AIK kammade noll på Bravida Arena

2023.10.01, kl 17:29
AIK höll länge jämna steg med BK Häcken i söndagens möte på Bravida Arena, men två mål av Edward Chilufya under matchens avslutande halvtimme säkrade segern för de regerande svenska mästarna.

Annons:

AIK reste under söndagen till Göteborg för att ta sig an de regerande svenska mästarna på Bravida Arena i den 25:e omgången av 2023 års allsvenska serie. I och med att senaste årens möten på Hisingen sällan har resulterat i AIK-seger (senaste vinsten kom 2019) fanns det en stor revanschlust att sätta stopp på den negativa trenden. Och eftersom Ioannis Pittas sju dagar tidigare avgjort hemmamötet mot stadsrivalen Djurgården med sina två mål (2–0) fanns det medvind i seglet, och laget anlände till Sveriges andra största stad med stort mod.

AIK:s chefstränare kom till matchen med en startelva bestående av: Kristoffer Nordfeldt, Mads Thychosen, Alexander Milošević (K), Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Bersant Celina, Abdihakin Ali, Anton Salétros, Rui Modesto, Dino Beširović och Ioannis Pittas. På bänken befann sig Samuel Brolin, Jimmy Durmaz, Axel Björnström, Benjamin Tiedemann Hansen, Zack Elbouzedi, Lamine Dabo, Jonah Kusi-Asare, Taha Ayari och Alexander Fesshaie. I AIK saknades en rad spelare av olika anledingar. Hemmalaget kom till matchen med nästintill fullt manskap. Blair Turgott, Filip Trpecevski och Jacob Barrett Laursen var de enda spelarna som saknades, detta på grund av rehabilitering efter skador. Klockan 15:00 blåste domaren Kristoffer Karlsson i pipan och Bersant Celina rullade i gång matchen inför en fullsatt bortasektion.

AIK inledde matchen relativt starkt, och det första avslutet i matchen skulle komma redan i den fjärde minuten. Abdihakin Ali bröt bollen fint på mittplan, efter ett samspel mellan Bersant Celina och Dino Beširović hamnade bollen till slut hos Ioannis Pittas, som drev bollen inåt i planen för att sedan ge iväg ett rappt avslut som hamnade någon halvmeter ovanför Peter Abrahamssons överliggare. BK Häcken tog sedan över bollinnehavet och tre minuter senare kommer matchens första avslut på mål. Detta efter att Mikkel Rygaard fint spelat sig ur AIK:s press och serverat bollen till hemmalagets Momodou Sonko, som efter en soloräd på vänsterkanten lyckades kliva inåt i plan och få i väg ett skott som Kristoffer Nordfeldt inte hade några större problem med att stoppa. Båda lagen försvarade sig bra under inledningen av matchen, men i matchminut 14 skulle ett läge för hemmalaget dyka upp. Sotirios Papagiannopoulos nickade bort ett inlägg som landade hos Edward Chilufya, den zambiska landslagsmannen drog i väg ett skott med högerfoten som landade strax utanför Kristoffer Nordfeldts vänstra stolpe. AIK stod upp bra mot ett bollskickligt BK Häcken som ägde mycket av bollen. I matchminut 28 stoppade AIK:s nummer 7 Anton Salétros ett inspel med pannan, bollen letade sig fram till Ioannis Pittas som snabbt uppfattade att målvakten Peter Abrahamsson befann sig en bit utanför sitt straffområde. Ett skott från cirka 50 meter seglade över hemmalagets målvakt och var sånär att leta sig in i mål, men bollen landade tätt utanför den vänstra stolpen. Matchens första halvlek fortsatte med att BK Häcken ägde majoriteten av bollinnehavet utan att skapa några större målchanser. AIK försökte att få till sitt anfallsspel via kontringar eller att etablera bollen på offensiv planhalva, detta utan någon större framgång. Däremot skulle ett omdiskuterat domslut komma i minut 36. Det efter att Abdihakin Ali ännu en gång samlat upp en boll på mittplan och levererat till Ioannis Pittas, som i sin tur passade vidare den till Bersant Celina utanför hemmalagets vänstra straffområde. Celina försökte hitta in i straffområde till vitklädda AIK-spelare, en Häcken-hand stod i vägen för inlägget men domare Karlsson valde att fria.

