AIK enkelt vidare i Svenska cupen

2019.08.14, kl 22:55
AIK:s damlag besegrade Södersnäckornas BK med 7–0 inför 115 åskådare på Skytteholms IP i Svenska cupens andra omgång. AIK hade avgjort matchen redan efter 22 minuters spel då ställningen var 4–0 efter två mål vardera av Therese Simonsson och Emma Engström.

AIK var givetvis storfavoriter mot Södersnäckornas BK som inför matchen låg på sjätte plats i Division 1 Södra Svealand. AIK kopplade som väntat greppet direkt och när matchklockan passerade sju spelade minuter tog sig Emma Engström fram längs högerkanten och slog ett inlägg som nådde ensamma Therese Simonsson framför mål. Nicken var distinkt och passerade Sofia Stålne i målet, 1–0 till AIK. Två minuter senare tog sig Therese Simonsson in i straffområdet på vänstersidan och försökte centrera bollen till Emma Engström och bjuda igen för 1–0-målet, men passningen blev aningen för brant och rann ut över kortlinjen.

I den tolfte minuten slog Kajsa Kjellander ett inlägg från vänsterkanten som backlinjen fick problem med och helt plötsligt var Therese Simonsson fri och gjorde inget misstag, utan placerade in bollen lågt i det vänstra hörnet till 2–0. Drygt fyra minuter senare fick Therese Simonsson bollen till vänster i straffområdet och slog in den till Emma Engström som med ett volleyavslut skickade in 3–0 i bortamålet. Direkt efter avspark kom Emma Engström fri till höger i straffområdet och hade med sig Therese Simonsson framför mål, men valde att avsluta själv med ett skott som målvakten räddade. Det var verkligen spel mot ett mål under de första 20 minuterna.

I den 22:a minuten slog Madeleine Tegström en långboll från egen planhalva som friställde Emma Engström som tog en 30-meterslöpning och enkelt rullade in 4–0 och matchen kändes helt över. Evelina Finndell var i den 25:e minuten nära att öka på ledningen med ett skott från utanför straffområdet, men bollen gick klockrent i den högra stolpen. I den 30:e minuten brände det till igen i Södersnäckornas straffområde efter att Emma Engström spelat in bollen från högerkanten till Elsa Törnblom vars avslut räddades med foten av målvakten och returen gick till Johanna Lindell, men återigen räddade Sofia Stålne. Gästerna hade inte haft något offensivt alls, men i den 40:e minuten fick Pernilla Jansson bollen på vänsterkanten och avslutade från långt håll, men bollen gick över ribban.

I den 44:e minuten fick Wilma Ljung Klingwall iväg ett pressat distansskott som Sofia Stålne lämnade retur på och Therese Simonsson fick tag i bollen, men sköt i den vänstra stolpen. 4–0 till AIK i paus och “bortalaget” hade varit helt överlägsna. AIK satte i paus in Sophia Redenstrand istället för Eva Nyström och i den 49:e minuten var inhopparen nära att stå för en målgivande passning från vänsterkanten, men Emma Engströms nick gick över målet. Minuten därefter var det Wilma Ljung Klingwalls tur att leverera bollen från vänsterkanten och återigen träffades huvudet på Emma Engström som denna gång nickskarvade till Elsa Törnblom vars avslut gick över ribban.

Madeleine Tegström bjöd i den 59:e minuten på ett slalomnummer i världsklass och tog sig in i straffområdet där hon passade till Therese Simonsson vars avslut gick precis över ribban. Minuten därefter kom hemmalagets Hanna Lundqvist helt fri med Isabelle Granlund, men Evelina Finndell svarade tillsammans med AIK-målvakten för ett fantastiskt försvarsspel och Södersnäckornas BK kom inte ens till avslut trots friläge. AIK hade i den andra halvlekens mitt mängder med lägen att öka på ledningen, men Sofia Stålne var utan tvekan Södersnäckornas klart bästa spelare och höll siffrorna nere.

5–0 till AIK skulle dock komma i den 78:e minuten då Sophia Redenstrand satte en frispark från ca 20 meter i det vänstra krysset och det krävdes en bra placering av bollen för att överlista Sofia Stålne som var där med handen. Två minuter därefter fick Therese Simonsson bollen i straffområdet och lyckades liggande peta den vidare till Wilma Ljung Klingwall som sköt in bollen till vänster om målvakten och 6–0 var hastigt och lustigt ett faktum. Södersnäckornas bästa målchans kom i den 84:e minuten då Hanna Lundqvist frispelades och lobbade bollen över Isabelle Granlund, men också dryga metern utanför den högra stolpen. På stopptid kunde inhopparen Ebba Norén fastställa slutresultatet då hon, efter att ha fått bollen centralt av Madeleine Tegström, sköt in bollen i det högra hörnet. 7–0 till AIK som fick en enkel resa fram till den tredje omgången av Svenska cupen.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll