AIK föll efter förlängning

2022.03.14, kl 23:39
AIK förlorade kvartsfinalen mot Malmö FF med 2–3 inför 3 290 åskådare på Malmö IP efter att glödhete Nabil Bahoui svarat för två mål i den andra halvleken. Publiken bjöds på en dramatisk match där AIK föll efter att domaren tilldömt hemmalaget en straffspark i förlängningen strax efter att AIK trott sig ha fått en straffspark efter Amar Abdirahman Ahmeds friläge.

Solna, Skåne, Solna, Skåne är AIK:s logistiska spelschema hittills denna tävlingssäsong. AIK var på väg mot full pott i gruppspelet av Svenska cupen 2021/2022 och även med en nolla i kolumnen för insläppta mål, men under den avslutande kvarten kom ett rött kort till mittbacken Mikael Lustig och ett kvitteringsmål som ändrade förutsättningarna för Gnaget. Istället för en hemmamatch på Friends Arena i kvartsfinalen så blev det istället ett bortamöte med Malmö FF. Legendariska Malmö IP var spelplatsen vilket är en arena som AIK inför kvällens möte endast besökt en gång under de senaste 50 åren och det skedde den 1 maj 2008 då Gnaget i Svenska cupen besegrade IFK Malmö med 2–0 efter mål av Khari Stephenson och Lucas Valdemarín. AIK spelade många matcher mot Malmö FF och IFK Malmö på Malmö IP fram till VM i Sverige 1958 då Malmö Stadion byggdes, men kvällens match var den första för Gnaget på arenan sedan konstgräs lades in. AIK kom till spel utan bland andra avstängde Mikael Lustig, som även missade det allsvenska bortamötet med MFF i höstas av samma anledning, och skadade Alexander Milošević, vilket ledde till följande uttagna startelva av chefstränaren Bartosz Grzelak; Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Sotirios Papagiannopoulos, Per Karlsson, Erick Otieno, Yasin Ayari, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Zachary Elbouzedi, Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli. På bänken satt Axel Björnström, Amar Abdirahman Ahmed, Budimir Janošević (mv), Jesper Ceesay, Henry Atola, Erik Ring och Ahmad Faqa. Malmö bjöd på vårväder med strålande sol under eftermiddagen och det var 5° i luften då domaren Adam Ladebäck blåste igång cupmatchen och Nicolas Stefanelli satte bollen i spel.

AIK inledde optimistiskt och i den fjärde matchminuten brände det till efter att Sebastian Larsson hittat Nabil Bahoui centralt utanför straffområdet och hans korta direktpassning fann Nicolás Stefanelli med yta till höger i straffområdet, men argentinarens kvicka avslut täcktes av en kastande försvarare. Hemmalagets första riktiga anfall kom knappt två minuter senare när man lyfte in en boll från vänsterkanten som nickades bort framför mål av Per Karlsson. Matchens första hörna kom i den åttonde minuten och blev AIK:s. Sebastian Larsson slog vänsterhörnan lång, men bollen gick efter AIK-touch ut till inspark. I den elfte matchminuten tog sig Malik Abubakari in centralt i AIK:s straffområde efter en passning från Jo Inge Berget på högerkanten, men hanns upp av Sotirios Papagiannopoulos och i duellen föll forwarden mycket lätt vilket fick hemmapubliken att skrika på en straffspark, men domaren föll inte för trycket den gången. Tre minuter senare slog Erick Otieno ett inlägg från vänsterkanten som nådde Nabil Bahoui vid straffpunkten, men då han vände om så fick han för mycket träff på bollen och den rann ut till en inspark.

I den 21:a matchminuten slog Malik Abubakari fram en passning som nådde lagkamraten Sebastian Nanasi i ett fint läge i straffområdet och han avslutade omgående med högerfoten, men AIK:s lagkapten Sebastian Larsson svarade för en fantastisk brytning i målgården då han täckte avslutet till en resultatlös högerhörna. Känslan i mitten av halvleken var att Malmö FF började ta över kommandot något. MFF-spelare föll enkelt vid ett par tillfällen i offensivt straffområde vilket orsakade stor ilska bland AIK-spelarna, och den oroande känslan i magtrakten var att domaren till slut skulle blåsa. AIK stoppade blödningen efter några minuter och stabiliserade spelet. Efter en knapp halvtimmes spel tilldömdes AIK en frispark på vänsterkanten efter att Erick Otieno fällts, men Sebastian Larssons serve seglade till publikens glädje utanför den bortre, högra stolpen. Malmö FF kom tillbaka i matchen och tryckte ner AIK vid offensivt straffområde där man sökte inspel till forwards.

I den 35:e matchminuten avancerade Sebastian Nanasi med bollen längs vänsterkanten och klev in centralt där han avslutade bra strax utanför den bortre, högra stolpen. Minuten därefter fångade Nabil Bahoui upp bollen på offensiv planhalva efter en bjudning från hemmalaget, avancerade framåt och avslutade ett skott åt vänster som Johan Dahlin räddade. Zack Elbouzedi fångade upp returen till vänster i straffområdet och centrerade bollen, men passningen bröts. Hemmalaget vände på spelet och Sebastian Nanasi fick ett bra skottläge, men Kristoffer Nordfeldt gjorde en bra räddning på markskottet och Erick Otieno rensade bort returen. I slutminuterna av halvleken drog Zack Elbouzedi på sig ett gult kort efter en duell på mittplanen. I slutsekunderna tilldömdes Malmö FF en frispark som man lyfte in i straffområdet och man fick även slå den efterföljande högerhörnan innan domaren signalerade för pausvila. Malmö FF kopplade greppet direkt i den andra halvleken och förde spelet, men i den 51:a matchminuten tog sig AIK fram längs högerkanten genom mycket pigge Joe Mendes vars inlägg nådde Zack Elbouzedi i den bortre delen av straffområdet. Via Bilal Hussein hamnade bollen hos Nabil Bahoui som från en central position vid strafflinjen tryckte in bollen i det högra hörnet och det var 1–0 till bortalaget.

Ledningen skulle dock inte stå sig längre än ca fem och en halv minut. När matchklockan passerade 56 spelade minuter lyfte Erdal Rakip in en hörna från höger mot den bortre stolpen. Bollen nådde lagkaptenen Lasse Nielsen som nickade in den framför mål och förlängdes av Malik Abubakari mot den högra stolpen där Sebastian Nanasi dök upp som gubben i lådan och på volley tryckte in bollen i mål och det var kvitterat till 1–1. Målet följdes av ett längre spelavbrott på nästan två och en halv minut då rök efter pyroteknik svepte in över planen. I den 62:a matchminuten fick Nicolás Stefanelli bollen på högersidan av straffområdet och avslutade direkt en dryg halvmeter utanför det högra krysset. Det var en härligt intensiv fotbollsmatch och lite känsla av engelsk Championship med den lilla, tighta arenan i mörkret. Svensk fotboll när den är som bäst mellan två tungviktare som kommer dansa sammanlagt tre gånger under våren.

AIK:s första byte kom i den 71:a matchminuten då Amar Abdirahman Ahmed ersatte Yasin Ayari och han klev in på vänsterkanten samtidigt som Zack Elbouzedi bytte till den högra sidan. Sekunder senare lyfte Erdal Rakip in en frispark från högerkanten, djupt ner vid kortlinjen och bollen nådde huvudet på Jo Inge Berget och nicken räddades av Kristoffer Nordfeldt. Det blev dock retur och AIK-målvakten attackerades av Niklas Moisander som satte dobbarna i låret på honom samtidigt som bollen studsade upp på MFF-spelaren och in i mål. Kristoffer Nordfeldt vred sig i smärta av stämplingen, men domaren godkände ändå målet och det var 2–1 till Malmö FF. Det tog nästan två minuter innan spelet blåstes igång igen efter målet.

AIK replikerade dock snabbt inför en chockad hemmapublik. Amar Abdirahman Ahmed svarade för en mycket stark aktion på vänsterkanten då han tog sig fram och in i straffområdet. Bollen nådde fram till Nabil Bahoui som på volley elegant vinklade in den i höger hörn och det var 2–2 i denna ursinniga kraftmätning. Ännu ett mål av den formstarke forwarden. Lite mer än 90 sekunder senare var spelet igång igen. Malmö FF hade det mesta bollinnehavet under slutetappen ordinarie tid och man skapade många fasta situationer i form av hörnor och inkast efter att AIK tvingats rensa bort inspelen från hemmalaget. AIK orkade inte riktigt hålla upp bollen under slutminuterna och det kändes som en lång avslutning på matchen. Den annonserade stopptiden var fem minuter och det sista som skedde var att MFF slog en högerhörna som nickades efter marken och Kristoffer Nordfeldt fångade in bollen i famnen. AIK:s första förlängning sedan hemmamötet med Athletic FC Eskilstuna (5–6 efter straffar) den 17 mars 2019 var ett faktum. Inför förlängningen byttes Nicolás Stefanelli ut till förmån för debutanten Axel Björnström. Två minuter in i förlängningen visade Amar Abdirahman Ahmed upp sitt fantastiska driv och inledde en kontring från egen planhalva. Han spelade ut bollen till Nabil Bahoui vars avslut från högersidan av straffområdet täcktes ut till en resultatlös högerhörna. Sex minuter senare fick Amar Abdirahman Ahmed syna det gula kortet efter en duell på egen planhalva.

I den 99:e matchminuten slog hemmalaget ett inlägg från vänsterkanten som nickades bort av Axel Björnström i den bortre delen av straffområdet. Bollen hamnade perfekt för Sergio Peña som  drog till direkt och bollen flög mot det vänstra krysset, men Per Karlsson svarade för en magisk täckning då han med huvudet styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. En minut senare inträffade ytterligare en omdiskuterad situation. Amar Abdirahman Ahmed kom fri från halva planen och satte från vänstersidan fart mot offensivt straffområde. Han jagades av Sergio Peña som nådde upp AIK-spelaren i straffområdet och när Amar skulle avsluta föll hemmaspelaren över högerbenet på AIK:aren och hindrade avslutet. Det såg även ut som om Sergio Peña föll med armarna över bollen. Domaren var bra med i situationen, men istället för en straffspark till AIK slog han omgående ut med armarna fyra gånger i rad. När matchklockan passerat 102 minuter slog Malmö FF en högerhörna och i andraläget petade lagkaptenen Lasse Nielsen i en rörig situation till bollen som for upp i bröstet på Nabil Bahoui och upp på hans arm.

Domaren reagerade omedelbart och blåste för en straffspark till hemmalaget. En så kallad soft penalty mindre än tre minuter efter att Amar Abdirahman Ahmed i friläge hindrats att avsluta. AIK-protester följde och Nabil Bahoui fick syna det gula kortet då han skulle förklara att bollen först tog i bröstet på honom. Straffspark var dock utdömd och stod kvar. Veljko Birmančević klev fram och satte bollen efter marken i det högra hörnet innan han slet av sig matchtröjan och kastade sig in i publikhavet bakom AIK-målet vilket renderade ett gult kort, hemmalagets enda denna kväll. 3–2 till Malmö FF och det skulle dröja över tre minuter innan spelet sattes igång igen. Innan spelet blåstes av för paus slog Erick Otieno ett inlägg från vänsterkanten som nådde huvudet på Sebastian Larsson i straffområdet och hans nick gick i en båge mot den bortre, högra gaveln, men Johan Dahlin lyckades fånga in bollen.

Inför den andra förlängningskvarten genomförde AIK tre spelarbyten. Bilal Hussein, Nabil Bahoui och Joe Mendes lämnade planen och Jesper Ceesay, Henry Atola och Erik Ring kom in. Den avslutande kvarten blev spelmässigt ryckig, helt utan flyt i spelet vilket aldrig gynnar det jagande laget. Med knappt fem minuter kvar fick mittbacken Sotirios Papagiannopoulos order av Bartosz Grzelak att stanna kvar uppe i anfallet, men matchens sista målchans blev hemmalagets då Veljko Birmančević från distans sköt i högerstolpen i den 119:e matchminuten. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av matchen och AIK var därmed utslagna ur Svenska cupen 2021/2022.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll