AIK kvitterade på stopptid

2020.07.05, kl 18:56
Då matchklockan visade 90 spelade minuter låg AIK under med 0–1 hemma mot Falkenbergs FF, men på stopptid räddades en poäng efter att Paulos Abraham slagit in bollen i mål och matchen slutade därmed 1–1 (0–0). Kvitteringen föregicks av ett inlägg från högerkanten av Henok Goitom som inhopparen Jasir Asani nickade ner till Paulos Abraham.

Annons:

Den 27 juli 2014 sköts det allsvenska mötet mellan AIK och Falkenbergs FF upp en dag då Stockholm upplevde ett av de värsta regnovädren någonsin. Inför söndagens möte mellan lagen var rapporterna att regn skulle falla över Solna under eftermiddagen och beslutet att taket skulle vara stängt togs av arenan för att rädda den nylagda gräsmattan. AIK saknade från den senaste startelvan i Göteborg forwarden Kolbeinn Sigþórsson som i matchen mot Falkenbergs FF ersattes av lagkaptenen Henok Goitom. Eftermiddagens störa milstolpe var att chefstränaren Rikard Norling ledde AIK:s herrlag för 300:e gången i tävlingssammanhang. I den tredje matchminuten spelade Eric Kahl från vänsterkanten fram bollen till Tom Strannegård på gränsen till straffområdet och han klackade vidare bollen till Paulos Abraham som avlutade med ett tungt skott som dock täcktes av Carl Johansson. De inledande 15-20 minuterna var annars avvaktande från båda lagen.

I den 17:e matchminuten svarade Tom Strannegård för en bra aktion då han tog sig fram mot straffområdet på den vänstra sidan. Strax utanför straffområdeslinjen blev han omkullknuffad av lagkaptenen Tibor Brink Joza, men domaren valde att fria för en solklar frispark i bra läge. Tre minuter senare var det dags för AIK:s första hörna efter att Eric Kahls avslut från vänsterdelen av straffområdet touchat en försvarare och gått utanför den bortre stolpen. Sebastian Larssons högerhörna landade på fötterna på Saku Ylätupa vars snabba avslut gick över målet. I den 22:a matchminuten var det nära bortaledning efter att John Chibuike tagit en frispark ca tre meter utanför straffområdet i höger inner-position. Den före detta AIK-spelarens frispark gick precis utanför den närmaste, högra stolpen och slog i gaveln. Fyra minuter senare visade bortalaget prov på ett snabbt anfallsspel efter att en AIK-försvarare missat en passning på mittplanen. John Chibuike förlängde bollen till Nsima Peter centralt utanför AIK:s straffområde och han stack in bollen till framrusande Tibor Brink Joza som kom fri i straffområdet, men precis då han skulle avsluta svarade Eric Kahl för en jättebrytning bakifrån och FFF-spelaren slog hål i luften.

Efter 27 spelade minuter slog AIK:s målvakt Budimir Janošević upp bollen på högerkanten och den togs ned av Henok Goitom i kamp med en försvarare fick han fram bollen till framrusande Saku Ylätupa som gick förbi målvakten Johan Brattberg och rullade in ledningsmålet. Glädjen blev dock kortvarig då den assisterande domaren hade uppmärksammat att bollen studsat upp på Henok Goitoms vänsterarm då han tog emot långbollen i förstaläget. Ett riktigt domslut. Den sista kvarten av halvleken blev ganska händelsefattig och ställningen var 0–0 inför den andra akten. Inledningen på den andra halvleken skulle dock bli mer händelserik. I den 47:e matchminuten fick Tobias Karlsson bollen på mittplans vänstersida och spelade den direkt vidare till framrusande Tobias Englund på kanten. FFF-spelaren slog ett välriktat inlägg längs marken som nådde Lorik Ademi vars direktavslut täcktes av Karol Mets och gick i en båge mot AIK-målet där på ändalykten sittande Budimir Janošević kunde se att bollen slog i ribban innan Daniel Granli kunde rensa bort den från straffområdet.

Exakt 80 sekunder efter ribbträffen fick Saku Ylätupa bollen av Sebastian Larsson på högerkanten och satte fart. Ensam mot fyra-fem motståndare tog sig finländaren in i straffområdet och ner mot kortlinjen där hans skott täcktes av Carl Johansson och slog i ribban och en AIK-hörna blev facit av den fina prestationen. Sebastian Larssons hörna blev farlig och rensades framför mållinjen till en resultatlös hörna. AIK hade i detta skeende av matchen sin spelmässigt bästa period och tryckte tillbaka motståndarna en del med ett högre bolltempo, dock utan att skapa några målchanser. Istället skulle en kalldusch komma för hemmalaget i den 62:a matchminuten efter att Tobias Karlsson spelat fram bollen till Tobias Englund som återigen fått en stor yta på vänsterkanten och denna gång nådde hans inspel fram till Nsima Peter i straffområdet och FFF-spelaren tog emot bollen innan han lugnt placerade in densamma till höger i AIK-målet, precis utom räckhåll från Budimir Janošević. 1–0 till bortalaget var ett faktum.

AIK hade inget svar på bortalagets chockmål utan det såg skakigt ut. Falkenbergs FF svarade för sin bästa match på Friends Arena och hade tre bra lägen att öka på ledningen vilket troligen hade resulterat i tre poäng för dem. I den 71:a matchminuten var ett samspel mellan två inhoppare i FFF nära att resultera. Christoffer Carlsson svarade för en bra aktion i och utanför AIK:s straffområde och valde till slut att chippa bollen till Edi Sylisufaj som placerad till höger om AIK-målet drog till på volley, men avslutet satt i den närmaste burgaveln och AIK levde vidare. Sex minuter senare avlossade Marcus Mathisen ett långskott som slog i nacken på inhopparen Rasmus Lindqvist och seglade, seglade, seglade precis utanför den högra stolpen där Budimir Janošević bara kunde följa bollen med blicken och be en stilla bön.

I den 80:e matchminuten slog Tobias Englund en högerhörna som nådde Carl Johansson framför mål, men hans närnick räddades av AIK-målvakten. AIK levde nu mycket, mycket farligt och hade marginalerna på sin sida. Det var dock fortsatt fördel bortalaget och AIK hade oerhört svårt att få igång en slutoffensiv. Precis när ordinarie tid passerades slog Sebastian Larsson från högerbacksposition fram bollen längs högerkanten till Henok Goitom som fångade upp bollen bakom Tobias Englund och slog ett inlägg som nådde huvudet på inhopparen Jasir Asani vars nick gick till Paulos Abraham. Den 17-årige AIK-forwarden drog till med vänsterfoten på halvvolley och bollen satt sekunden senare i insidan av den högra gaveln. 1–1 var ett faktum och fem minuters stopptid återstod. Målet gav AIK energi, men även bortalaget fick blodad tand efter det något snöpliga baklängesmålet.

Stopptiden blev minst sagt böljande och båda lagen gick för segern. AIK:s bästa möjlighet kom i den 92:a matchminuten då inhopparen Heradi Rashidi spelade in bollen centralt till Stefan Silva som förlängde ut bollen till Jasir Asani på vänsterkanten. Asani vände bort Sander van Looy på linjen av straffområdet och avslutade, men bollen gick på täckande Carl Johansson och matchen slutade oavgjort vilket nog kändes som en förlust för båda lagen.