AIK Fotboll kommenterar händelser på Eleda stadion

2021.10.28, kl 15:00
Efter slutsignal i matchen mellan Malmö FF och AIK på Eleda stadion den 27 oktober 2021 utspelade sig händelser där pyrotekniska pjäser användes för att kastas fram och tillbaka mellan de båda klubbarnas läktarsektioner. AIK Fotboll vill härmed kraftigt markera att den typen av uttryck inte är förenligt med klubbens värderingar.

Annons:

Sedan coronarestriktionerna släpptes har AIK Fotboll aktivt arbetat för att välkomna vår fantastiska publik tillbaka till våra läktare. Glädjen i att äntligen få uppleva fotboll på plats har varit påtaglig.

Parallellt med detta har vi en situation där villkorstrappan drabbat AIK Fotboll hårt, främst genom kapacitetsneddragningar. Det är ett arbete som har tagit, och tar, mycket kraft och energi från klubben och våra supportrar. Det är också ett arbete som vi framgent kommer att fortsätta med då tillämpningen av villkorstrappan i dess nuvarande form är kontraproduktiv, oskälig och kollektivt bestraffande.

Det går däremot inte att bortse ifrån att de händelser som utspelade sig igår på Eleda stadion skadar vår trovärdighet i detta arbete. Det gäller naturligtvis inte bara AIK Fotboll utan hela den svenska fotbollsfamiljen. Låt oss vara väldigt tydliga – det som hände igår efter slutsignal är inte förenligt med AIK Fotbolls värderingar. Att pyroteknik kastas fram och tillbaka mellan två läktarsektioner mot grupper av människor har ingen plats på en fotbollsläktare eller någonstans i samhället i övrigt. Det är dåligt för AIK Fotboll, för Malmö FF, för svensk elitfotboll, för supporterrörelsen och för alla som arbetar med att skapa trygga och säkra arrangemang och som samtidigt står upp för fotbollens rättigheter medialt eller i samtal med politiker och myndigheter.

Kritiken mot villkorstrappan bygger mycket på att den är kollektivt bestraffande. Den uppfattningen har AIK Fotboll inte gett vika för och gårdagens händelser betonar snarare vikten av att en sådan förändring kommer till stånd. Men det som skedde igår skapar dessvärre en betydligt brantare uppförsbacke i debatten om fotbollens villkor. Det är en förutsättning för att få media, politiker och en bredare opinion att lyssna till oss att bilden av fotbollen också är rättvis, det vill säga att vi uppfattas som den breda folkrörelse vi faktiskt är och att vår elitverksamhet har en stor betydelse för att driva kapital som kommer samhället till gagn. Nu är det istället andra bilder som kommer att användas för att bemöta oss när vi försöker komma till tals.

Det spelar då ingen roll att vi kan påvisa att det här är en avart, att ordningsstörningar minskat kraftigt under det senaste decenniet, att antal ingripanden i samband med fotbollsmatcher är nere på promillenivåer i förhållande till hur många besökare vi har varje år. Bilden av fotbollen är alltid den som når ut bäst medialt och vi får, återigen, ägna tiden åt att övertyga vår omvärld om fotbollens positiva värden snarare än att diskutera en lösning kring sakfrågan.

Debatten om villkorstrappan är en sak, men det främsta skälet till varför det är dåligt att använda pyroteknik som kastredskap är självklart för den potentiella faran. AIK Fotboll har sedan en lång tid tillbaka ett årsmötesbeslut om att bejaka utvecklingen av en legalisering av pyroteknik i samband med fotbollsmatcher. Även ur detta perspektiv skadas vår trovärdighet när pyrotekniken flyttas från att skapa stämning på våra läktare till att användas som någonting helt annat.

AIK Fotboll är den sammanlagda summan av klubbens medlemmar, supportrar, förtroendevalda, tjänstemän och utövare. Vi är alla AIK:are och vi har ett gemensamt ansvar för den klubb som vi alla älskar. Det handlar i slutändan om vad vi vill att vår klubb ska förknippas med för att kunna växa och utvecklas. Det finns en enorm outnyttjad potential i vår klubb och vi behöver alla stå upp för kärleken till skölden och föreningen. Vi kommer både vinna och förlora fotbollsmatcher framöver. Igår vann Malmö FF på planen, men både Malmö FF och AIK Fotboll förlorade i arbetet att ta våra respektive klubbar framåt. Låt oss se till att vi är vinnare även utanför planen!

Slutligen vill AIK Fotboll understryka att vi alltid kommer att förespråka dialog och samverkan som metod för att både skapa trygga och säkra arrangemang, men också för klubbens egen tillväxt skull. Vi har en väl upparbetad relation till våra medlemmar och organiserade supportergrupper. Gårdagens händelser ändrar inte på det.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll