AIK-förlust i träningsmatchen

2021.10.07, kl 17:14
AIK förlorade torsdagens träningsmatch mot Jönköpings Södra IF. Efter en utvisning tidigt i den andra halvleken orkade ett ungt AIK inte stå emot utan 1–0-försprånget man hade med sig från paus förvandlades till 1–3.

AIK-bussen rullade söderut medan J-Södra åkte norrut. Någonstans mitt emellan de båda lagens hemvister ligger Norrköping och det var där man hade kommit överens om att stanna och mötas i torsdagens träningsmatch. Syftet med matchen ur AIK:s perspektiv var att ge viktiga minuter i benen till de spelare som inte fått så mycket speltid i Allsvenskan under hösten. Ur A-truppen fanns sex man – Budimir Janošević, Per Karlsson, Stefan Silva, Lucas Forsberg, Ebenezer Ofori och Filip Rogić – med i Bartosz Grzelaks startelva. Dessa kompletterades med fem spelare från klubbens ungdomslag: Calvin Kabuye, Ahmed Faqa, Salim Nkubiri, Amar Abdirahman Ahmed och Abdihakin Ali. Jönköpingstränaren Patric Jildefalk, med många år bakom sig på AIK:s tränarbänk, valde i sin startformation att blanda ett par ordinarie pjäser med några spelare som mest agerat inhoppare i Superettan i år.

Höstsolen sken över Bollspelarens gräsplan när domare Martin Johansson Oberle visslade igång tillställningen. Matchinledningen var jämn men händelsefattig. I den 13:e matchminuten kom Amar Abdirahman Ahmed sent in i en duell och fick syna matchens första gula kort. Där någonstans tog också AIK tag i händelserna och när matchklockan hade passerat kvarten spelad kom också utdelningen. På ett tillslag skarvade Stefan Silva läckert in bollen i offensivt straffområde. Calvin Kabuye tajmade passningen perfekt och med en precis lyftning satte han bollen i nät bakom J-Södras utrusande målvakt Felix Jakobsson. 1–0 till AIK.

Ledningen borde ha dubblats innan paus, för först hade Salim Nkubiri ett jätteläge att skjuta 2–0 i matchminut 25 och fem minuter senare höll sig målskytten Kabuye framme igen, men båda gångerna stod Felix Jakobsson i vägen. Ebenezer Oforis vänsterinlägg i den 33:e matchminuten var Jakobsson dock inte i närheten av, men den gången räddades han av att bollen tog på ribbans ovansida och ut till inspark.

De ca 50 åskådarna på plats fick se AIK genomföra två byten inför den andra akten: Ahmed Faqa och Salim Nkubiri klev av, Rasmus Granath och David Bengtsson byttes in. J-Södra skulle inleda andra halvlek piggast och knappt tio minuter efter paus kom kvitteringen genom rutinerade lagkaptenen Fredric Fendrich vars pressade skott satt utom räckhåll för Janošević.

Bara sekunder efter att AIK åter rullat igång spelet efter målet uppstod en ny situation som skulle visa sig ha stor betydelse på matchens utgång. På offensiv planhalva försökte 1–0-skytten Calvin Kabuye slita sig loss från sin bevakning, men träffade istället Jönköpingsspelaren som föll i backen. Domaren drog upp det röda kortet och AIK var därmed decimerat till nio utespelare med mer än 35 minuter kvar att spela.

AIK bytte in pigga ben efter utvisningen – först Vincent Sundberg, sedan Adam Kiani – men det var J-Södra som tog över allt mer. I den 69:e matchminuten nickade inhopparen Perparim Beqaj ett hårt inlägg i Budimir Janoševićs högra stolpe. Returen studsade rakt ut till Beqaj som enkelt kunde sätta 1–2. Och bara fyra minuter senare small det igen, den här gången sköt Enock Kwakwa ett rappt skott som Janošević inte kunde hålla.

AIK hade inte riktigt kraften att mobilisera för en upphämtning utan slutkvarten handlade mest om försvarsspel och omställningar. Hadi Noori och Taha Ayari (yngre bror till Yasin Ayari) fick båda testa på seniorfotboll då de byttes in mot slutet, men närmare en reducering än Rasmus Granaths distansskott mitt på Felix Jakobsson kom aldrig AIK utan det var de gröntröjade som kunde segerjubla när domaren blåste för full tid.

Text: Olle Östman