AIK-kollaps på Borås Arena

2024.05.16, kl 10:23
AIK:s onsdagskväll i Borås blev mardrömslik. Hemmalaget IF Elfsborg vann det allsvenska mötet med hela 6–1 (3–0) inför 9 205 åskådare på Borås Arena.

Bara fyra dagar efter den tunga 1–3-förlusten hemma mot IK Sirius befann sig AIK i Västergötland då allsvensk veckoomgång stod på schemat. Den svartgula matchtruppen var identisk från Siriusmatchen och Henning Bergs startelva likaså, det vill säga: Kristoffer Nordfeldt (K) – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann Hansen, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Rui Modesto, Anton Salétros, Ismaila Coulibaly, Bersant Celina – Dino Beširović, Ioannis Pittas.

Solen sken över Borås Arena när Anton Salétros kl 19:03 satte bollen i spel på konstgräset. Matchinledningen var spelmässigt jämn, likaså fördelningen av målchanser – men en brutal skillnad lagen emellan den här kvällen skulle visa sig vara effektiviteten. Efter en snabb omställning i matchminut åtta kunde Jalal Abdullai skjuta 1–0. Tio minuter senare nickade samme Abdullai in 2–0 på en hörna. AIK-spelarna försökte samla sig och lyckades också skapa ett visst tryck under den andra halvan av den första halvleken, men utan att omvandla bollinnehavet och avslutslägena i mål. I stället för en reducering innan paus stack Elfsborg upp på nytt: Arber Zeneli slog ett inlägg, Ahmed Qasem satte dit pannan och det stod 3–0 innan huvuddomaren Granit Maqedonci hunnit blåsa av de första 45.

Den andra halvleken blev inte bättre ur AIK-ögon sett. Knappt sex minuter var spelade när Michael Baidoo satte 4–0. Ahmed Qasem utökade till 5–0 efter timmen spelad. En reducering från Bersant Celinas högerfot i matchminut 73 var en klen tröst. Åtta minuter från full tid drog Mads Thychosen på sig sitt andra gula kort för kvällen och AIK fick avsluta matchen med tio man. Matchens sista mål kom från straffpunkten när Ahmed Qasem i den 89:e minuten fullbordade sitt hattrick.

Noterat från den andra halvleken var att Aaron Stoch Rydell byttes in och därmed fick göra sin tävlingsdebut i AIK-tröjan. Förhoppningsvis får 17-åringen fler chanser att visa upp sig framöver, under roligare omständigheter. Övriga inhoppare för AIK i den andra halvleken var Erik Ring, Victor Andersson och Taha Ayari.

AIK-spelarna får snabb möjlighet till återupprättelse då ett derby stundar redan på söndag: mot Hammarby på Tele2 Arena. Då får man dock klara sig utan Mads Thychosen och Dino Beširović som båda är avstängda efter sina gula kort mot Elfsborg.

Text: Olle Östman