AIK Fotboll stänger läktare 3 på hemmamatcherna

2019.11.18, kl 09:34
Från och med säsongen 2020 kommer AIK Fotboll stänga ner Friends Arenas övre läktare 3 från sina matcharrangemang. Syftet är att minska kapaciteten för att öka årskortsförsäljningen, tidigarelägga biljettköp och höja lägstanivån i publikantalen.

– Vi har en fantastisk publik och överlag är AIK Fotbolls publiksiffror goda sett ur ett nationellt perspektiv, men med ett undantag. Vi har för stora glapp mellan vår högsta respektive lägsta nivå, säger Fredrik Söderberg, Biljett- och marknadschef på AIK Fotboll.

AIK Fotboll ser, genom detta grepp, möjligheten att öka efterfrågan på biljetter till de större matcherna. För att vara säker på en plats i exempelvis ett Stockholmsderby eller en avgörande match i den allsvenska slutstriden är ett årskort den bästa garantin.

– Genom att helt enkelt ta bort tjugotusen platser i kapacitet i vår biljettplanering kommer de matcher vi traditionellt sett säljer mest av att ta slut rätt omgående efter biljettsläpp. Därför kommer det bästa sättet att garantera sig om en plats vara att införskaffa ett årskort. Ökar årskortsförsäljningen kommer tillgången till lösbiljetter på samtliga matcher att minska vilket gör att vår möjlighet till att sälja slut ökar även på de matcher som normalt inte skulle göra det. Principen ”folk drar folk” är en effekt vi av erfarenhet vet fungerar, säger Fredrik Söderberg.

Strategin i att höja lägstanivån omfattar inte enbart en stängning av läktare 3. Den besökande publiken kommer även att märka att de läktarsektioner som är öppna kommer att tajtas till. En ökad AIK-profilering och förbättrade tygavskärmningar är också någonting som AIK Fotboll arbetar med till den kommande allsvenska säsongen.

– Det viktiga är att vi står fast vid den här principen. Det är ett lätt beslut att ta i en match mitt i sommaren mot ett motstånd som inte hör till de mest publikdragande. Men en princip är inte värd någonting innan den testas. Därför är det viktigt att den här principen gäller under Stockholmsderbyn eller ett eventuellt gruppspel i Europa i framtiden. Det är först då vi verkligen kan se effekten av beslutet, avslutar Fredrik Söderberg.

AIK Fotboll har sedan flytten till Friends Arena noterat tre av sina tio högsta publiksnitt och 2018 hade klubben sitt högsta publiksnitt genom tiderna då 23 664 åskådare i snitt besökte AIK Fotbolls allsvenska hemmamatcher.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll