AIK föll inför rekordpublik

2021.10.10, kl 19:24
AIK förlorade derbyt mot Hammarby med 1–4 (0–1) inför hela 18 537 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm. Honoka Hayashi reducerade till 1–2 i den andra halvleken och AIK hade därefter lägen fram till 2–2, men efter 1–3 drogs rullgardinen ned för bortalaget. Det tidigare publikrekordet i Damallsvenskan dubblerades nästan denna söndag.

Den 61:a tävlingsmatchen mellan AIK och Hammarby, varav det 20:e i Damallsvenskan, stod på agendan denna söndagseftermiddag då svensk fotboll noterade en historisk milstolpe. 18 537 åskådare var på plats på Tele2 Arena i Stockholm och så många hade aldrig tidigare sett en match i Damallsvenskan. Det nu passerade publikrekordet var på 9 413 åskådare och sattes för 13 år sedan på Folkungavallen i Linköping då Linköpings FC tog emot Umeå IK i ett toppmöte, men idag fullständigt pulvriserades det rekordet och nu är det Hammarby – AIK från den 10 oktober 2021 som tills vidare tar över platsen i historieböckerna. Men publikrekordet kan nog utmanas på allvar redan nästa år, då det känns som om Stockholm är på god väg att bli huvudstad även för Damallsvenskan med kanske minst tre lag i högsta serien även 2022.

Det var molnigt, en kraftigare sydlig byvind och 12° då lagen tågade in till inmarschlåten ’Just idag är jag stark’ inför storpubliken. AIK kom till spel på Tele2 Arena med en internationell och rutinerad startelva (4-1:4-1) bestående av Milla-Maj Majasaari i mål, en backlinje med lagkaptenen Hallbera Gísladóttir, Hannah Davison, Konya Plummer och Linda Hallin, ett mittfält med Jenny Danielsson, Emma Santamäki, Honoka Hayashi, Ebba Jahnfors och Caroline Murray. Längst fram spelade den finska forwarden Kaisa Collin, som var tillbaka i spel efter skadan i sin AIK-premiär hemma mot Kristianstads DFF (1–1) den 14 augusti 2021, då hon såg oerhört intressant ut under sin korta speltid. På Gnagets bänk var de offensiva alternativen främst Rosa Kafaji och Matilda Nildén. Hammarby kom till spel med sina tre offensiva pjäser i startelvan (3-4-3) i form av Madelen Janogy (8 mål), Emilia Larsson (7) och Emma Jansson (6) som alla är bland seriens tio bästa målskyttar denna säsong.

AIK-bekantingarna Eva Nyström och Hanna Lundkvist inledde också derbyt för hemmalaget och i mål stod den finska landslagsmålvakten Anna Tamminen. I potten låg förutom de tre poängen även en vinst i Stockholmstabellen, något AIK inte lyckats med sedan 2008 då nuvarande managern Anne Mäkinen ledde laget med lagkaptensbindeln runt vänsterarmen. Berglind Björg Thorvaldsdóttir satte bollen i rullning efter signalen från Rävlanda-domaren Sara Persson, som första gången dömde AIK för hela 18 år sedan, och det intressanta derbyt mellan femman och elvan i tabellen var igång. Hammarby tog tag i spelet, men AIK lyfte upp och jämnade ut spelet efter fem minuter. I den tionde matchminuten kom matchens första hörna och den blev gästernas. Hallbera Gísladóttir gick ut för att slå högerhörnan och hon visslades ut av den stora hemmakocken. Hörnan blev lång och fångades upp av Honoka Hayashi som lyfte in den framför mål igen och Konya Plummer nickade, men utan kraft blev det en enkel räddning för målvakten.

Minuten därefter slog Hammarbys Emilia Larsson två hörnor i rad från vänster och vid den andra blev det lite oroligt innan bollen rensades undan från det farliga området. I den 17:e matchminuten klev Ellen Wangerheim in i AIK:s straffområde från vänsterkanten, vände bort Linda Hallin och avslutade hårt, men Milla-Maj Majasaari stod rätt och parerade avslutet. När matchklockan tickade upp mot 20 spelade minuter lyfte hemmalaget upp bollen mot Ellen Wangerheim på vänsterkanten och hon nickade fram bollen mot Berglind Björg Thorvaldsdóttir vid strafflinjen, men chansen kändes över då AIK hade täckning. Konya Plummer försökte ur balans att nicka tillbaka bollen till lagkamraten i mål, men det fanns ingen kraft i nicken och isländskan kunde fånga in bollen till vänster i straffområdet och avslutade. Milla-Maj Majasaari svarade för en bra benparad, men bollen fortsatte mot den bortre, högra stolpen och nådde Madelen Janogy som enkelt kunde forcera in bollen i mål bakom en chanslös Hannah Davison som på mållinjen försökte hindra bollen. 1–0 till Hammarby och det kändes som om åtminstone 95% av arenan jublade. AIK:s jamaicanska mittback sträckte upp händerna i luften och tog på sig målet.

Fyra minuter senare var det nära 2–0 efter att AIK bjudit på bollen utanför eget straffområde. Bollen spelades in i straffområdet av Fanny Hjelm och nådde Berglind Björg Thorvaldsdóttir som spelade en kort passning till höger där Madelen Janogy fick ett fint skottläge, men avslutet täcktes gemensamt av Honoka Hayashi och Hannah Davison till en högerhörna som slogs mot den bortre, vänstra stolpen där Emma Jansson nickade tätt utanför stolpen. Hammarby tog nu över matchen rejält och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. AIK stabiliserade dock spelet och arbetade fram en högerhörna i den 26:e matchminuten som slogs av Hallbera Gísladóttir. Serven nickades undan framför mål, man AIK behöll bollen för två nya inlägg och i andraläget sköt Caroline Murray ett skott som träffade Konya Plummer. Efter en halvtimmes spel gick matchen ner i tempo med mer bollinnehav för AIK. Med fem minuter kvar av ordinarie tid spelade Ebba Jahnfors in bollen i offensivt straffområde och Kaisa Collin kom inlöpande perfekt. Det fanns en öppning i det bortre, vänstra hörnet, men avslutet gick strax över ribban. Ett jätteläge för kvittering och det skulle komma mer för bortalaget. I den 44:e matchminuten bröt Linda Hallin fram starkt längs vänsterkanten och centrerade bollen. I andraläget fångade Jenny Danielsson upp bollen och sköt ett hårt, pressat skott från distans som tvingade Anna Tamminen till en bra räddning vid sin högra stolpe. Efter en stopptidsminut blåste domaren av för halvtidsvila och det kändes som om AIK hade arbetat sig in i matchen igen efter att varit lite illa ute i mitten av halvleken.

Inför den andra halvleken ersattes Ebba Jahnfors av Rosa Kafaji och det kändes som om AIK därefter spelade mer 4-4-2. I den första matchminuten av den andra akten fick Honoka Hayashi ett skottläge och hon försökte sätta bollen lågt vid den vänstra stolpen, men målvakten räddade utan större problem. Hammarby kopplade återigen greppet om matchen i den 53:e matchminuten efter att Ellen Wangerheim brutit in från vänsterkanten och avslutade med ett riktigt bra skott mot det bortre, högra krysset, men Milla-Maj Majasaari som sträckte ut rejält och styrde bollen till resultatlös högerhörna. Två minuter senare piskade Fanny Hjelm, efter en stark löpning, in ett inlägg från högerkanten som dök ner framför AIK-målet där Konya Plummer satte fram högerfoten och gjorde nästan självmål, men en bra enhandsräddning av Milla-Maj Majasaari gjorde att det blev en vänsterhörna för hemmalaget istället för mål. Efter vänsterhörnan behöll Hammarby bollen och Madelen Janogy lyfte från högerkanten av straffområdet bort bollen förbi den bortre, vänstra stolpen där Ellen Wangerheim med huvudet lyckades hålla bollen i spel. Nicken hamnade framför mål hos lagkaptenen Alice Carlsson vars första nick täcktes av Emma Santamäki, men nästa gång som hemmaspelaren satte pannan till så satt bollen i AIK-målet och det var 2–0.

Direkt efter avspark spelade Rosa Kafaji från vänsterkanten in bollen centralt till Emma Santamäki som spelade upp den efter marken till Kaisa Collin utanför straffområdet. Finskan frispelade elegant perfekt framrusande Honoka Hayashi som kom igenom försvaret och helt fri sköt hon in bollen ovanför målvakten och det var reducerat till 1–2 framför den cirka 400-hövdade AIK-klacken på kortsidan. Målet satte fart på bortalaget som släppte alla handbromsar och gick framåt. I den 58:e matchminuten fick Emma Santamäki skottläge och finskan tvekade inte. Distansskottet blev lurigt och gav Amma Tamminen problem, men hon lyckades över huvudet styra bollen till en resultatlös högerhörna. AIK hade ytterligare ett par nästanlägen, bland annat Jenny Danielsson i straffområdet, men fick inte fram de riktigt heta chanserna. Istället skulle rullgardinen dras ner för bortalaget i den 63:e matchminuten då Eva Nyatröm måttade ett inlägg från vänsterkanten som passerade huvudet på Hannah Davison i straffområdet och nådde helt fristående Berglind Björg Thorvaldsdóttir som tog ner bollen och tryckte upp den i nättaket. 3–1 till Hammarby och en mycket brant uppförsbacke för AIK.

Två minuter senare fick inhopparen Ellen Gibson ett skottläge till höger i AIK:s straffområde och avslutet gick strax utanför den bortre, vänstra stolpen. AIK försökte skapa spänning i matchen och Jenny Danielsson nådde nästan Kaisa Collin med en bra boll i den 69:e matchminuten, men bollen gick till inspark. Två minuter senare slog Honoka Hayashi en vänsterhörna mot den bortre stolpen där Kaisa Collin mötte med huvudet, men bollen seglade strax utanför stolpen. Med kvarten kvar av ordinarie tid slog Madelen Janogy ett inlägg från högerkanten som såg ut att träffa vänsterarmen på Konya Plummer, men domaren lät bli att signalera för en straffspark som måste ha varit mer klar än den billiga hands som Sverige igår fick en straffspark för på Friends Arena. I den 80:e matchminuten lyfte Madelen Janogy från högerkanten in en frispark i AIK:s straffområde och domaren bedömde att Hallbera Gísladóttirs lilla knuff i ryggen på Alice Karlsson då bollen redan passerat var värd en straffspark modell soft penalty. Spelarna förstod inte mycket vad straffsituation gällde, men beslutet stod kvar. Emma Jansson klev fram och satte bollen till vänster om Milla-Maj Majasaari och det var 4–1 till Hammarby. Game over och stort jubel för den stora rekordpubliken.