkt läge inne i boxen helt ostörd, men träffen blev inte lika bra denna gång utan bollen gick ett par meter över mål. På stopptid blev istället ödet om Superettan nästa säsong spikat för Gif Sundsvall. Anton Salétros tog en lång löpning med boll på vänsterkanten, bollen gick förbi inbytte Nabil Bahoui i straffområdet som fångade upp, släppte tillbaka till Sebastian Larsson som sköt direkt med en klart skev träff, som dock blev så pass lyckosam att Henok Goitom stötte fram vid den bortre stolpen och petade in 2–1, hans elfte mål i årets allsvenska, vilket sedermera innebar Gnagets 19:e seger för säsongen. I slutminuten hade även inbytte Bilal Hussein ett jätteläge att utöka ledningen, men David Mitov Nilsson stod för en jätteräddning den gången och höll nere siffrorna.

AIK rundade av den allsvenska säsongen på ett väl genomfört sätt, som så många gånger tidigare en stabil insats utan att det riktigt sprakar om spelet. Till slut avrundas alltså säsongen med starka 62 inspelade poäng, men förhoppningarna var givetvis högre än en slutlig fjärdeplats.

Text: Jonathan Storm