AIK Fotboll förlägger försäsongsträning på Friends Arena

2019.01.09, kl 10:29
AIK Fotboll är överens med arenaägaren Arenabolaget i Solna, som bland annat ansvarar för underlaget på Friends Arena, samt arenaoperatören Stockholm Live om att förlägga delar av sin försäsongsträning 2019 på Friends Arena. Mellan den 12 februari och den 12 mars kommer en temporär konstgräsmatta att tillgängliggöras för AIK Fotbolls räkning.

– Att få möjlighet till att förbereda laget med de förutsättningar som inomhusträning på Friends Arena innebär är en markant skillnad och ger oss möjligheter att träna på ett sätt som vi vant oss vid att inte kunna göra under vinterhalvåret utomhus i Stockholmsområdet. Vi får helt enkelt nästintill optimala förutsättningar i våra sportsliga förberedelser inför säsongen 2019 vilket är en utveckling som jag välkomnar, säger AIK Fotbolls chefstränare Rikard Norling.

– Att skapa bättre förutsättningar på både lång och kort sikt för utvecklingen av vår verksamhet är en del av det ständiga arbete som pågår. En av de svåraste delarna i ett sådant arbete är att förbättra träningsförutsättningarna. Vi söker alltid sätt att minska distansen till andra klubbar i Sverige med bättre träningsmöjligheter och det här är ett tydligt steg i rätt riktning, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– På sportsliga grunder har vi bett arenaägaren Arenabolaget i Solna om hjälp gällande ett underlag att träna på och arenaoperatören Stockholm Live om att tillgängliggöra ett fönster som normalt sett inte omfattas av vårt ordinarie arenaavtal. Det har tagits väl emot, självklart med hänsyn till redan inbokade evenemang som vi naturligtvis anpassar oss efter. Tack vare det goda samarbete som vi har med Stockholm Live och Arenabolaget i Solna kan nu AIK Fotboll ändra sina förutsättningar från en utomhusmiljö till en inomhusmiljö. Träningen är normalt sett förlagd till konstgräs under vinterhalvåret så underlagsmässigt är det ingen skillnad. Den stora fördelen är att vi nu kan kontrollera klimatet, säger Jens T Andersson, klubbdirektör i AIK Fotboll.

AIK Fotboll kommer dessutom att spela sina gruppspelsmatcher samt en eventuell kvartsfinal i Svenska cupen på Friends Arena under den här perioden.

– Att spela matcher i Svenska cupen på konstgräs är någonting vi är vana vid från tidigare år. Sportsligt är det en stor fördel att spela matcher på vår hemmaarena, dessutom nu på samma underlag som vi tränat på över tid, menar Rikard Norling.

AIK Fotboll, Arenabolaget i Solna och Stockholm Live vill testa och utvärdera upplägget för 2019 innan beslut om framtida försäsonger tas.

– Som arenaoperatör vill vi självfallet AIK:s bästa och när de kom med förslaget att under en kortare period lägga in konstgräs på match- och evenemangsarenan Friends Arena så har vi, i samarbete med AIK och Arenabolaget i Solna, försökt möjliggöra detta på bästa sätt. Det är värt att poängtera att detta är ett enskilt test för försäsong och Svenska cupen och inget som kommer att påverka kommande allsvensk säsong på naturgräs, säger Daniel Stålbo, kommunikationschef på Stockholm Live.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll