AIK hänger på i tabelltoppen

2021.05.02, kl 21:26
AIK tog sin tredje raka hemmaseger i Allsvenskan då IF Elfsborg besegrades med 1–0 efter att Sebastian Larsson i sin 100:e match i AIK-tröjan slagit in en straffspark i den 49:e matchminuten.

Annons:

Målsättningen för båda lagen var att hänga på i toppen av tabellen och i och med det oavgjorda resultatet mellan IK Sirius FK och Kalmar FF på Studenternas IP så var det möjligt att kliva upp ett par placeringar. AIK inledde avvaktande och IF Elfsborg tog hand om kommandot under de första minuterna, men efter en kvart hade hemmalaget arbetat sig in i matchen och tog över initiativet. I den 26:e matchminuten kom matchens första målchans och det blev en stor sådan. Nabil Bahoui tog på mittplan emot en passning från Sotirios Papagiannopoulos och vände upp i planen och med en elegant passning frispelade han Nicolás Stefanelli, men avslutet gick rakt på benen på målvakten Tim Rönning som enkelt kunde rädda.

I den 34:e matchminuten fick Nabil Bahoui från vänstersidan iväg ett pressat markskott som Tim Rönning fick sträcka ut på och stöta bort, men ingen AIK-spelare kom rätt till returen. Med fem minuter kvar av ordinarie tid av den första halvleken slog Saku Ylätupa från högerkanten en boll mot den bortre stolpen som nådde Henok Goitoms huvud, men AIK-kaptenen valde att nicka in bollen framför mål istället för att avsluta själv och resultatet blev en resultatlös vänsterhörna som istället utvecklades till en farlig kontring för bortalaget och ett avslut utanför den vänstra stolpen. Tre minuter senare slog Erick Otieno ett fantastiskt inlägg från vänsterkanten som mellan bortalagets mittbackar nådde en flygande Henok Goitom vars stenhårda nick räddades under ribban av Tim Rönning till en resultatlös vänsterhörna. Två jätteräddningar av Elfsborgs målvakt höll dem resultatmässigt kvar i matchen och det var 0–0 i halvtid.

Inför den andra halvleken tvingades den ena assisterande domaren att kasta in handduken på grund av en skada och han ersattes av fjärdedomaren. Efter två spelade minuter lyfte Nabil Bahoui från vänsterkanten in bollen mot Nicolás Stefanelli och AIK-forwarden kördes över av Simon Strand i ryggen och domaren Mohammed Al-Hakim tvekade inte utan blåste för en straffspark till hemmalaget. Sebastian Larsson klev fram och tvingades sätta bollen i den högra gaveln för att Tim Rönning inte skulle nå den och det var 1–0 till AIK. Henok Goitom slog en fin långboll i den 58:e matchminuten som sånär nådde en fri Nicolás Stefanelli, men Tim Rönning kom ut från straffområdet och nådde bollen precis framför argentinaren i vad som kunde blivit ett riktigt farligt läge. Målskytten Sebastian Larsson tvingades lämna planen efter en knapp timmes spel och ersattes av Ebenezer Ofori.

Tendensen var annars efter AIK:s 1–0 att det blev lite mer IF Elfsborg i matchen och de gjorde ett dubbelbyte i den 60:e matchminuten för att få än mer spets då Per Frick och Samuel Holmén kom in. I den 66:e matchminuten kom en stor kvitteringschans då Simon Strand lyfte in en boll framför AIK-målet som nådde inbytte Per Frick vars volleyskott från några meters avstånd gick i famnen på Budimir Janošević. Två minuter senare tog sig Jeppe Møldrup Okkels in på vänstersidan av AIK:s straffområde och avslutade ur snäv vinkel. Budimir Janošević fångade in avslutet och det började nu kännas som om det för hemmalaget gällde att pumpa läns för att stoppa läckaget mot ett inspirerat bortalag som helt plötsligt vädrade poäng. Bortalaget fortsatte att ha ett kompakt bollinnehav och AIK ställde upp i försvarsställning på egen planhalva. Med tio minuter kvar stack AIK upp i ett anfall där Saku Ylätupa försökte sig på en konstspark som stoppades framför mål och sekunder senare stal Bilal Hussein bollen på högerkanten och hittade Nicolás Stefanelli vars markskott gick rakt på målvakten i vad som var ett jätteläge att koppla greppet om de tre poängen.

I den sista ordinarie matchminuten lyfte bortalaget upp en långboll till AIK:s straffområde som i andraläget rullade in framför målet där Mikael Lustig framför mållinjen vinklade ut bollen till en resultatlös vänsterhörna. AIK höll undan till seger och hänger på i tabelltoppen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll