AIK och Jos Hooiveld går skilda vägar

AIK Fotboll och mittbacken Jos Hooiveld är överens om att avsluta kontraktet mellan parterna i förtid per den 25 januari 2017. Det ursprungliga kontraktet löpte till och med den sista december 2017. I samband med att avtalet avslutas har parterna inga förpliktelser gentemot varandra.
STOCKHOLM, SVERIGE - 24 JULI 2016 : AIK 26 Jos Hooiveld var glad efter matchen i Allsvenskan mellan Hammarby och AIK på Tele2 Arena den 24 Juli i Stockholm ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com ) 

Nyckelord Keywords: Fotboll, Allsvenskan, Hammarby, AIK

– Vi har hamnat i en situation där konkurrenssituationen blev osund och då har vi försökt att vara lösningsorienterade för att hitta ett bättre nuläge för båda parter och lösningen är att vi idag går skilda vägar. Jos är ett fullblodsproffs och har i allt från den vardagliga verksamheten till sin lösningsorientering i denna fråga visat att han för alltid vill vara en fullvärdig medlem i AIK-familjen och vi önskar honom all lycka framöver, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– My time in AIK have been amazing, loved every second of it. My son is born in Sweden and we will always come back to it. I always gave my all, but now it’s also time to get my family back home to Holland, säger Jos Hooiveld.

33-årige Jos Hooiveld , född den 22 april 1983 i Zeijen, Holland inledde 2003 sin A-lagskarriär i den holländska klubben SC Heerenveen innan han fortsatte i PEC Zwolle och Kapfenberger SV. 2007 lockade FC Inter från Åbo med ett kontrakt och han flyttade för första gången upp till Norden. Under sina två säsonger i Veikkausliiga utsågs han till ligans bäste back bägge åren och han vann under 2008 både ligan samt ligacupen med FC Inter. I januari 2009 kom AIK överens med Hooiveld om ett kontrakt. Tävlingsdebuten i AIK-tröjan skedde i den allsvenska premiären hemma mot Halmstads BK (1–0) den 5 april 2009 inför 21 867 åskådare på Råsunda Fotbollstadion då han bildade mittlås med Per Karlsson.

Han spelade totalt 31 tävlingsmatcher, samtliga från start, för AIK under debutsäsongen och växte under säsongen in i rollen som den verbale ledaren i Gnagets backlinje. Holländaren var även en av två spelare från Allsvenskan som nominerades som ”årets back” till Fotbollsgalan 2009. Utmärkelsen gick till slut till landslagets och Olympiakos Olof Mellberg som guldåret 1998 spelade i AIK.

Jos Hooiveld svarade för tre mycket viktiga målgivande passningar – samtliga framspelningar till nätkänning i Råsundas södra mål – under hösten i AIK:s avslutande intensiva jakt på att vinna dubbeln. I bortaderbyt mot Hammarby (2–1) flög han högre än alla andra i offensivt straffområde och nickskarvade Bojan Djordjics högerhörna till Antônio Flávio som stötte in 1–0 vid den bortre stolpen. I Svenska cupens semifinal hemma mot BK Häcken (3–2 efter förlängning) spelade han fram backkollegan Nils-Eric Johansson till 2–2-målet i förlängningens absoluta slutminuter. Han avslutade sin första säsong i AIK med att i cupfinalen hemma mot IFK Göteborg (2–0) avlossa en frisparkskanon från ca 35 meter med sin vänsterfot som Mauro Iván Obolo på målvaktsreturen kunde slå in 1–0 på. Den 11 januari 2010 meddelade AIK Fotboll att Jos Hooiveld efter en fantastisk debutsäsong lämnade klubben för skotska Celtic FC.

Holländaren skrev på ett 3,5-årsavtal med Celtic och debuterade mot Hamilton Academical FC den 30 januari 2010, men skadade sig redan i den andra matchen och missade resten av säsongen. I januari 2011 lånades han ut till FC Köpenhamn som säsongen 2010/11 vann Alka Superligaen och under de sista timmarna av transferfönstret i augusti samma år lånades Hooiveld ut till Southampton FC på den engelska sydkusten. I december 2011 kom Southampton överens med Celtic om en permanent övergång och den 193 cm långe mittbacken bidrog till att ”The Saints” åter gick upp i Premier League. Under säsongen 2014/15 var han utlånad till de båda Championship-klubbarna Norwich City FC och Millwall FC.

Den 10 juli 2015 kom AIK Fotboll överens med den holländske mittbacken om en comeback i klubben. Den 23 september samma år svarade den store holländaren för sitt första mål i AIK-tröjan då AIK ställdes mot Gif Sundsvall (2–0) på Norrporten Arena. Vid ställningen 1–0 till AIK i den 85:e minuten hade AIK skaffat sig ett bra frisparksläge utanför offensivt straffområde. Johan Blomberg petade bollen mot Niclas Eliasson i vad som såg ut att bli en helt misslyckad variant, men mittbacken Jos Hooiveld klev fram och dunkade till. Bollen touchade Jón Guðni Fjóluson och målvakten Tommy Naurin orkade inte hålla ute bollen som satt i nätet framför AIK-klacken.

Det blev sammanlagt 60 tävlingsmatcher för Jos Hooiveld i AIK-tröjan och han svarade för två mål och fem målgivande passningar i dessa matcher. Hans disciplinära statistik är 14 gula kort och inget rött kort. Under Hooivelds tid i klubben slutade AIK på första (2009), tredje (2015) och andra (2016) plats i Allsvenskan.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll