AIK höll undan i måstematchen

2019.09.21, kl 16:32
AIK besegrade serieledande Umeå IK FF med 2–1 (2–0) inför 217 åskådare på Skytteholms IP i vad som kunde beskrivas som en måstematch för AIK om man ska kunna kvalificera sig för Damallsvenskan. Johanna Lindell svarade för båda AIK-målen i den första halvleken innan gästerna reducerade i slutminuterna vilket skapade en stor dramatik innan de tre poängen kunde säkras.

Sommaren var tillfälligt tillbaka i Solna då AIK tog emot serieledande Umeå IK FF och en seger för Gnaget var mer eller mindre ett måste efter en mängd poängtapp under de senaste veckorna. Umeå tilldömdes en hörna redan efter 17 sekunders spel och hade i den sjunde minuten skapat tre högerhörnor, varav vänsterbacken Nikolina Lundin Lundström misslyckats med att få två av dem i spel varpå bortalaget bytte hörnläggare.

Wilma Ljung Klingwall chippade i den elfte minuten fram en boll till Sophia Redenstrand som kom in fri till vänster i straffområdet och avslutade hårt efter marken, men målvakten Tove Enblom räddade på ett okonventionellt sätt och returen slogs bort till ett AIK-inkast. I den 13:e minuten tog sig Elsa Törnblom ner på högerkanten mot kortlinjen och serverade Johanna Lindell bollen. Avslutet kom direkt, var lågt och passerade Tove Enblom som inte orkade hålla bollen. 1–0 till AIK.

AIK svarade för en bra inledning på matchen, men efter 20-25 minuters spel jämnades bollinnehavet ut. Erfarenheten denna säsong har varit att AIK behöver ett andra mål i matcherna och i den 36:e minuten lyftes bollen fram till lagkapten Matilda Rosqvist som störtade fram på vänsterkanten och tog sig utanför straffområdet förbi sin försvarare. Rosqvist kom ensam in i straffområdet och närmade sig kortlinjen och målet då hon avslutade, men målvakten räddade närskottet. Returen studsade dock inåt planen och Johanna Lindell fick skottläge och satte upp bollen högt i nättaket och 2–0 var ett faktum. I den 40:e minuten tog sig Madeleine Tegström fram centralt, vände bort en motståndare utanför straffområdet och avslutade med ett hårt markskott från ca 17 meter som Tove Enblom räddade relativt enkelt. 2–0 till AIK i paus och ett bra grepp om de tre viktiga poängen.

I den 52:a minuten slog Therese Simonsson en högerhörna som nickades några gånger framför målet och det såg ut som en hands på en bortaspelare efter en nick av Madeleine Tegström, men domaren blåste ej. Tre minuter senare fick Elsa Törnblom bollen på högerkanten efter ett fint anfall, klev in i planen och avslutade mot det bortre, vänstra hörnet av målet, men bollen seglade strax utanför stolpen. Domaren tyckte dock att det var touch på en motståndare och AIK fick en vänsterhörna som blev resultatlös. I den 59:e minuten tog sig Umeås lagkapten Fanny Hjelm Rönnlund fram centralt och skulle precis gå in i AIK:s straffområde då Evelina Finndell svarade för en magisk stötbrytning och redde ut situationen.

AIK spelade stabilt under den andra halvleken och Umeå IK FF hade svårt att skapa några målchanser. Men slutminuterna skulle trots allt bli dramatiska. AIK svarade för ett dubbelbyte i den 86:e minuten och två minuter senare bröt inhopparen Rosa Kafaji fram centralt och spelade ut bollen till Elsa Törnblom till höger i straffområdet och avslutet gick mot den bortre delen av målet, men Tove Enblom räddade. Sekunder senare fick bortalaget centrala mittfältare Sarah Mellouk iväg ett bra markskott som AIK:s målvakt Lovisa Koss räddade.

I den 89:e minuten skapade gästerna två hörnor från vänster och den andra av dem slogs av Fanny Hjelm Rönnlund mot den främre stolpen där den skarvades vidare av inhopparen Emma Åberg Zingmark och bollen studsade in vid stolpen. 2–1 och det blev en nervös avslutning då ytterligare ett bortamål troligen skulle pulvrisera AIK:s förhoppningar om ett avancemang till Damallsvenskan. När matchklockan passerade 90 spelade minuter meddelades ingen stopptid av domaren så varken publik, spelare eller ledare hade en aning om hur mycket speltid som var kvar.

Umeå IK FF öste på framåt och slog in bollar mot AIK:s straffområde, men försvaret spelade klokt och gjorde inga misstag i den pressande situationen. Efter fyra och en halv minuts stopptid lyfte Umeå-laget upp en boll från egen backlinje som sånär nådde inhopparen Lova Lundin i fritt läge i straffområdet, men bollen passerade henne precis och fångades in av Lovisa Koss innan domaren äntligen blåste av matchen.