AIK föll tungt i bottenmötet

2023.05.20, kl 18:03
AIK föll med 1–2 (1–1) mot Degerfors IF inför 5 880 åskådare på Stora Valla. AIK hamnade i ett tidigt underläge i mötet mellan två formsvaga lag, men Gnaget kvitterade på stopptid genom John Guidetti. I mitten av den andra halvleken avgjorde hemmalaget och AIK har efter nio spelade omgångar endast sex inspelade poäng.

Efter en natts sömn i Örebro anlände AIK till Degerfors vid 13:20-tiden på lördagen och mängder av AIK-supportrar välkomnade spelarbussen då den gled igen brukssamhället fram till klassiska Stora Valla. Degerfors bjöd på strålande sol och härlig sommarvärme, precis som förra året då Gnaget besökte Stora Valla under midsommarhelgen. För elva månader sedan fick AIK nöja sig med 1–1 efter ett magiskt mål av Amar Abdirahman Ahmed strax innan pausvilan. AIK:s prekära tabellplacering krävde nog en trepoängare för att arbetsro skulle infinna sig inför nästa helgs bortaderby mot Djurgården. Trettonplacerade AIK hade inför den nionde omgången endast en trepoängare och längtan efter en ny var stor inför avspark. Degerfors IF har inte heller rosat marknaden och låg på fjortonde plats inför mötet med AIK. I hemmalaget noterades den före detta AIK-spelaren Christos Gravius i startelvan.

AIK:s chefstränare Andreas Brännström ställde upp med en startelva (3-5-2) bestående av; Kristoffer Nordfeldt, Robin Tihi, Alexander Milošević (K), Jetmir Haliti, Rui Modesto, Vincent Thill, Aboubakar Keita, Axel Björnström, Erick Otieno, Omar Faraj och John Guidetti. På bänken satt Sotirios Papagiannopoulos, Viktor Fischer, Bilal Hussein, Jimmy Durmaz, Abdussalam Magashy, Zachary Elbouzedi, Budimir Janošević, Taha Ayari och Alexander Fesshaie. Domaren Granit Maqedonci blåste klockan 15:00 igång matchen och John Guidetti satte bollen i rullning. AIK inledde mot den sydöstra kortsidan där den stora AIK-klacken stod. Efter 15 sekunder slogs en boll upp mot John Guidetti som gjordes ner bakifrån med frispark till följd. Forwarden tog själv hand om frisparken, men satte den i muren och hemmalaget kunde vända spelet och Joseph-Claude Gyau fick ett läge till vänster i AIK:s straffområde, men Kristoffer Nordfeldt kunde fånga in bollen innan den passerade kortlinjen för en hörnspark.

Efter två minuters spel slog Jetmir Haliti en kompispassning till Alexander Milošević som fick bollen på knät och därefter gick in hårt i två dueller. Efter den andra blev han liggande och höll sig för huvudet och det dröjde nästan tre minuter innan spelet återupptogs. Strax därefter drog hemmalagets lagkapten Sebastian Ohlsson på sig matchens första gula kort efter att han fällt en framrusande Erick Otieno. När matchklockan passerade tio spelade minuter lyfte Jetmir Haliti in en boll mot Degerfors straffområde som omgående nickades bort och hemmalaget vände snabbt på spelet genom Christos Gravius som avancerade till mittcirkeln och slog sedan en underbar genomskärare till Diego Campos i fritt läge på vänsterkanten. Costaricanen avslutade efter marken och Kristoffer Nordfeldt gjorde en fotparad vilket fick bollen att studsa ut till ett inkast. Rasmus Örqvist tog hand om inkastet på vänsterkanten och bollen hamnade vid den närmaste stolpen där Aboubakar Keita borde ha nickat undan den, men istället satte fram bägge händerna mot bollen. Signalen för straffspark kom omgående från domaren Granit Maqedonci och domslutet var helt riktigt. Diego Campos klev fram och slog bollen hårt i det vänstra hörnet. Kristoffer Nordfeldt gick åt rätt håll, men var inte i närheten av att rädda. 1–0 till Degerfors IF efter 12:06. En olycka kommer sällan ensam och innan spelet han sättas igång tvingades AIK till ett byte då lagkaptenen Alexander Milošević ersattes av Sotirios Papagiannopoulos och lagkaptensbindeln togs över av Kristoffer Nordfeldt.

Efter en hyfsad start av AIK tappade laget det mesta av spelet efter baklängesmålet. I den 18:e matchminuten förlorade Jetmir Haliti bollen vid offensivt straffområde och Degerfors IF vände spelet snabbt och starkt via Elyas Bouzaiene som hårt attackerad av Erick Otieno fick ut bollen till Diego Campos på vänsterkanten och han klev in i planen och avlossade ett skott som gick en halvmeter över ribban. Ett mycket farligt läge i en match som AIK kontrollerade fram till 1–0-målet och nu helt plötsligt befann sig i en obehaglig position. Bortalaget arbetade sig återigen in i matchen, delvis beroende på att hemmalaget nu kunde spela avvaktande med en ledning i ryggen. Efter en halvtimmes spel bjöd Joseph-Claude Gyau på en högerhörna som utmynnade i en vänsterhörna från Vincent Thill och i andraläget fick Erick Otieno på ett hårt skott som tvingade målvakten Jonas Olsson till en bra räddning till en resultatlös vänsterhörna.

I den 36:e matchminuten fick Degerfors IF ett inkast på högerkanten i offensivt läge och Aboubakar Keita nickade bort bollen, men inte bättre än att den hamnade hos Elyas Bouzaiene som avslutade efter marken, men Kristoffer Nordfeldt räddade det halvtama avslutet. Med mindre än fem minuter kvar av halvleken inträffade en situation som var talande för AIK:s nuvarande situation. Robin Tihi bröt fram längs högerkanten och skulle spela bollen till Rui Modesto längs sidlinjen, men precis då passningen slogs så halkade portugisen och bollen gick ut till ett inkast. Inkastet kastades längs sidlinjen och då var Robin Tihi ur position och Aboubakar Keita vändes bort på mittlinjen av Diego Campos och AIK-mittfältaren drog därefter honom i armen med ett gult kort som följd.

När matchklockan tickade förbi 45 spelade minuter visade fjärdedomaren upp att det återstod minst fyra minuter av den första halvleken och det skulle bli dramatiska sådana. I den 47:e matchminuten slog Vincent Thill en frispark från högerkanten direkt mot mål som målvakten räddade till en högerhörna. Hörnan slogs kort av Vincent Thill till Jetmir Haliti som lyfte in ett inlägg mot den bortre stolpen där Aboubakar Keita vann duellen med Rasmus Örqvist och nickade in bollen framför mål där målvakten greppade bollen samtidigt som han fick en stöt av Robin Tihi och bollen hamnade på marken, vilket ledde till kalabalik i målgården. Till slut fick John Guidetti träff på bollen och den passerade Gustav Granath på mållinjen och det var hastigt och lustigt 1–1 efter 46:51. AIK var aggressiva under stopptiden och med sekunder kvar av de fyra minuterna nickade Axel Björnström från mittcirkeln fram bollen till Omar Faraj som kraftfullt tog sig in i straffområdets vänstra del. AIK-forwarden tog sig ner mot kortlinjen och fälldes av Seid Korac och domaren signalerade igen för en straffspark. Hemmaspelarna protesterade och efter att domaren konsulterat med den assisterande domaren så ändrades domslutet och ingen straffspark till AIK. På reprisbilderna syntes det att försvararen tog bollen innan han fällde Omar Faraj, så återigen ett riktigt domslut gällande en straffsituation. Strax därefter blåstes den första halvleken av och det fanns förhoppningar om tre poäng till AIK efter en bra avslutning på halvleken som också gav en viktig kvittering.

Diego Campos satte igång den andra halvleken och den första farligheten inträffade i den 52:a matchminuten då Axel Björnström från högerkanten lyfte in en skruvad frispark framför mål. Framrusande John Guidetti nådde nästan bollen innan den studsade utanför den vänstra stolpen. Sju minuter senare rullade AIK bollen bra utanför Degerfors straffområde och skapade lite tryck på hemmalaget. Robin Tihi slog ut bollen mot Rui Modesto på högerkanten, men passningen blev lite för lång och istället kunde Degerfors återigen vända spelet längs vänsterkanten genom Diego Campos som klev in centralt längs straffområdeslinjen och avslutade med ett skott som Kristoffer Nordfeldt räddade. I den 62:a matchminuten genomförde AIK ett dubbelbyte då Vincent Thill och John Guidetti lämnade planen till förmån för Bilal Hussein och Alexander Fesshaie.

AIK hade under merparten av matchen problem med underlaget och flera spelare halkade ofta. I den 65:e matchminuten halkade Jetmir Haliti vid mittlinjen på vänsterkanten innan han fick en passning, försökte dribbla mot attackerande Rasmus Örqvist vilket ledde till att han tappade bollen och halkade igen när han skulle springa ikapp motståndaren. Rasmus Örqvist slog från högerkanten ett inspel till Dijan Vukojevic som centralt i straffområdet avslutade mot den vänstra stolpen, och återigen räddade Kristoffer Nordfeldt. Det var spelmässigt mer Degerfors IF i mitten av halvleken och det skulle inte dröja länge innan de tog greppet om de tre poängen. I den 69:e matchminuten bjöds hemmalaget på en vänsterhörna som slogs av matchens bäste spelare, Diego Campos. AIK visade på hörnan prov på svagt försvarsspel och serven studsade fram till inhopparen Justin Salmon vid den bortre stolpen och han hann ohotad både sikta och sparka in bollen vid den närmaste, högra stolpen och det var 2–1 till Degerfors IF efter 68:50.

Tre minuter senare hördes ”kom igen, Gnaget” från bortaklacken för första gången. I den 76:e matchminuten var det dags för AIK:s sista byten då Taha Ayari och Jimmy Durmaz ersatte Axel Björnström och Aboubakar Keita. Speakern förkunnade strax därefter att det var ”lapp på luckan” på Stora Valla och att 5 880 åskådare var på plats. AIK försökte skapa ett sista tryck, men passningarna gick inte rätt. Fjärdedomaren visade efter 90 minuters spel att det återstod sex stopptidsminuter. Det blev till slut sju och en halv minuts stopptid innan domaren satte pipan i munnen för sista gången denna eftermiddag. Slutsignalen följdes av ett segervrål från hemmapubliken och ett buande från bortasektionen. AIK:s svaga inledning på säsongen fortsätter och sex inspelade poäng på nio omgångar är en historiskt svag start. Ifjol hade AIK vid samma tidpunkt 19 poäng och senast AIK inledde en säsong lika svagt som i år var 2010 då man också stod på sex poäng efter nio omgångar. Vi måste gå tillbaka till 1969 för en sämre start på en säsong för Gnaget, då inledde man med fyra oavgjorda matcher och fem förluster.