AIK föll på Behrn Arena

2019.04.19, kl 20:14
AIK dominerade merparten av matchen mot Örebro SK på Behrn Arena, men såg ut att få nöja sig med en poäng efter att Tarik Elyounoussi kvitterat till 1-1 i den 58:e minuten. Men det blev inga poäng alls för bortalaget efter att Filip Rogic med sitt andra mål i matchen avgjort mötet i den 92:a minuten.

Våren hade anlänt till Örebro då AIK besökte Behrn Arena i Allsvenskans fjärde omgång och temperaturen visade på över 20 grader. AIK har trivts på arenan sedan namnbytet till Behrn Arena 2005 och hade inför årets möte noterat 6V-4O-2F på de tolv tävlingsmötena sedan namnet Eyravallen försvann. Det var ett pressat hemmalag som ställde upp för match efter att man endast tagit en poäng på de tre första omgångarna och man låg dessutom på sista plats i tabellen. I AIK:s startelva var lagkapten Henok Goitom tillbaka efter att ha inlett de första omgångarna på bänken.

Redan under line-up märktes det att AIK skulle ha ett mäktigt stöd på arenan då bortaklacken stämde upp i ”AIK, AIK, AIK, heja, heja AIK” i en mäktig volym. Knappt 40 sekunder in i den första halvleken tog sig Johan Bertilsson in från vänsterkanten och fälldes strax utanför straffområdeslinjen av Panajotis Dimitriadis och tilldömdes en frispark. Hemmalagets Nordin Gerzić har straffat AIK tidigare på frispark och sköt ett skott som touchade muren, men gick vidare mot mål och tvingade Oscar Linnér till en kvalificerad räddning till hörna. Vänsterhörnan slogs också av Nordin Gerzić mot den bortre stolpen där Malmö FF-lånet Carlos Strandberg nickade utanför den högra stolpen.

I den sjunde minuten slog Sebastian Larsson in en högerhörna efter marken och det kändes efter touch på Henok Goitom farligt för en sekund innan försvaret rensade bort bollen. Två minuter senare tog sig Daniel Sundgren ner längs högerkanten och slog ett farligt inlägg som dock passerade alla. AIK började efter en jämn inledning att ta över matchen och satte en hög press på hemmalaget vilket var effektivt. I den elfte minuten petade Jack Lahne in bollen till framrusande Stefan Silva till vänster i straffområdet, men avslutet från bra läge gick i utsidan av den närmaste gaveln. Två minuter senare borde AIK ha tilldömts en straffspark efter att Henok Goitom fått bollen till höger i straffområdet. AIK-kaptenen petade bollen förbi Daniel Björkman och fick sedan en klockren höfttackling som slog omkull honom, men domaren slog inte ens ut med armarna i en situation som det stank straff om.

AIK fortsatte att dominera matchbilden och bjöd på sitt bästa spel för året. I den 21:a minuten stal, den första halvlekens stora dominant, Sebastian Larsson bollen centralt och spelade ut den till framrusande Rasmus Lindkvist på vänsterkanten som hittade Jack Lahne framför mål och hans okonventionella avslut fångades in av Oscar Jansson. Minuten därefter kom AIK i ett flygande anfall via Stefan Silva och Henok Goitom fram till Jack Lahne som fick ett bra läge, men hårt uppvaktad tvärbromsade han och spelade bollen bak till Stefan Silva som avslutade, men Oscar Jansson räddade. I den 25:e minuten kom Örebro i en snabb spelvändning och den före detta AIK-spelaren Carlos Strandberg bröt kraftfullt fram längs vänstersidan och avancerade in i AIK:s straffområde med Viktor Prodell och två jagande AIK-spelare centralt. Strandberg valde att avsluta hårt efter marken och tvingade Oscar Linnér till en fotparad till en resultatlös vänsterhörna.

Sebastian Larsson var planens kung och i den 27:e minuten slog han en genial genomskärare centralt in i Örebros straffområde. Tarik Elyounoussi fyllde på från vänster och snappade upp bollen i en liten yta mellan backlinjen och målvakten. Tog sig ut till en fri yta och hade målet öppet, men kunde inte vrida kroppen tillräckligt för att kunna få avslutet på mål. Efter en halvtimmes spel öste AIK-klacken på med ”kom igen Gnaget, kom igen Gnaget” och strax därefter frispelades sånär Carlos Strandberg centralt, men Panajotis Dimitriadis svarade för en iskall bakåtpassning till Oscar Linnér i sista stund. Matchen gick ner lite i tempo under den avslutande kvarten av första halvlek, men i den 45:e minuten var det nära bortaledning igen. Sebastian Larsson slog en frispark från kortlinjen på högerkanten in mot Stefan Silva uppe i det högra hörnet av straffområdet och han spelade direkt in bollen centralt till en fristående Jack Lahne som avslutade direkt. Skottet gick mot det högra hörnet, men hemmamålvakten lyckades omedvetet rädda med ett släpande ben och bollen gick till en högerhörna som avslutades med att Henok Goitom nickade en bit över.

Örebro SK svarade för en bättre andra halvlek och stod upp högre i planen för att störa bortalaget. I den 56:e minuten kom hemmalaget igenom AIK:s defensiv då Johan Bertilsson spelade fram Daniel Björnkvist på högerkanten och han satte full fart in i straffområdet och hittade Filip Rogic som sköt lågt i det högra hörnet utan chans för Oscar Linnér och helt plötsligt ledde ÖSK i en match som dominerats av AIK. Direkt efter avspark tog sig AIK fram till en högerhörna som slogs av Sebastian Larsson och bollen fastnade centralt på Henok Goitom som spelade ut till Tarik Elyounoussi till vänster. Norrmannen avslutade direkt och bollen for över ÖSK-målvakten och 1-1 var ett faktum exakt två minuter efter matchens första mål.

Efter kvitteringen svängde spelet fram och tillbaka och det kändes som om fler mål var att vänta. I den 62:a minuten avvinkades Carlos Strandberg för en hårfin offside innan han slog in bollen i mål. Med kvarten kvar av ordinarie tid tilldömdes AIK en frispark på högersidan och fram klev som vanligt Sebastian Larsson. Avslutet var bra, men någon meter utanför målramen. Det var under den avslutande kvarten AIK som gick för ett segermål, men man fick inte några riktiga lägen. Istället fick Örebro SK fast bollen på vänsterkanten uppe vid straffområdet genom Jake Larsson som spelade snett, inåt, bakåt till Filip Rogic som avslutade direkt och bollen for i en hög båge och in i den bortre gaveln. Vilt jubel bland hemmaspelarna och publiken som förstod betydelsen av målet.

AIK gav dock inte upp utan arbetade fram två hörnor. I den 94:e minuten fick inhopparen Chinedu Obasi skottläge vid strafflinjen och fick på en bra bollträff, men bollen täcktes på vägen mot målet. I den 96:e minuten slog Sebastian Larsson en högerhörna som touchades vidare mot den bortre stolpen där en fristående Oscar Linnér avslutade direkt, men bollträffen blev inte riktigt ren och namnen Jansson kunde fånga in bollen. Strax därefter blåste domaren Kristoffer Karlsson av matchen och AIK:s andra allsvenska förlust sedan augusti 2017 var ett faktum.