Fortsatt mycket kamp mellan lagen och i minut 40 kom också det första gula kortet efter att Mads Thychosen rivit ner Momodou Sonko på mittplan, i och med varningen kommer den danske högerspringaren vara avstängd i nästa omgångs hemmamöte mot Mjällby AIF. Sista fem minuterna av den första halvleken stod AIK lågt i hopp om att kunna försvara ett oavgjort resultat till pausvilan. Hemmalaget spelade en offensivt fin fotboll och efter att Simon Gustafson blivit tillåten att vandra in i straffområdet skulle ett nytt halvfarligt läge komma. Mikkel Rygaard lyfte in bollen till Gustafson som befann sig strax utanför straffområdet, några snabba steg in i banan öppnade ytor till en framrusande Momodou Sonko som blev tilldelad bollen. Ett skott från snäv vinkel gjorde att Kristoffer Nordfeldt fick sträcka ut ordentligt men lyckades avfärda försöket. Ett sista läge skulle komma i den första halvleken och det var ännu en gång hemmalaget som tog sig framåt i planen. Den här gången var det Amor Layouni som skulle få chansen efter ett vänsterinlägg från den norske Tomas Totland, men Layouni fick ingen ordentlig träff på nicken och bollen seglade utanför Kristoffer Nordfeldts vänstra stolpe. Efter fyra minuters tilläggstid tyckte domare Kristoffer Karlsson att det var första halvleken var färdigspelad och AIK gick in med ett likaresultat till pausvilan.

Efter 15 minuters vila tog sig spelarna ut på planen för den andra halvleken. BK Häcken genomförde inga byten i paus. Däremot tvingades AIK:s vänsterspringare Erick Otieno, som firade 100 matcher i den svartgula tröjan, till ett byte efter att fått en smäll under den första halvleken. In kom i stället AIK:s nummer 12 Axel Björnström.

Edward Chilufya, som skulle komma att ha en stor påverkan på matchens resultat, rullade i gång andra halvlek. BK Häcken tog direkt bollen framåt i offensiv planhalva, men det hela resulterade i ett inkast för AIK. I den 47:e minuten kom Gnagets första läge i den andra halvleken. Ett långt inkast framåt i planen från Axel Björnström gjorde att Ioannis Pittas kunde skicka in bollen i Abrahamssons straffområde. AIK:s främste målskytt den här säsongen, Rui Modesto, rörde sig i rätt ytor och lyckades snappa upp ett bra läge i straffområdet. Avslutet med vänster fot fick däremot ingen ordentlig fart och Häckenförsvarare kunde utan några större svårigheter blockera och rensa i väg bollen. Det svängde direkt och Häckens Momodou Sonko löpte snabbt fram på vänsterkanten, men ett fint agerande av Abdihakin Ali där sistnämnde hann ifatt och avväpnade Häckenspelaren, för att sedan vinna två ytterligare närkamper, gjorde att bollen var tillbaka i AIK:s ägo. AIK ställde om snabbt och nyinbytte Axel Björnström löpte fram på vänsterkanten för att sedan skicka iväg hemmalagets Mikkel Ryygard på en tunnelbanetur. Inspelet hade däremot mer att önska och Häckens försvar kunde enkelt rensa bort bollen.

Första delen av andra halvlek var en böljande tillställning där lagen varvade att kontra på varandra. I matchminut 55 pressade Ioannis Pittas hemmalagets mittbackar efter en rensning av Abdihakin Ali. Pittas var att sno åt sig bollen och med det kunna löpa sig fri med Häckens målvakt, ett kyligt agerande av Johan Hammar gjorde däremot det scenariot omöjligt. Båda lagen fortsatte med kontringsfotboll och efter 57 minuter fick AIK:s Axel Björnström syna det gula korten efter att ha stoppat ett Häckenförsök.

Ledningsmålet skulle komma i matchminut 63. Detta efter att AIK kommit i ett fint anfall men där Dino Beširović inte fick ordentlig kraft i en passning som kunde satt Anton Salétros i ett fint läge utanför Häckens straffområde. I stället fick hemmalagets bäste poängspelare Ryygard tag i bollen och skickade vidare den för Edward Chilufya att löpa på. En tveksam kommunikation mellan AIK:s mittback Sotirios Papagiannopoulos och målvakt Kristoffer Nordfeldt gjorde att Häckens spjutspets kunde sno åt sig bollen och runda Nordfeldt för att enkelt rulla in bollen i öppet mål. 1–0 till BK Häcken.

I jakt på kvittering flyttade AIK fram sina linjer och kom till ett fåtal halvchanser. I matchminut 66 kom Ioannis Pittas till ett läge efter ett lyckad press-spel från Celina, men Abrahamsson i Häckenmålet kunde styra ut volleyavslutet till en resultatlös hörna. BK Häcken valde att ligga lägre i sitt försvarsspel efter deras ledningsmål, vilket betydde att AIK ökade sitt bollinnehav under sista delen av matchen. Häcken skulle däremot komma på ett antal sylvassa kontringar och i matchminut 71 skulle hemmalagets andra mål för dagen komma, men Amor Layouni avslut gjorde att Nordfeldt inte behövde röra sig speciellt mycket för att få tag i bollen. Nästa målchans skulle komma bara två minuter senare, den här gången efter ett etablerat anfall från hemmalaget. Ett fint kombinationsspel på högerkanten resulterade i att Simon Gustafson kunde komma rättvänd mot mål och lyfta in en boll till straffområdet där hans tvillingbror, Samuel Gustafson, hade löpt in i en bra yta. Samuel kunde sedan skarva vidare bollen med huvudet till en fristående Chilufya, i misstänkt offsideposition, men Kristoffer Nordfeldt höll sig vaken och kunde efter en benparad se till att hemmalaget inte dubblade sin ledning.

AIK:s ledarstab med Henning Berg i spetsen gjorde vad man kunde för att förändra matchbilden. I matchminut 74 genomfördes därför ett dubbelbyte. In kom Taha Ayari och Jonah Kusi-Asare och ut gick Mads Thychosen samt Dino Beširović. Minuten efter skulle matchens tredje gula kort delas ut, även den här gången till en AIK-spelare. Abdihakin Ali försökte hålla undan mot en framrusande Samuel Gustafson som kom hårt in i ryggen på AIK-spelaren, domaren valde att fria duellen men delade ut ett gult kort till Ali som hade tagit tag bollen med händerna.

AIK hade det fortsatt svårt att hantera hemmalagets snabba kontringsspel, och i matchminut 77 skulle dagens andra mål komma. Ett resultatlöst inlägg från Rui Modesto rensades bort av Häckenförsvarare, Mikkel Ryygard och bröderna Gustafson kunde sedan nicka bollen mellan varandra på ett lekfullt vis, för att sedan få ut bollen till Layouni som sprang längst högerkanten. Amor tog några snabba steg inåt i planen och hittade den tidigare målskytten Chilufya strax utanför straffområdet. Ett hårt och välplacerat skott med högerfoten borrade in sig vid Nordfeldts högra stolpe. Andra målet i matchen och andra målet för Edward Chilufya. 2–0 BK Häcken och matchen kändes avgjord. Tre minuter senare bestämde sig Per-Mathias Högmo att genomföra ett dubbelbyte. Amane Romeo kom in i stället för Mikkel Rygaard och Valgeir Fridriksson byttes ut för att göra plats för Simon Sandberg. Efter att BK Häcken dubblat sin ledning kändes matchen relativt avslagen och varken AIK eller hemmalaget tog sig till några farliga målchanser. I stället kom ännu ett byte när Amor Layouni fick göra plats för 17-årige Pontus Dahbo. Nämnde Dahbo rev sig loss i matchminut 89 på högerkanten och klev inåt i planen för att sedan passa vidare bollen till Momoudo Sonko som befann sig i vänstra delen av AIK:s straffområde. Några kvicka steg inåt och ett avslut som blockerades innebar hörna för hemmalaget, som inte resulterade i någon farlighet. Henning Berg skulle i minut 90 använda sig av sina två sista byten för matchen. In kom Jimmy Durmaz och Zachary Elbouzedi, ut gick Bersant Celina samt Abdihakin Ali.

Efter en utebliven slutforcering från AIK och ett gult kort till BK Häckens målvakt Peter Abrahamsson för maskning, kunde domaren Kristoffer Karlsson blåsa av matchen efter fyra minuters tillägg. Slutresultatet skrevs till 2–0 och Gnagets dystra form mot BK Häcken är fortsatt intakt.

Text: Freddy Montan